G4Media.ro

DOCUMENT Liberalii au contestat la Curtea Constituțională legea PSD care interzice timp…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

DOCUMENT Liberalii au contestat la Curtea Constituțională legea PSD care interzice timp de doi ani orice privatizare / Florin Roman: Am atacat la CCR legea prin care PSD vinde România la bucată

PNL a depus joi o sesizare la Curtea Constituțională (CCR) împotriva legii care interzice timp de doi ani orice vânzare de acțiuni sau privatizare totală a firmelor de stat și blochează și eventualele negocieri începute deja.

Proiectul, inițiat de Șerban Nicolae, Titus Corlățean și alți 12 parlamentari PSD, a fost adoptat miercuri de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 199 de voturi ”pentru”, 89 de voturi ”împotrivă” și 3 abțineri.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, cel care a anunțat sesizarea CCR, a declarat că reglementarea adoptată ieri de Camera Deputaților ”constituie doar o manipulare naționalistă psedistă”.

”Legea nu interzice însă valorificarea activelor performante la o societate de către lichidatori, dovada că inițiatorii legii își propun doar vânzarea acelor active performante, cum este cazul societății Horticola București, unde există conflict de interese între un inițiator și lichidator”, a subliniat Roman.

El a precizat că legea nu va fi aplicabilă pe motiv că PSD a uitat să abroge prevederile legale în vigoare care permit Guvernului României să realizeze privatizări, dacă este necesar, inclusiv prin metoda vânzării de participații la societăți sau companii ale statului.

”OUG nr.88/1997, Legea 137/2002 și OUG 57/2019 stabilesc în mod expres dreptul Guvernului de a aplica procedura privatizării dacă este în interesul statului român. În raport cu aceste prevederi, legea pesedistă tace. Prin urmare ce aplicăm? O interdicție generală fără obiect sau reglementări concrete care dau dreptul Guvernului de a face privatizări?!”, a adăugat liderul deputaților PNL.

Liberalii susţin în sesizarea de neconstituţionalitate transmisă CCR că această lege este neconstituţională în ansamblul său. Ei indică faptul că actul normativ încalcă principiul securităţii juridice, competenţa de reglementare a Guvernului cu consecinţa încălcării principiului separaţiei puterilor în stat, principiul legalităţii şi dreptul de proprietate privată al statului.

Deputaţii PNL cer CCR să constate neconstituţionalitatea acestei legi în ansamblu deoarece încalcă dispoziţiile art.1 alin.(5) corelat cu dispoziţiile art.44 alin.(2) teza I din Constituţie.

Camera Deputaților a votat miercuri un proiect de lege inițiat de Șerban Nicolae, Titus Corlățean și alți 12 parlamentari PSD care interzice timp de doi ani orice vânzare de acțiuni sau privatizare totală a firmelor de stat și blochează și eventualele negocieri începute deja.

Dacă va fi promulgat, proiectul va face imposibilă atragerea de capital privat la companiile de stat.

Parlamentarii PSD care au depus proiectului își justifică inițiativa legislativă printr-o presupusă nevoie de protejare a intereselor naționale în economie. Inițiatorii nu explică însă de ce privatizarea unor companii care înregistrează anual pierderi sau profituri foarte mici în comparație cu cifra de afaceri sau cota de piață ar însemna o afectarea a intereselor naționale.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Ce sa mai vanda? Cat timp a fost Dorneanu la CCR s-a vandut tot, a vandut dragneev tot!
    Acum ne imprumutam pt pensia lui dorneanu! Pensiile lui speciale !!!

  2. Hidroelectrica are profit mic? CEC-ul are profit mic?

    se minte serios….

  3. Dorneanu, paria justitiei romanesti! CCR-ul, cea mai abjecta institutie! Justitia cea mai mare nenorocire care este pe capul acestui popor: doar bani irositi in buzunarele lor!

    Tic tac tic tac!

  4. Buna ziua!Aceeași lege a fost dată și în Franța,Anglia,Italia,statele nordice în urma încercării de achiziții de către chinezi a unor firme profitabile până în pandemie dar,carora le-au scazut valoarea pe bursa după începerea pandemiei!!!!Nu poti sa vinzi sub un pret doar pentru că PNL are alte socoteli!!!Nici așa nu este bine,ca a devenit psd..PRECAUT???De ce vor să vândă CEC-UL,Hidroelectrica,și ce a mai ramas…sub preț????