DOCUMENT Inspecția Judiciară legitimează unul dintre cele mai dure atacuri lansate de Liviu Dragnea împotriva justiției: Nu se impune apărarea independenței autorității judecătorești
Inspecția Judiciară propune, într-un raport obținut de G4Media.ro, respingerea cererii de apărare a independenței autorității judecătorești, după ce Liviu Dragnea a lansat în luna decembrie, la Consiliul Național al PSD, unul dintre cele mai dure atacuri la adresa judecătorilor și procurorilor. Dragnea a atacat procurorii și judecătorii în general, afirmând că ”justiția trebuie resetată”. După atacurile liderului PSD, Asociația Forumul Judecătorilor a transmis la CSM în luna decembrie o cerere de apărarea a independenței, susținută de peste 500 de magistrați din țară.
Pe 26 februarie, Inspecția Judiciară a transmis CSM raportul privind apărarea independenței autorității judecătorești în ansamblul său, propunând CSM să respingă solicitarea Asociației Forumul Judecătorilor. Raportul a fost realizat de inspectorul judiciar Andreea Cristina Mina, fiind avizat de Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare și de Adriana Pampu Romanescu, directorul direcției de inspecție judiciară pentru procurori.
” (…) Apreciem că afirmațiile generice cu referire la activitatea judecătorilor din discursul susținut de dl Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, cu ocazia Consiliului Național al PSD, și care au fost preluate în direct în spațiul public, nu reprezintă o deformare a realităților de fapt, de natură să inducă ideea unei funcționări anormale și incorecte a autorității judecătorești în ansamblul său, astfel cum se suține în cerere, sau să afecteze credibilitatea justiției, ca sistem, nefiind de natură să influențeze, în mod negativ, opinia publică.
Pe cale de consecință, apreciem că nu se impune apărarea independenței autorității judecătorești în ansamblul său, întrucât afirmațiile formulate în condițiile menționate nu sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilității sistemului judiciar, cu consecința afectării independenței și integrității procurorilor”, se arată în raportul Inspecției Judiciare.
Peste 500 de judecători, procurori, magistrați asistenți și auditori de justiție au anunțat în luna decembrie 2018 că susțin solicitarea adresată de Forumul Judecătorilor din România Consiliului Superior al Magistraturii pentru apărarea sistemului judiciar, după ce Liviu Dragnea a făcut pe 16 decembrie o serie de afirmații prin care a pus la îndoială independența justiției, se arată într-un comunicat al FRJ.
Forumul Judecătorilor a denunțat ”caracterul exacerbat” al discursului ținut de liderul PSD. ”Caracterul exacerbat al discursului politic indicat, pornind de la concepte de răspuns vindicativ al justiţiei, identificată cu aşa-zisul „stat paralel”, reprezintă un derapaj evident de la principiile democraţiei şi conturează imaginea unei ameninţări serioase la independenţa justiţiei”, arăta Forumul Judecătorilor.
Redăm mai jos declarațiile declarațiile liderului PSD, Liviu Dragnea, făcute duminică, 16 decembrie, la Consiliul Național și consemnate de FRJ precum și poziția magistraților.
- „Am văzut, în schimb, că Adrian Năstase a fost condamnat în România pe prejudiciu 0 (zero), adică ai pagubă zero, dar trebuie să mergi la puşcărie pentru a da un exemplu societăţii. Acestea sunt cazurile de corupţie din România, din acest motiv este România o ţară coruptă? Nu cumva toate aceste lucruri, toată această construcţie este făcută doar pentru ca oricine dintre politicieni, oricine din presă şi nu numai, şi din alte instituţii, care ar vrea să pună problema româneşte să poa` să aibă gura închisă. Nu cumva acesta este motivul?!”
- „Vorbim de justiție… N-am nimic cu doamna Iohannis şi vă spun foarte sincer, vorbim doar despre justiţie, dar dacă oricare din această sală, sau eu, nu ştiu, Liviu Pleșoianu am fi acuzați și chemați la procurori și noi nu am merge, nici prima dată, nici a doua oară. Dom`ne, eu sunt răcit şi Liviu are de făcut o vizită de făcut în Franţa, cam ce credeți că s-ar întâmpla? Oricare dintre dumeavoastră. Cu duba ne-ar lua. Ce arată asta? Nu numai justiție selectivă…Tupeu! Credinţa că sunt deasupra legii”.
- “Avem, de asemenea, coruptie de putere la cel mai inalt nivel – s-a vorbit, se va mai vorbi, despre mii de oameni trimisi in inchisoare nevinovati, mii de oameni trimişi în închisoare pe probe falsificate, mii de oameni trimişi în închisoare de niște complete constituite nelegal. Mii de oameni care stau în continuare în procese, alţii care stau în anchetă, tot nelegal. Aveți impresia cumva ca în această perioada s-a schimbat ceva în atitudinea procurorilor? Nici vorba!
- Daca aveţi şansa să auziţi că oamenii vorbesc, nu-i mai poate opri nimeni să vorbească, cum se procedează în continuare in anchete, o să va ingroziti. Nu numai procurorii, şi poliţiştii judiciarişti, care ameninţă martorii, pur şi simplu-i ameninţă, de fata cu avocații, nu mai au nicio jena, nu mai au nicio jenă… De ce? Pentru că ei spun ca noi n-o să avem puterea să mergem până la capăt şi că va interveni restauratia, adică o să se refaca statul paralel mai abitir decât a fost înainte şi vă arătăm noi, că noi suntem legea. Noi facem legea şi voi trebuie să o respectaţi, nu noi!”
“Pentru ei este normal să discute procurorul cu judecătorul şi cu securistul să spună «Pă Boştinaru îl scăpăm, că e băiat simpatic, dar pă Angel Târvă, nu (Îmi pare rău, Angel). Angel Târvă a fluierat în biserică, trebuie pedepsit, l-a supărat şi pă Marian Oprişan». Aşa se iau deciziile, oameni buni! Nu vă mai alintaţi! Nu vă mai lăsaţi păcăliţi!” - „Ăștia-s fariseii care au pus mâna pe justiție, adică eu nu mai pot accepta toate minciunile care vin din Vest şi care spun că noi vrem să dăm legi pentru mine şi pentru Tăriceanu, noi vrem să dăm legi care să afecteze independenţa justiţiei, independenţa judecătorului, a procurorilor, nepunând mâna pe un articol clar”.
- “Să citiţi raportul MCV! Eu nu am găsit niciun rând, niciun cuvânt in care sa se vorbească despre independenta judecătorilor. Eu credeam că asta este cel mai important lucru. Se vorbeşte despre procurori, dar nu despre judecători. Deci nu-i interesează independenta judecatorilor. Normal! Că dacă judecătorii sunt independenţi nu mai pot fi şantajaţi, nu mai pot fi ameninţaţi, atunci – cum spunea şi colegul meu mai devreme – apare speranța în Romania că te poţi duce în faţa instanţei şi să zicem, prin absurd, măcar 5 din 10 să creadă că, dacă ești nevinovat, nu pățesti nimic. Nu ca acuma, pentru că aici este … depinde unde apuci. Sunt şi bancuri amare pe tema asta. Acești procurori și aceşti purtători de epoleti au frânt cu adevarat independența Justiției”.
- “Caline, ştii că ne-a mai făcut nişte dosare? Îţi spun azi, de ziua Vioricăi. Al meu¸ pe vizita din America de anul trecut. Ii spun d-lui Uncheselu (procuror DNA, nn) să meargă în continuare, dar îi spun unde ajunge: la un ambasador. Şi să văd dacă îl ţin genunchii, că dacă nu, are o mare problemă!”“Justitia din aceasta țara trebuie resetată”.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Bogdan Dănescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii