G4Media.ro

DOCUMENT Numărul infectărilor cu COVID-19 în rândul personalului din instanțe a crescut…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

DOCUMENT Numărul infectărilor cu COVID-19 în rândul personalului din instanțe a crescut de la 546 la 673 în ultimele 10 zile, 4 morți și 10 internați la ATI/ Măsurile luate de Ministerul Justiției

Numărul infectărilor cu COVID-19 în rândul personalului din instanțe a crescut de la 546 la 673 în ultimele 10 zile, informează Ministerul Justiției, într-un răspuns pentru G4Media. În total, de la începutul pandemiei de coronavirus, trei grefieri și un judecător au murit și alte 10 persoane sunt internate la ATI.

Ministerul Justiției susține că a luat o serie de măsuri care au limitat răspândirea coronavirusului iar printre acestea s-a numărat și achiziționarea de echipamente pentru ca până la sfârșitul anului toate instanțele să beneficieze de posibilitatea digitizării dosarelor.

  • ”De la debutul pandemiie și până astăzi, Ministerul Justiției, prin compartimentul de specialitate, s-a implicat în oferirea logisticii și suportului tehnic necesar lucrului de la distanță. Astfel, angajații din justiție au posibilitatea să își desfășoare de la distanță activitățile de serviciu, accesând prin VPN mediul de lucru de la birou. În completarea acestei măsuri, s-au efectuat demersuri pentru achiziționarea de laptopuri necesare prestării muncii de la distanță, instanțele primind atât sumele necesare achiziționării acestor echipamente, cât și caracteristicile tehnice necesare demarării achizițiilor;
  • De asemenea, s-au făcut demersuri pentru obținerea de fonduri necesare achiziției de terminale pentru videoconferințe, astfel încât să fie dotate toate sălile de judecată. Începând cu luna septembrie, a început derularea achizițiilor la nivel local, iar pe măsură ce acestea sunt livrate în fiecare locație, direcția tehnologia informației din Ministerul Justiției împreună cu serviciul de telecomunicații speciale asigură suportul tehnic pentru instalarea și configurarea acestora.
  • Au fost alocate sumele necesare achiziționării de scannere profesionale utilizate pentru digitizarea dosarelor din Justiție astfel că până la sfârșitul acestui an se estimează că aproape toate instanțele vor deține echipamentele în numărul solicitat. Acestea vor reprezenta o componentă importantă și pentru viitoarea versiune a aplicației ECRIS, aflată în prezent într-o fază avansată de analiză a funcționalităților.
  • Proiectul de dezvoltare propriu-zisă a aplicației ECRIS este programat să debuteze în prima parte a anului viitor și își propune să dezvolte o nouă versiune superioară tehnologic a aplicației ECRIS care va conține inclusiv funcții privind dosarul electronic pentru cetățeni, statistică judiciară integrată, comunicarea online cu alte aplicații, inclusiv, spre exemplu, cu sistemul privind plata electronică a taxelor etc”, se arată în răspunsul transmis de Ministerul Justiției pentru G4Media.

Răspunsul integral al Ministerului Justiției poate fi accesat aici.

Context

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a declarat, marți, într-o conferință de presă, că în instanțele din România sunt 546 de cazuri de infectare, 5 cazuri la terapie intensivă și 3 decese. El a susținut că ministerul Justiției e pregătit să intervină în limita competențelor dacă se ajunge la concluzia că va fi necesară o intervenție de ordin legislativ. Pe de altă parte, ministrul justiției a acuzat PSD că, prin ”atitudinea pasivă” blochează prin inacțiune legislația necesară pentru operaționalizarea Parchetului European. Declarațiile integrale ale ministrului Cătălin Predoiu pot fi citite aici. 

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Macar Dragnea e la inchisoare, nu mai au si grija recursului recursului rescursurlui lui.
    Nu s-au gandit, de acum multi ani, ca unele fapte ar putea fi prevenite, sa nu mai ajunga la ei?
    Adica, sa se bage si ei in seama nu doar sa „incaseze”.

  2. Se p…Predoiu pe instante. Tudorel Predoiu.

  3. Judecătorii sunt cei mai spurcati și corupți romani.

    • In calitate de mama a 2 magistrati tineri (37 si 33 ani), dati-mi voie sa va bat obrazul pentru generalizare! Eu stiu ce-am crescut si educat! In privinta categoriei, hai sa-i spunem „profesionale”, nu cred ca-i intrece cineva pe politicieni (parlamentari, primari, ministrii…), dar si aici gasim exceptii, slava Domnului, din ce in ce mai multe, de cand au intrat USR-istii in scena.

