DOCUMENT Noua politică agricolă a UE, votată de Parlamentul European săptămâna viitoare. Cum vor fi cheltuite cele 386 de miliarde de euro alocate PAC
Noua Politică agricolă a Uniunii Europene pentru perioada 2023-2027, cu o serie de reforme majore, va primi votul final al Parlamentului European marți, 23 noiembrie, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg. Noua politică are un buget total de 386,6 miliarde de euro, cea mai mare linie de finanțare din întregul buget al UE pentru perioada 2021-2027.
Noua politică agricolă are ambiția de a scădea emisiile de gaze de seră, în linie cu politicile ambițioase de mediu ale Comisiei Europene (Green Deal), dar și cu politica ”de la fermă la furculiță”. Ca urmare a acestor noi ținte, UE vrea să micșoreze cantitățile de pesticide, insecticide și îngrășăminte folosite în ferme, ceea ce duce la îngrijorarea unor fermieri că nu vor putea obține recolte ca în anii precedenți.
Cele mai importante elemente din reforma acestei politici, sunt, potrivit unui comunicat de presă al PE:
- fermele mici și mijlocii vor primi o cotă minimă de plăți directe
- tinerii fermieri vor primi sprijin specific din plățile directe și din bugetele pentru dezvoltare rurală din fiecare stat membru
- condițiile de muncă în ferme vor fi monitorizate datorită cooperării dintre inspectorii de muncă naționali și agențiile de plăți din cadrul PAC.
- apariția unei rezerve financiare permanente pentru situații de criză va ajuta fermierii în perioadele de instabilitate a prețurilor sau a pieței,
- informațiile cu privire la beneficiarii finali vor fi mai transparente datorită unui instrument de extragere a datelor.
În iunie 2021, negociatorii Parlamentului și Consiliului au ajuns la un acord privind noul cadru legislativ, care vizează alinierea politicii agricole comune (PAC) la angajamentele UE în materie de mediu și climă. Acestea vor trebui să se reflecte în planurile strategice naționale, în practicile agricole și în modul în care sunt alocate fondul de dezvoltare rurală și plățile directe.
Reforma va intra în vigoare în 2023.
Alocarea totală pentru Politica Agricolă Comună este de 386,6 miliarde euro și este împărțită pe două componente mari (piloni):
- Fondul European de garantare agricolă (FEGA) – în total, 291,1 miliarde euro; din care până la 270 miliarde euro vor fi pentru scheme directe de sprijin (plăți directe)
- Fondul european pentru agricultură și dezvoltare rurală (FEADR) – cu o alocare de 95,5 miliarde euro; include 8,1 miliarde euro din instrumentul NextGenerationEU (dedicat sprijinului pentru redresarea post-COVID19)
România va primi peste 21,6 miliarde euro în total, pentru măsurile din domeniul agriculturii, din care circa 14 miliarde vor fi destinate măsurilor FEGA, circa 7 miliarde euro vor fi alocate pentru dezvoltarea rurală (FEADR) și la acestea se mai adaugă 692 milioane euro de la Comisia Europeană prin instrumentul NextGenerationEU.
Citește aici toate documentele relevante despre noua Politică Agricolă Comună
Sursa foto: Facebook / Azomureș
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank