G4Media.ro

DOCUMENT Motivarea judecătorilor: Mircea Beuran a fost înregistrat în timp ce recunoștea…

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

DOCUMENT Motivarea judecătorilor: Mircea Beuran a fost înregistrat în timp ce recunoștea că ar fi primit 10.000 de euro pentru a truca un concurs la Universitatea de Medicină / Tribunalul a invocat exodul medicilor nemulțumiți de pilele din sistemul de sănătate

Mircea Beuran a fost înregistrat atât de denunțătoare, cât și de procurori în dosarul instrumentat de DNA privind o presupusă luare de mită, arată motivarea judecătorilor care au decis arestul la domiciliu.

Judecătorul de la Tribunalul București arată în motivare că denunțătoarea avea microfoane pe ea la o întâlnire la care i-a cerut înapoi medicului – profesor cei 10.000 de euro plătiți în 2018 pentru un post de asistent la Universitatea de Medicină. Potrivit motivării, Mircea Beuran ar fi amenintat-o pe denuntatoarea careia ii coordona doctoratul că va rupe relațiile.

Citește aici motivarea judecătorilor

Judecătorul arată în motivare care sunt probele procurorilor: declaraţiile martorilor înregistrările ambientale, interceptările efectuate în cauză, înregistrările efectuate de martora denunţătoare, precum şi înscrisurile existente la dosarul de urmărire penală.

”Fapta presupus a fi săvârşită de către inculpat sunt de o gravitate extremă care se răsfrânge asupra siguranţei şi eficienţei sistemului public de sănătate, în contextul în care medicii (care doresc posturi) accesează, prin intermediul inculpatului, aceste posturi, pe baza unor criterii pecuniare şi nu conform competenţei profesionale, urmate de obţinerea unor foloase considerabile pentru inculpații cu funcții de decizie. Prin acțiunile sale, inculpatul a transformat o instituție publică de prestigiu (…) în propria „piață de desfacere”, ca sursă
personală de venituri ilicite”, se arată în motivarea instanței.

Judecătorul a motivat decizia de arest la domiciliu amintind de exodul medicilor: ”Este de notorietate faptul că tinerii absolvenţi ai facultăţii de medicină se orientează către state membre ale Uniunii Europene care le asigură un climat normal, firesc de exercitare a profesiei, fără alte condiţionări cu excepţia celor de competenţă, astfel că judecătorul de drepturi şi libertăţi îşi exprimă convingerea, ca în viitor, prin măsuri administrative oneste să fie asigurată egalitatea de şanse pentru toţi candidaţii, fără discriminare sau alte beneficii materiale”.

”Sub aspectul pericolului concret pentru ordinea publica judecătorul are in vedere gravitatea deosebita a infracțiunii de care inculpatul este acuzat, de natura sa determine o puternica tulburare sociala, o stare de neliniște si insecuritate in rândul colectivității generate de faptul ca persoane bănuite de comiterea unor astfel de infracţiuni ar putea fi judecate in stare de libertate şi de gravitatea in concret a faptelor comise raportat la modalitatea de săvârşire”, se mai arată în motivare.

Potrivit aceluiași document, Mircea Beuran s-a apărat în instanță susținând că a fost provocat atunci când a recunoscut că a primit banii.

”Inculpatul a contestat acuzaţia formulată, arătând, în esenţă, că a existat o provocare din partea autorităţilor statului în ceea ce priveşte discuţia înregistrată în mediu ambiental şi din care rezultă recunoaşterea sa de restituire a sumei de … (…) către …, probatoriul administrat până în prezent este insuficient în dovedirea infracţiunii de luare de
mită şi că fapta nu are legătură cu atribuţiile sale de serviciu.”

Judecătorul l-a contrazis, însă, și a explicat că autoritățile nu au urmărit decât să dovedească acuzația de luare de mită.

 

Context. Tribunalul București a decis arest la domiciliu pentru Mircea Beuran în dosarul de corupție instrumentat de DNA. Procurorii ceruseră arest preventiv. Decizia Tribunalului București poate fi atacată cu recurs.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Auzi, imputitul dracului, „rupe relatiile” cu banii la el de 1 an de zile!!!!!!!!!!

  2. Întrebarea care se pune nu este dacă a luat șpagă chirurgul, ci unde au fost procurorii în ultimii 30 de ani?! Pentru ce au încasat sumele imense de bani?! În urbea din care provin, toată lumea cunoaște ”mercurialul” șpăgilor din sănătate. De exemplu, în capitala județului se plătesc circa 400 -500 de milioane de lei (vechi) pentru un post de asistent, iar la spitalele de prin județ suma plătită drept șpagă se situează între 150 și 250 de milioane de lei (vechi), pentru același post de sistent medical.
    De aici izvorăsc și spăgile ulterioare, pentru că angajații trebuie să-și ”recupereze” investiția. Toate au fost posibile cu complicitatea polițienilor și procurorilor; șpăgăria luând amploare și cu protecția politrucilor.

