G4Media.ro

DOCUMENT Motivul oficial al tăierii creșterii salariale pentru profesori, cu 17 zile…

Foto: gov.ro/presidency.ro

DOCUMENT Motivul oficial al tăierii creșterii salariale pentru profesori, cu 17 zile înainte să aibă loc, arată că banii pentru salariile majorate nu erau prinși în bugetul pe 2020, așa cum au susținut guvernanții

Tăierea creșterii salariale promisă profesorilor de la 1 septembrie este justificată de către Ministerul Finanțelor Publice prin faptul că ar fi “costat” bugetul peste 1% din PIB, potrivit notei de fundamentare a ordonanței de urgență privind rectificarea.

Așa că Guvernul propune amânarea creșterilor salariale pentru profesori cu un an, până după alegerile locale și generale și până după cel mai dificil școlar pe care Educația din România l-a avut până la acest moment.

Ministerul de Finanțe explică faptul că ar fi fost nevoie de încă 11 miliarde de lei, respectiv 1,06% din PIB pentru realizarea creșterii salariale prevăzute de Legea 153/2017.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Foto: gov.ro/presidency.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

37 comentarii

  1. Profesorii au stat acasa si au primit salariile marite cu mult in epoca Dragnea. Sa se mai abtina si sa se gandeasca la privatii care nu au de unde sa mai sustina ineptiile astea.
    Sa nu imi spuna ca au muncit in online pentru ca au copiat de la unii la altii lectiile si temele date copiilor. Vrajeala de tip romanesc.
    Deja de acum 2 ani un invatator debutant primea si 3.000 lei net. Acum sunt oameni care lucreaza in privat de 20 ani si nu au salariul asta. Nu zic ca nu merita profesorii salarii de 3-4000 de euro, dar economia romaneasca nu poate sustine asa ceva si ajungem sa ne imprumutam si sa ne trezim cu o inflatie care va sterge toate maririle salariale. Nemaivorbind ca emigratia va fi in continuare masiva, pentru ca nu iti convine sa traiesti pe nasturi.

    • Motivul a fost constatat prea târziu şi poate muta electorat de la PNL la noul USR.

    • Acest subiect al maririlor salariale pentru profesori nu ar fi trebuit sa fie dezbatut intr-o lume normala, in conditiile in care criza economica mondiala se adanceste, deja mii de romani din sectorul privat au intrat in somaj, datoria publica a trecut de 40% din PIB iar deficitul bugetar este peste 8%. Salariile profesorilor chiar si in acest moment sunt destul de consistente, comparate cu salariul mediu din sectorul privat.
      Acest subiect este mediatizat insa pentru a fi folosit ca motivatie (falsa) pentru urmatoarea motiune de cenzura prin care PSD urmareste sa preia guvernarea si sa faca si mai mult rau acestei tari.
      Nu se urmareste instalarea unui guvern de uniune nationala, de fapt Romania nici nu are nevoie de asa ceva in acest moment. Este vorba doar de jocurile politice pe care le face PSD in culise, foarte probabil legat de angajamentele PSD si Ponta fata de ambasada Chinei si presiunile pe care le fac chinezii pentru a obtine favorabilitate pe piata 5G.

    • Da….eu, profesor, in această perioadă pandemica am stat acasă și mi-am incasat salariul mizerabil pentru:
      1. In luna martie din fonduri personale mi-am achiziționat un laptop să pot susține orele on-line
      2. Din fonduri proprii, mi-am schimbat abonamentul pe telefon și internet să pot avea flux neintrerupt in transmiterea orelor on-line
      3. Pentru buna funcționare a supravegherii bacalaureatului am pus la dispoziție 2 laptop uri personale liceului in care predau. Le-am recuperat după 4 săptămâni…
      4. Pentru pregătirea orelor on-line am petrecut nenumarate nopți in care am scris efectiv lecțiile elevilor
      5. Pe telefonul personal am pregatit 497 de elevi să utilizeze o anumită platformă online pe care am utilizat-o
      6. Am urmat 11 cursuri recomandate de ministerul educației pentru perfecționare în predarea on-line
      7. Completarea SĂPTĂMÂNALA a miilor de documente și dovezi privind susținerea orelor on-line cerute de Anisie (cea mai incompetentă ministru al educației! )
      7. Și multe altele…..nervi
      ….energie consumată…..discuții de mediere intre profesori- elevi-direcțiune….etc.
      Vă recomand să încercați…macar o săptămână.
      Vă asigur, vă doriți să emigrați în Congo!

  2. PNL are bani numai pentru mafia imobiliara prin POMENI de legi pentru cutiile de chibrituri vandute la pret de Monaco. PNL nu are bani pentru batrani, copii si profesori

    • @Cip
      Sictir!

    • Dar banii din imprumuturile REPETATE facute in acest an unde/pe ce si cu ce efect s-au dus/cheltuit?!? Vreau sa cred ca exista un raspuns RATIONAL si transparent…Chiar daca mutarea impune o …remiza electorala!

  3. Și așa profesorii au salarii mult prea mari pentru cat o freacă. Ca sa nu mai spun de beneficiile de la stat.
    Și dacă nu le convine, atunci să își schimbe meseria . Sau nu trebuiau să se facă profesori de la bun început, pentru că se știau salariile. Asa că ăștia din învățământ (bugetari), ciocul mic și joc de glezne.

    • Ramai pe impins vagoane, duduie!

    • Esti prost a că noaptea , de ce nu te-ai făcut medic , dacă nu esti capabilă de mai mult în viața asta taci din gura , accepta-ți soarta și nu mai fi invidioasă pe alții care au invatat sa ajunga unde sunt iar alții cu școala de ucenici vor salarii la fel!

    • Se vede că ești frustrată de la împins vagoane! Cu cât salariile sunt mai mari, cu atât contribuțiile sunt mai mari și se pot susține ăștia care o freacă la negru prin sectorul privat! Într-adevăr, cum este cazul tău, profesorii care te-au instruit ar trebui să dea banii inapoi statului! Dar, na, nu sunt nici ei vrăjitori, nu pot transforma tărâțele in materie cenușie! Pentru unii ca tine , doar dacă produci ceva palpabil, vagoane, șine de cale ferată etc meriți sa fii platit! Pe cand tu ai frecat -o până la 30 de ani de pomană, profesorii ăia au investit bani, timp si sănătate ca sa produca niste oameni! Dar se vede că au eșuat în foarte multe cazuri!

    • Atata poti, atata dai! E loc de mai mult…

  4. Ținând cont de situatie, ar fi lipsit de bun simt sa le crească salariu.

  5. „Dacă piatra de fundament este înclinată, zidul nu poate fi drept”
    Legea salarizării unitare nu a fost una fundamentată, nu s-a indicat sursă de finanțare, dar dl IOHANNIS promulgat-o. Nu este corect acum pt alte categorii socio-profesionale sa nu se aplice. Pt medici s-a trecut din 2018 la grila de salarizare din 2022 cu salarii enorme pt economia românească bazată doar pe consum si împrumuturi. In sistemul medical nu poti beneficia de servicii fara șpagă, in mare parte.
    Cei de la PNL nu ai făcut nimic pt a diminua efectele negative asupra economiei, ba din contra, au continuat cu aceeași mizerie populistă de teamă că vor pierde electoral.

  6. Să trăiți voi (in Timișoara) cu 2300 lei pe lună, profesor titular.
    Sa fim solidari …..exact, sa fiți și voi solidari cu mine când o să mor de sărăcie.

    • 1.Puișor, ti-ai primit salariul intreg, plus sporuri, in perioada pandemiei, desi n-ai lucrat 8 ore/zi?
      2. Daca te plangi ca nu poti trai cu 2300 in Timisoara, atunci esti platit prea bine. Ce te opreste sa muncesti ceva platit mai bine? Lenea? Confortul? Impotenta intelectuala si fizica? Băă, da’ v-ati cam obisnuit sa nu produceti si sa fiti platiti!!!!

    • Bicotati inceperea anului scolar, este singura voastra modalitate de a va face auziti. Sindicatele din invatamant nu va reprezinta, sunt un mare zero.

    • @pimen Daca tu sau alti doriti ca progeniturile voastre sa fie scolite de cei cu diplome obtinute la Spiru Haret sau cei mai slabi absolventi , care nu reusesc in mediul privat e treaba voastra! Eu, unul, imi doresc cei mai buni profesori….
      Un salariu prost, neatractiv nu creaza competitie, valoare !
      E adevarat ca anumiti profesori intrati in sistem , unii titulari pe viata, nu merita nici banii astia, dar sa nu generalizam!
      Ideal ar fi fost o creștere in functie de performante scolare dar diferentiate in functie de zone :urban-rural, zona defavorizată etc. Caci un profesor dintr-o comuna din Teleorman sau Botosani nu poate avea rezultate asemanatoare cu unul din Bucuresti sau Cluj ! Nu poti face olimpici din analfabeti.

  7. Să-i concedieze, să le taie salariile, țara nu are nevoie de profesori, proștii și vedetele de carton nu au nevoie de școală, ciumele politice nici atât, instituțiile de forță au propriile școli, iar dl. Cățu ne-a spus să uităm de educație și sănătate ca priorități guvernamentale !!!

    • În șomaj tehnic cu ei !!! ( asta ca sa nu zic ca majoritatea ar trebui dati afara conform rezultatelor de la titularizare ) Puneți mâna pe carte si dupa aia cereți salarii !

  8. Violeta ne spunea că PNL respecta legea aibă prins în buget pensiile majorate cu 40%…dar n-au respectat-o pe cea a creșterii salariilor profesorilor.
    Bugetul a fost stabilit înaintea pandemiei !

  9. pai cand iti iei 6 case din meditatii, iiti mai trebuie salariu? stiu ca nu sunt toti profesori de fizica ,dar totusi…..dom’presedinte a aratat ca se poate….

  10. Pentru cei ce se opun cresterii salariilor, le propun sa mearga la un examen de titularizare ca doar sunt absolventi de facultate si pe urma sa isi dea gradele si sa se perfectioneze pe banii lor apoi sa comenteze daca salariul e mare sau mic. Toti vorbiti de salariul brut dar voi care nu platiti taxe si impozite nu stiti ca nu cu brutul te duci la magazin in plus aruncati cu noroi intr-o categorie de oameni care nu iau spaga sa isi faca meseria.

  11. Explicațiile premierului „săritor” privind amânarea creșterii salariilor profesorilor : „E ca într-o familie – când îți scad veniturile și abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să-ți bei banii la cârciumă”. Aplaudați-l că tare înțelept mai este !

  12. Alooo,televiziunile, faceți un teledon pentru SĂRACII profesori! Oare nu e păcat că un profesor cu 40 de ani de vechime, din care 15 ani de vacanță,să aibă o pensie „mizerabilă „de 4800 de lei?Rușinos,…

  13. Am citit printre aceste comentarii, și am rămas uimita. Cei care scriu sau își exprima asemenea păreri sunt părinți? Adică, ei au copii sau sunt întreținuți de proprii părinți? Prof cu 15ani de vacanta?! Pensii de 4800?!Si ca prof nu merita creșteri salariale?! Atât de multe aberații?!
    E f grav dacă exista asemenea puncte de vedere, exprimate liber, fără a fi verificate.

  14. pai da, dar politistii, militarii, justitia, serviciile, astia sunt specialii, cei care nu au contribuit, dar beneficiaza de 20 de ori mai mult la pensie…

    tara ticaloasa, legi facute de ragateni, de sudisti corupti, legi date pt ei, pt a mentine un sistem administrativ corupt si lenes, dar mandru si prost in acelasi timp!!!

  15. O tara se mai poate defini si prin modul in care sunt respectati profesorii,ori daca vom continua sa aruncam cu gunoi in profesori avem toate sansele sa disparem ca tara(si asa suntem pe duca..)e jalnic cum comenteaza unii analfabeti despre statutul cadrelor didactice…si ce eforturi mentale,materiale trebuie sa faca sa se pregateasca pt scoala,cat timp pt pregatirea lectiilor corectarea testelor,compunerea lor si cate si mai cate documente…alooo Romania..trezirea,ca ne infundam in bezna prostiei de tot,am ajuns sa promovam manelistii ca de’ei stiu sa produca bani chipurile dintr-o muzica abjecta

  16. De cate ori at iesit in strada, profesorasilor, pentru programa si materiile cretine si inutile care prostesc copiii? Cate sute de teme zilnice dati copiilor si cum ii obligati sa vina la meditațiile voastre altfel le dati note mici? De cate ori ati iesit in strada pentru copiii care fac naveta iarna pe jos si invata in scolii insalubre cu toalete in curte? Aaa, aia e treaba politicienilor, treaba voastra e doar sa stati acasa la tv si sa cereti bani ca niste asistati social ce ati ajuns, nu meritati nici salariile actuale, faceti parte din sleahta bugetarilor care trag tara in jos!

  17. Buna ziua ! Am citit cu regret ceea ce au scris unele persoane. Atâta ura pe cadrele didactice nu am vazut in nici o alta categorie socială
    Aceste creșteri salariale erau date prin lege, nu erau date din buzunarul celor care au comentat . Cadrele didactice au bunul simt sa nu ridice capul, dvs cea sau cel care a spus ciocul mic si joc de glezna unde ati frecventat scoala ? Iar scoala online nu am cerut o noi cadrele didactice. Nu stiti cum am lucrat si nu aveti nici un drept sa ne jigniți. Rusine !!!