    • Doamna Negureanu, va rog sa-i intrebati pe copii dvs (si sa ne spuneti si noua, daca binevoiti) care sunt primele doua masuri luate de ei, in activitatea profesionala, pentru a reduce termenele aberante la care sunt supusi justitiabilii in cadrul proceselor.
      Daca inca nu au facut nimic, ce intentioneaza sa faca.

      Multumesc.

    • Vai de capul tau ce prostii spui. Ca de obicei. Daca era un fenomen de masa erai ca in rusia. Si maine cred ca sareai deja de la etaj. Sau te gaseau mort in lift. Eu zic sa mai inveti statistica ca bati campii grav. Ca ai niste cazuri vizibile si din avion nu inseamna ca e general. Altfel nu mai era niciun corupt condamnat. Dar niciunul

      Oricum poate citeste si tuta aia de judecatoare care tipa impotriva mastii si a scris la g4media drept la replica. Acum nu mai tipa ca nu le trebuie masca la tribunal?

    • Pr Sanitar :
      Prima: merg la munca Sâmbătă.
      Doi: merg la munca Duminică.
      Intrebare : ce masuri luati pt a nu mai fi rau voitor ? Dacă sunteți perfect, de ce aveti nevoie de un judecător? De ce nu va înțelegeți cu partea adversă? Pt ca sunteti hain la suflet ? Sau va place sa stati in instanta ?

    • @Ionel Florescu: vedeti dvs., ce faceti in aceasta directie este inutil pentru rezolvarea problemei!

      Fie mergeti si sambata si duminica la munca pentru ca nu reusiti sa va faceti treaba intr-un timp adecvat, si atunci trebuie sa va inlocuiasca cineva,

      Fie mergeti si sambata si duminica la munca pentru ca aveti mult prea multe dosare pentru a fi rezolvate in timp rezonabil si legal recomandat, si atunci poate sa fie si saptamana de 10 zile, ca vi se vor repartiza inca si mai multe dosare iar rezultatul va fi fix acelasi, chiar mergand in fiecare zi la serviciu.

      A treia varianta nu pare sa existe, asa ca practic va irositi intr-o directie care duce doar in balarii. Dar accept ca poate gresesc. Rog onorata instanta sa ma lumineze (dar intr-un termen rezonabil).

      Lipsesc manifestatiile asociatiilor de magistrati din fata ministerului la care sa se ceara masuri care sa nu duca neaparat la apararea drepturilor banesti si a evitarii raspunderii pentru erorile comise ci la scurtarea termenelor la care sunt supusi justitiabilii. Sau macar un protest solitar, precum manifestantul din Odobesti de cand cu atacul PSD la justitie (tot respectul pentru om! 👍)

      Incep sa cred totusi ca nu sunteti judecator, pt ca ar fi trebuit sa stiti ca procesele de intentie le fac si judeca politrucii de la partid, nu judecatorii precum si ca mai exista si procese pentru abuzuri, nu doar neintelegeri civile. Nici nu vreau sa ma gandesc ca ar putea cineva intreg la minte sfatui victima sa se inteleaga cu abuzatorul! Bozeee …

      Credeti ca doar cineva care are procese in instanta ar putea critica tratamemtul la care e supus justitiabilul. Eroare elememntara de logica si de intelegere a cetateniei. 🙁

  4. @ Sanitarul Mers pe burtă, să nu deranjeze pe principiul: timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim

  5. @Sanitarul, Alex 1 : e simplu, faceti facultatea de drept, apoi dati un examen cu concurenta gen 15-20 pe loc, intrati in magistratura si apoi ne aratati cum se face. Si o sa vedeti ce frumos va fi sa solutionati dosare in care, orice solutie dai, cineva e nemultumit, orice ai face iti va gasi CEDO ceva de vina si va da niste banuti castig impotriva statului roman, bani care, conform noilor legi ale justitiei din 2018, se iau de la judecator. Poftiti-poftiti, creier vad ca aveti ( comentariile voastre denota inteligenta mare), deci veti intra usor in magistratura. Curaj, va rog, intrati in sistem si demonstrati cum se face. La fel ca la Piatra Neamt, 6 ani medicina, apoi 5 ani rezidentiat, la medicina nu e asa mare concurenta ca la INM, 2-3 pe loc, si ne arata toti comentacii destepti de pe net cum se descurcau ei mai bine. Ce ziceti, va bagati?

    • Dacă aș ști ce meserie are Sanitarul si alti postaci de pe G4 as putea sa i critic si eu. Tare mi e teama ca asta e meseria lor: sa se arate nemulțumiți de orice. Ei scriu frumos, au argumente….Si daca sunt asa grozavi il pun pe acuzator la punct din trei vorbe.

    • Facultatea de Drept este pentru oameni cu onteligenta medie, nu e pentru genii, deci nu ma indoiesc ca as reusi sa o absolv. Cu intratul in magistratura, idem.

