G4Media.ro

DOCUMENT Moțiunea de cenzură ”Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis…

DOCUMENT Moțiunea de cenzură ”Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!”/ Opoziția promite un guvern suplu, cu maximum 15 ministere și investiții publice majore

Moțiunea de cenzură a Opoziției, consultată de G4Media.ro, este intitulată ”Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!” și urmează să fie depusă luni, 30 septembrie, la Parlament, au declarat surse politice. Potrivit acestora, partidele inițiatoare ale demersului de demitere a Guvernului estimează că votul moțiunii va avea loc cel târziu pe 8 octombrie în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

Documentul a fost semnat până acum de 237 de parlamentari de la toate partidele, inclusiv PSD, potrivit liderului PNL, Ludovic Orban.

Potrivit textului, Opoziția va propune un guvern suplu, format din maximum 15 ministere, după demiterea Cabinetului Dăncilă și ”investiții publice majore”.

”Această moţiune de cenzură porneşte de la o realitate incontestabilă. Guvernul nu mai are majoritate parlamentară şi nu mai are legitimitatea politică pentru a guverna ţara. În orice democraţie funcţională, atunci când Guvernul nu mai are susţinerea Parlamentului, prim-ministrul îşi dă demisia, fără să mai aştepte depunerea unei moţiuni de cenzură. Cel mai firesc ar fi fost ca Guvernul Dăncilă să plece imediat după votul din 26 mai, atunci când românii au dat cea mai zdravănă lecţie acestui guvern care a acţionat împotriva intereselor generale ale ţării, împotriva românilor”, se arată în debutul moțiunii de cenzură.

Principalele critici la adresa guvernului listate în moțiune:

  • Viorica Dăncilă a folosit funcția de prim-ministru ca pe ”un instrument de vendetă personală împotriva adversarilor politici”, încurajându-și colegii ”să profereze mesaje naționalist-șovine la adresa minorităților naționale” și nesancționând ”derapajele grave din discursurile pline de ură”
  • „Lipsa de competenţă” sau „impotenţa guvernării”: în doi ani şi opt luni, s-au perindat prin Guvern peste 80 de miniştri, ”dintre care unii au fost de cea mai slabă calitate, numiţi nu pentru a creşte performanţele actului guvernamental, ci pentru a tranzacţiona voturi şi interese în interiorul principalului partid de guvernare”
  • guvernele PSD nu au demarat niciun proiect major pentru infrastructura românească
  • absorbția slabă a fondurilor europene: ”peste câteva luni intrăm în anul 2020 şi constatăm că aproape 6,4 miliarde de euro din fondurile europene alocate României nici măcar nu au fost cerute de la Uniunea Europeană”
  • lipsa acută a investiţiilor: ”sub Guvernul Dăncilă am avut cele mai slabe alocări pentru investiţii din ultimii 15 ani, raportate la Produsul Intern Brut. Dacă în anul 2008 volumul total al investițiilor raportat la PIB era de 38%, acesta a scăzut la doar 22% în prezent. Autostrăzi noi nu se construiesc, ci doar se desenează pe harta ţării şi se promit în continuare. Iar, dacă socotim datele raportate de Ministerul Finanțelor Publice pentru primele șapte luni ale anului, investițiile publice, ca procent în PIB, vor atinge în 2019 recordul negativ absolut pentru ultimele două decenii”
  • alungarea investitorilor străini prin lipsa de predictibilitate a legislației economice, ”care se modifică aproape săptămânal”: ”Cine mai poate să aibă încredere în doamna Dăncilă, când domnia sa promitea în anul 2018, de la tribuna Parlamentului, că „atâta timp cât voi fi prim-ministru nu voi introduce nicio taxă nouă”, iar câteva luni mai târziu semna Ordonanţa Lăcomiei prin care a introdus taxe noi şi a distrus puterea de cumpărare a românilor?”
  • Confiscarea” de la companiile profitabile de stat a miliarde de euro din banii care erau destinaţi investițiilor, ”pentru a fi viraţi peste noapte la bugetul stat”
  • dublarea în timp record a deficitului de cont curent ”din cauză că modelul economic greşit al PSD a împins România să consume tot mai mult din import şi să ajute, astfel, economiile altor state, nu pe producătorii români”
  • înrăutățirea tuturor indicatorilor conomici: ”Dacă, în anul 2017, România îndeplinea toate criteriile de la Maastricht necesare adoptării monedei unice europene, respectiv: deficitul bugetar, rata inflaţiei, datoria publică raportată la PIB, cursul de schimb şi dobânzile pe termen lung, astăzi, numai raportul dintre datoria publică şi PIB mai corespunde criteriilor nominale de convergenţă la euro”
  • ignorarea avertismentelor instituţiilor financiare ”care spun că România a devenit, în ultimii aproape 3 ani, statul cel mai vulnerabil din Uniunea Europeană, în faţa unei posibile crize economice sau a unei recesiuni”
  • proasta pregătre a noului an școlar: ”Manualele noi nu sunt gata nici anul acesta, renovările unităţilor şcolare sunt sub ceea ce era necesar, iar subfinanţarea cronică persistă. Altfel spus, Guvernul nu dă doi bani pe soarta şcolii româneşti, deşi este condus de un fost profesor de liceu tehnologic”
  • nerespectarea promisiunilor de construire a celor opt spitale regionale
  • tentativele de blocare a votului pentru românii din diaspora: ”Nimic nu ne garantează faptul că PSD nu-i va supune pe românii din străinătate la aceleaşi umilinţe ca la alegerile prezidenţiale din 2014 sau la alegerile europarlamentare şi referendumul din 26 mai 2019. Posibilitatea votării prin corespondenţă este aproape necunoscută de către românii din afara frontierelor, pentru că Guvernul nu i-a informat la timp pe oameni de existenţa acestei modalităţi de vot, abia legiferate. Mai mult decât atât, secţii noi de votare în marile comunităţi de români din străinătate nu au fost încă stabilite, iar pregătirea votului este gestionată absolut deficitar. Şi, de parcă nu ar fi suficient, ministrul finanţelor publice încearcă să-i descurajeze pe cei care vor să voteze prin corespondenţă, ameninţându-i deja cu impozite şi taxe pregătite de ANAF”
  • blocarea de către PSD a abrogării legii recursului compensatoriu, ”acea modalitate prin care au fost eliberate şi persoane condamnate pentru infracţiuni cu violenţă care, între timp, au şi recidivat. Nici recidivele înfricoşătoare ale acestora nu v-au impresionat, doamnă prim-ministru? Când primeaţi ordine de la fostul şef de partid, imediat făceaţi şedinţă de guvern şi aprobaţi ordonanţe de urgenţă care au mutilat sistemul judiciar din România”
  • lipsa eforturilor pentru combaterea infracționaliității: ”Infracţionalitatea, în loc să fie combătută, pare a fi fost stimulată, ajungându-se la situaţia inacceptabilă în care clanuri de interlopi au acţionat nestingherit, uneori chiar în complicitate cu reprezentanţi ai autorităţilor statului. Tragedia de la Caracal, dar şi multe alte cazuri din ţară sunt proba vie a acestei situaţii”
  • lipsa măsurilor împotriva conducerilor Televiziunii și Radioiului publice: ”Din momentul în care aceste două instituţii au ajuns să fie finanţate exclusiv de la bugetul de stat, prin semnătura Guvernului, ele nu-şi mai respectă nici statutul şi nici rolul fundamental de a informa în mod imparţial şi corect populaţia. Şefii acestora acţionează discreţionar, risipesc bani publici pentru deplasări de lux şi interese personale, se manifestă dictatorial în relaţiile cu angajaţii şi au trecut la capitolul „confidenţial” aproape tot ceea ce fac ei cu banii publici”