  18. Fiecare subiect de presă care pune în discuție școala, profesorii, salariile profesorilor generează valuri de resentimente în societate. De ce oare? Ca în orice profesie, meserie, ocupație, și în rândul profesorilor există oameni care nu-și fac treaba, de acord. Ca peste tot. Dar mă întreb de ce profesorii sunt „înfierați cu mânie proletară” mai abitir decât toți ceilalți? Să fie frustrări răbufnite de pe vremea vieții de elev? Frustrări de părinte cu odrasle scăpate din frâu? Satisfacția de a găsi „pete multe” unei categorii considerată superioară? Mojicia brutei care vede intelectualul ca pe un parazit?
    Indiferent de motiv, asemenea atitudine nu face bine societății și se va reflecta asupra tuturor. Copiii observă în primul rând tiparul comportamental al familiei și îl imită. Dacă li se transmit astfel de prejudecăți împotriva școlii și a profesorilor, vor fi imposibil de educat. Din păcate lucrurile stau exact așa, se vede de la an la an că elevii își desconsideră dascălii din principiu, prin felul în care vorbesc, prin felul în care se îmbracă la școală, nu mai salută, nu au un minim de respect în tonul vocii, sfidează, contestă, revendică imperios drepturi pe care de fapt le au… Calea spre reușita în educație e închisă din start când părinții le spun copiilor că profesorii sunt niște incapabili care nu-și merită banii. Din păcate își fac rău singuri…

  19. Atata poti, atata dai! E loc de mai mult… Suferi de sindromul ” caprei” , care trebuie sa moara ca dumitale sa- ti fie mai bine…

  20. Stimate cadre didactice,
    Va invit la o paralela in timp acum 35 ani versus astăzi.
    Am făcut școala pe vreme lui Ceasca, într-un orășel unde după masă , arna sau vara, curentul electric era întrerupt intre orele 16 si 20. Am avut însă sansa sa am profesori de vocație, dascăli care impuneau RESPECT prin modul în care predau la clasa, capacitatea de a ne tine atenti si multa pedagogie in arsenalul de stiinta ce-l dețineau. Erau oameni respectați de toata lumea , modești , intelectuali prin felul de a fi si cu mult har. Cei mai buni câștigau bani in plus prin meditații. Doar vârfurile puteau face asta , pentru ca toata lumea dorea să faca ore suplimentare cu ei. Dintr-o clasa de 36 elevi , clasa in care am invatat, 25 au intrat din prima la facultate.
    Ne întoarcem în timp azi cand fiica mea a absolvit un colegiu cu staff într-un municipiu capitală de județ. Ce noroc pe ea! Acolo mai sunt dascăli de profilul celor de pe vremea mea. A luat nota mare , peste nouă , la BAC iar intre timp a absolvit. Lucrează într-o firmă de IT.
    Fara a blama întreg corpul profesoral, dar cum să ceri otova salarii pentru cadrele didactice cand sunt școli, licee cu promovabilitate la BAC care tinde spre zero!?! Cand absolventi de liceu nu stiu sa adreseze o cerere, o solicitare scrisă ori cand dascălii fumează in curte sau la intrare in scoala alături de elevi?
    Orare sunt de vina doar elevii??
    Nu cred.
    Asa ca ar fi bine să gânditi la aceste aspecte si apoi sa-i trimiteți pe guralivii lideri de sindicat in platourile televiziunilor să ceara salarii.
    Da de acord pentru cadrele didactice performante salarii motivate
    !Nu creșterile de salarii pentru cele care iau note rusinoase la titularizare!
    Cum o fi sa ai dascăli , pentru proprii copii, cadre didactice care la titularizare iau nota minima necesara?
    Eu nu as dori asta! Voi?

  21. Ioan si altii ca tine! Va recomand sa va informati inainte de a vorbi! Imi este mila de cei care spun prostii si imi sacrific câteva minute pentru a va lumina! Cei care participă la examenul de titularizare, nu sunt profesori, ci vor să devină profesori. Pentru a se titulariza cineva în învățământ, trebuie sa obtina la examenul de titularizare media minima 8( opt). Deci, dle Ioan, cei care „iau note rusinoase la titularizare” cum ziceți, adică sub media 8(opt), nu vor fi niciodată profesori, așa că stati linistit, profesorii sunt bine pregătiți profesional si dau multe examene pe parcursul carierei! După ce devii profesor titular, urmează examenul de definitivat, adică dacă rămâi definitiv în învățământ. Profesorii care doresc, mai au de dat examenul pentru obținerea gradului didactic II si apoi examenul pentru gradul didactic I. Profesorii sunt obligați să se perfecționeze în domeniul pe care îl predau si in privinta noutăților aparute in învățământ ; ei trebuie sa participe la cursuri de formare finalizate cu examene( din cinci în cinci ani, cel puțin).Sper ca am fost destul de explicita si ati inteles ca viata unui profesor este presarata de examene si de multa pregatire!