      Dar sa ma apuc de drum cu gandul ca intru intr-o birocratie corupta, poate m-ar opri. Daca nu, m-ati vedea precum protestatarul din Odobesti. Sau dat afara. Sau renuntand si dandu-mi demisia. Sau poate doar mi-as pierde demnitatea si as continua, ca ceilalti.

      Pentru ca nu puteti continua si cu dezastrul profesional si cu demnitatea intacta. Aici e problema, la pretentiile voastre la demnitate in conditiile in care acceptati si faceti compromisuri peste compromisuri.

    • NIMENI, cu exceptia Elenei Ceausescu, nu este scutit de critica!

      Evident ca si eu fac greseli!

      Sper ca nu in legatura cu demnitatea … dar stii cum este, niciodata nu poti fi sigur! 🙂

    • @ jurist Nu v- a pus nimeni pistolul la tâmplă să urmați facultatea de drept. Avem dreptul și obligația să vă pretindem profesionalim, celeritate în soluționarea dosarelor pentru că noi vă plătim, inclusiv specialele de la vârstă fragedă. Majoritatea dosarelor amendate de CEDO au fost din cauza viciilor de procedură, adică prost fâcute sau incompetență profesională, la alegere și am plătit noi prostia voastră. Dacă e greu mergi către altă meserie. Soluțiile într- un dosar nu se stabilesc pt. a mulțumi pe cineva, ci conform legii.Apropos, chestia aceasta îmi spune totul despre cât de pregătit sunteți

    • In spatele tastaturii aproape orice comentator roman este un fel de supererou, se pricepe la toate, este critic cu oricine, daca ar fi dupa el tara asta ar fi hat departe… Dar probabil daca il pui sa faca ceva util in lumea reala rezultatele ar lasa de dorit, foarte departe de ceea ce pretinde el de la altii.

  6. Noi știm că ești peste medie. De aia si postezi pt G4. Dar media este doar jumatatea a ceva. Bun sau rau. Si te rog, da la drept ! Te v a ajuta in viata indiferent ca practici sau nu. Si pt ca am inteles ca vrei sa ai ultimul cuvânt. Poftim: ai ultimul cuvânt. Zi ce vrei, cu demnitate, ca nu mai intervin.

    • Tragi concluzii fara sa poti verifica premisele.
      N-ai cum sa fi judecator!

      Oricum, ai jucat rolul destul de bine. 👍

      Ps: Media nu este jumatatea a ceva! Foarte rar se intampla asa ceva. Conteaza foarte mult dispersia.

  7. Facultatea de drept da, se ia usor licenta cu o inteligenta medie. Intrarea in magistratura…..e alta poveste. La ce concurenta este si la cum se concep testele…..nu e suficienta inteligenta medie. Au fost ani in care nu se ocupau locurile scoase la concurs, atat de greu era testul de admitere.

    • S-ar putea sa aveti dreptate in privinta intrarii in magistratura (desi asta cu neocuparea locurilor arata fie ca e o problema cu nivelul scazut de la facultatile de Drept, fie cu cei care conduc breasla si alcatuiesc subiectele).

      Dar daca ai o inteligenta medie si te antrenezi indeajuns, iei examenul, ca doar nu este doar pentru zei. Nu e insa zis ca trebuie sa reusesti din prima incercare.

      Totusi, daca lucrurile stau asa, apare o problema: ce a dus un sistem populat cu oameni inteligenti si antrenati in ceea ce inseamna dreptatea si indreptatirea sa ajunga atat de decazut moral?

      Jusecatorii impart dreptatea, iar dreptatea se suprapune intr-o masura importanta peste ceea ce este moralmente corect. Deci ar fi cazul ca majoritatea covârşitoare a judecatorilor sa fie foarte antrenati in problemă si sa fi interiorizat principiile morale. Ceea ce nu pare sa fie cazul. 🙁

  8. Pt Alex1
    Cred ca e invers. Cred ca eu va plătesc. Ce meserie aveti stimate domn ? Tot cu pistolul la tâmplă ? Ce vechime ? Pretind celebritate si profesionalism in orice meserie ai avea. Dar cred ca nu aveti nici o meserie. Dati din gura ca va pricepeti la
    politica, la justitie, la covid, la fotbal. Ca despre CEDO m am lămurit că habar nu aveti. Viciile de procedura se corecteaza in caile de atac interne. CEDO condamna Statul care nu e in stare sa faca Legi de inteles. Sau pt ca nu isi respecta propriile legi. Ai dat tu bani din cauza CEDO ? Poate ai avut pistol la tampla.
    Sau eu si Jurist te tinem din taxele de noi platite ? La muncă, munca innobileaza!