    • ….si a securicilor!

    • Cate plangeri ai facut? Asa din tastatura este usor sa criticam.

    • @ jos haita red

      pai atunci de ce nu ti schimbi „nick”-ul in „jos procurorii” ?!

  3. Cu tot respectul „ Este de notorietate faptul că ….” nu suna a argument legal … chiar daca este corect si adevarat.

  4. Nici nu vreau sa știu cum se acorda bursele in anul 5.6 in universitati

    • Bursele sunt o miza mica pentru pilosi, nu stau beizadelele in cateva sute de lei, se acorda in general pe merit

  5. Motivare de ca….at, cum era de astepatat. (Na, ca am facut si versuri). Judecatorii, si ei majoritatea corupti, prin asemenea decizii incurajeaza luarea de mita de catre medici. Mita in sistemul medical nu poate fi combatuta eficient decat prin bagarea la puscarie, fara menajamente, a spagarilor in halate albe. Marirea salariilor s-a dovedit un fiasco din acest punct de vedere. Doar frica de puscarie va fi eficienta.

    • nu chiar,nu uita ca vorbesti de bucuresti,in orase chiar judete le e frica,insa centrele universitare colcaie de aranjamente

    • @florin – Hoo, cu tata, deocamdata e o masura preventiva arestul la domiciliu. Cu bagatul la puscarie, nu crezi ca ar trebui intai sa existe un proces si o hotarare definitiva? Ca doar nu suntem in jungla. De altfel, sunt convins ca o sa se lasa cu o pedeapsa pe masura.

    • Partea cea mai naspa e ca daca-i baga pe toti la puscarie, trebuie sa aducem medici din Sri Lanka.

  6. La terenul de
    tenis unde merg, vine câteodată un bătrân înalt și slab.
    Se numește Ion. E din Suceava, este credincios ortodox,
    tot așa cum a încercat să ne convingă, printre altele, de
    mai multe ori, că și patronul echipei de fotbal Steaua,
    îmi scapă numele (râde), este foarte credincios. După
    arestarea primarului Bucureștiului, Ion ne spune că a
    fost o înscenare. Martor la cele discutate era de această
    dată și un medic chirurg, un tip bonom, pe care, în
    cei câțiva ani de când îl întâlneam la teren, nu‑l văzu‑
    sem niciodată supărat decât pe el însuși, atunci când
    juca slab. Acum, stând liniștit pe bancă, îl aud ridicând
    puțin tonul și rostind apăsat: „Pe Oprescu, dacă l‑aș
    vedea tăiat, l‑aș dezinfecta cu sare. Cu sare gronjoasă,
    bineînțeles. Am făcut rezidențiatul în Municipal și
    ăsta, ca aproape jumătate din chirurgii de acolo, dacă
    nu ar fi fost fii de lichele nomenclaturiste, nu numai că
    nu ar fi ajuns niciodată la Municipal, dar nici doctori
    nu s‑ar fi văzut în viața asta“. Spre uimirea noastră a
    început să spună apăsat, de parcă citea o listă, nume,
    prenume și funcția ocupată de unul sau ambii părinți
    ai beizadelelor.

  7. Beurean ăsta este mare ”specialist”. De aceea are 7 funcții, toate foarte importantante și toate bine plătite. Și … ce dacă a luat și el 10.000 de euro? A omorât pe cineva? Enident că nu, deci să protestăm, că doar e democrație.

    • Intamplator chiar a omorat pe cineva. Pe acei cineva care s-au dus cu incredere la medicina si apoi au plecat in alte tari ca sa scape de imputiciunea de aici.

    • @Florin
      Este foarte posibil sa fie (sau sa fi fost) un specialist extraordinar.
      Cu siguranta in calitate de medic a primit toate onorurile si „onorariile” posibile.
      Dar vezi, ca unora, succesul li se ridica la cap. Si vor si putere. Si mereu, mai multa putere.
      Spaga de 10.000 NU era un „onorariu” pentru un act medical prestat ci o spaga pentru abuz de putere. Si, „victima” nu ar fi protestat daca si-ar fi primit postul pentru care investise o oarece suma (poate noua prostimii, ni se pare mare dar banuiesc ca s-ar amortiza repejor, daca doamna s-a gandit ca merita pretul).
      Pentru onorariile medicale sunt convins ca niciun pacient nu i-ar face plangere doctorului Beuran.
      Dar vezi, el nu s-a multumit cu asta si iata, iese din scena pe usa din dos, murdarit, injurat de toata lumea, indiferent cate vieti o fi salvat.
      PS.
      Palmaresul unui medic-medic se face din pacientii pe care i-a salvat, nu din pacientii pe care i-a omorat. Daca bagi in puscarie un doctor care a omorat un om e posibil sa bagi in mormant cativa oameni care, altfel, ar putea fi salvati de acelasi doctor. Grea dilema!