”Demiterea Guvernului Dăncilă reprezintă o condiţie esenţială pentru intrarea României în normalitate. Această moţiune ne oferă şansa să reconstruim România din temelii (…) Votul dumneavoastră pentru moţiunea de cenzură este un vot esenţial pentru a reda speranţa românilor de pretutindeni că România se poate întoarce la normalitatea mult aşteptată (…) Putem să anticipăm încă de acum faptul că soluţia benefică pentru România înseamnă un guvern suplu, european, cu 15 ministere, format dintr-o echipă de oameni competenţi, care au demonstrat profesionalism, integritate şi responsabilitate în întreaga lor carieră (…) vom putea reaşeza România pe drumul ei firesc: prin investiţii publice majore, prin utilizarea fondurilor europene, printr-o creştere economică solidă bazată pe producţie şi exporturi, prin servicii publice de cea mai bună calitate”, se mai arată în textul moțiunii de cenzură.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Speranta moare ultima!

    • Corect. Noi murin totdeauna inaintea ei.

    • Era unu de la PSD Maramures la Realitatea care spunea ca vrea si el sa reconstruiasca Romania, nu conteaza de pe ce pozitie, ca PSD sau el nu sunt coumați.
      Toți îl ascultau ca pe un nebun.

  2. Păzea găină, că … te tai! Ha, ha, ha!

    Cred că PSD de-abia așteaptă moțiunea și un timp de relaxare. Și-a pregătit deja propaganda pentru alegerile viitoare.

    Cred că vor scoate pe masă, la viitoarele alegeri locale sau, cel mai probabil, parlamentare de la anul comparația dintre guvernul Dăncilă și realizările guvernului Orban. Ce-o face Orban va fi comparat, pe fapte, nu vorbe cu … https://www.guvernarepsd.ro/masuri-realizate/

    Acum … actuala opoziție „știe” valoarea votului. În 2016, nu a vrut s-o recunoască. Sunt curios cum o vor întoarce la anul.

    Cine crede că europarlamentarele se pot compara cu parlamentarele – acolo unde e vorba de salarii, pensii și alte obiective sociale palpabile – este liber să viseze

  3. M-am uitat putin in document. Cat de slab e… ca de altfel mai toți parlamentarii actuali inclusiv aia 50% din 8% cât are USR-ul.
    Speranța e la Alianța USR PLUS… sper sa mai ramana bani sa-i platim regeste pe salvatorii României altfel… la sa ba ca merge si asa.
    Cum dracu’ sa poti sa schimbi ceva fara legi aspre si Justitție rapidă? Cu vorba bună? Hehehe

  4. Am tot spus-o , mare idiotenie ca PNL face asta dar cred ca e facuta special pentru a nu imparti guvernarea cu USR.
    Probabil PNL stie ca nu vor avea majoritatea la anul impreuna cu USR din orgoliu ori pentru ca nu mai au de unde sa creasca in sondaje , lumea nu are incredere in Orban si poate ca si USR ii va depasi in sondaje pana la anul.si atunci vor sa vina la guvernare cu orice pret acum , altfel nu imi explic dorinta asta de a isi rupe gatul.
    Asa s-au comportat tot timpul ca niste lichele ori cu PSD ori mai bine lipsa ca ei nu suporta alt partid cu care sa imparta cascavalul.

    • PNL nu are ce face ,este obligat sa faca asta , Daca motiunea trece , isi asuma in mod cert un guvern minoritar ,cu tinte precise si aprobate de toti , pina la alegerile la termen ,daca nu reusesc sa declanseze alegeri anticipate . Daca motiunea nu trece , PSD ramine pina la alegerile parlamentare in fruntea tarii . Daca nu se depune motiunea ,PNL va fi acuzat de blat cu PSD de toata lumea . Oricum ,asa cum se prezinta situatia ,PNL va fi singur si la alegerile parlamentare si dupa .

  5. PSD-isti sunt oameni saraci, de la tara ar spune unii, dar daca candva vreodata in viata ai nevoie de ceva

  6. Si ce rezolva motiunea? Chair si in cazul in care guvernul PSD pica, cine va face curatenia in institutiile publice? cine va pune oameni competenti? Eu nu prea cred ca abonatii la vacile de muls ale statului se vor da singuri la o parte.
    Vad ca pomeneste de cazul Caracal. Ce vor face, vor da afara toti politistii din Caracal si vor pune altii mai priceputi in loc? sau vor ramane vechile cadre incompetente si corupte?

    Romania este prea distrusa de coruptie ca sa se mai poata face ceva. Plecati din tara daca sunteti tineri, in rest nu mai exista speranta.

  7. Ai uitat sa spui care era valoarea EURO acum trei ani si juma, cu cit a crescut inflatia , pierderea suferita de pensionari prin cresterea doar de la 1 septembrie a punctului de pensie si neaducerea la zi a inflatiei din 2018 , cu cit sau scumpit alimentele ,benzina si restul , obligativitatea celor care au masini mai vechi de 10 ani (cei batrini dealtfel )de a-si reinnoi revizia tehnica – an de an,marirea si adoptarea preferentiala de pensii speciale , cresterea facturilor la utilitati , crestrea spre zero a investiilor nationale ,eliberarea masiva de persoane condamnate penal , conditii noi ce avantajeaza categorii de infractori si infractiuni economice , construirea de garduri si iar garduri in Bucuresti si posibil si in provincie , cresterea masiva a asistatilor social , atacul las , facut asupra cetatenilor ,manifestanti pasnici si incercarea de atribuire a unei presupuse lovituri de stat in august 2018 , incercarea partial reusita de schimbare a legilor justitiei , schimbarea a cel putin 80 de ministri in cei trei ani si lista nu se opreste aici dar …….. deocamdata ajunge

  8. 15 ministere e arhisuficient. Verificati cate ministere avea guvernul Vacaroiu si functiona foarte bine, desi avea si companiile de stat pe mana, deci o gramada de treaba. 20 de ani de umflare aberanta a guvernului…

  9. Fără discuție, nesimțita aia trebuie sa pice. După aceea urmăriți, pas cu pas, cum veche opoziția =psd, o sa netezeasca drumul PSD spre putere. Uitați-vă ce revenire fulminanta au turcan și gorghiu….

    • Cred si eu: cum sa reconstruiesti Romania fara sa ceri calitate. Fara sa implici RENAR, Colegiul Psihologilor, ANFP, Poliția?
      Sunt niște larve triste PNListii ăia…

  10. Intre timp doamna premier Dancila se reintoarce mai devreme in tara ,dupa ce nu reusesete sa se intilneasca cu MIKE PENCE (asa zic unele ziare ). Ce credeti ca se intimpla , daca soseste miine ,adica ce face pina saptamine viitore cind PNL zice ca va depune motiunea de cenzura sustinuta de o majoritate parlamentara ?

    • Io zic că iese la cumpăraturi … Neapărat trebuie să cumpere vreo 20 de voturi așa, deci nu m ar miră sa scoată vreo 10 meleoane de iuro dela pușculița partidului că sa fie pace n lume.