DOCUMENT O judecătoare din Oradea cu soțul condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de migranți a fost promovată la Secția penală a Curții Supreme de către Secția pentru judecători a CSM
Judecătoarea Laura Soane de la Curtea de Apel Oradea a fost promovată la Secția Penală a Înaltei Curți în urma unui concurs organizat de CSM, potrivit unui anunț al Consiliului. Vezi aici la punctul 11.
Joi, 22 aprilie 2021, a avut loc interviul candidaților, ultima etapă a concursului organizat de Secția pentru judecători a CSM, secție dominată de magistrați apropiați de fosta șefă a Consiliului, Lia Savonea.
Vineri, 23 aprilie 2021, Secția pentru judecători a CSM a decis validarea rezultatelor concursului, deşi judecătoarea CSM Adrea Chiş a cerut amânarea până când se va stabili modalitatea de întocmire a rapoartelor de integritate pentru candidaţi de către Inspecția Judiciară. În replică, şefa Instanţei supreme, judecătoarea Corina Corbu, a susținut că o astfel de discuție „vulnerabilizează rezultatul” şi a cerut declanşarea unui nou concurs de promovare la ÎCCJ, având în vedere deficitul de personal.
Soțul, călăuză pentru kurzi, condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare
Soțul judecătoarei, Pavel Soane, este patronul pensiunii Topaz din Băile Felix, potrivit declarațiilor de avere ale judecătoarei.
În 2012, Pavel Soane a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de migranți şi asociere în vederea săvârşirii infracțiunii de trafic de migranţi. El a fost găsit vinovat de implicare, în 2003, în traficul unor imigranţi kurzi peste graniţă.
Dat în urmărire generală
La acea vreme, pe numele lui Pavel Soane a fost emis un mandat de arestare. A încercat să fugă și a fost dat în urmărire generală. Până la urmă, s-a predat poliției. Vezi aici.
Potrivit rechizitoriului Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, pe 7 februarie 2003, la un control de rutină la Vama Borș, în remorca sigilată a unui autocamion au fost descoperiți 10 kurzi care încercau să iasă din România. Vehiculul aparținea firmei Trans Milenium din Brașov și era condusă de administratorul firmei, Constantin Valentin Olar.
Ancheta a stabilit că, în anii 2000, Pavel Soane și un alt inculpat, Dorin Varadi, l-au cunoscut pe Olar, care făcea transport internațional de marfă în Ungaria și Italia. I-au propus să transporte ilegal transfugi pentru 750 de dolari de persoană. Au confecționat apoi o trapă pe unde transfugii puteau intra în remorcă după ce era sigilată.
În afacere au fost implicați și doi turci, Erdogan Oztekin și Sadik Cingay. Ancheta a arătat că, în februarie 2003, aceștia au adus de la Deva cei 10 kurzi, pe care i-au îmbarcat în tirul lui Olar. Kurzii au declarat anchetatorilor că au plătit între 1.000 și 1.500 de dolari pentru a fi duși la Budapesta.
Dosarul a fost strămutat de la Oradea la Piatra Neamț tocmai din pricina faptului că soția lui Pavel Soane era judecătoare la Judecătoria Oradea, apoi la Tribunalul Bihor.
Procesul a avut un parcurs sinuos de la Tribunalul Neamţ la Curtea de Apel Bacău și înapoi ca, în final, pe 28 septembrie 2011, Pavel Soane să fie condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de migranți de Tribunalul Neamț. Un an mai târziu, pe 4 octombrie 2012, Înalta Curte a menținut verdictul.
Prietenă cu o condamnată definitiv pentru complicitate la furt calificat
Soțul judecătoarei Soane nu este singurul condamnat din anturajul judecătoarei Laura Soane, proaspăt promovată la Înalta Curte. Potrivit declarațiilor făcute la Antena 3 de afacerista Nela Secară, cele două sunt prietene bune.
”Eram prietenă cu judecătoarele Laura Soane, cu care am fost și în concedii, cu Adina Cioflan, cu soții Chiriac”, a declarat Nela Secară, prezentată drept victimă a abuzurilor DNA la Antena 3.
În 1987, Nela Secară a fost condamnată la 1 an și 10 luni de detenție pentru complicitate la furt calificat şi deţinere ilegală de valută după ce, împreună cu alte femei, au tâlhărit un șofer italian de TIR. Vezi aici un profil al ”victimei” DNA, Nela Secară.
A anulat probe strânse de procurori cu SRI pe vechiul cod, deși deciziile CCR se referă la noul cod
Judecătoarea Laura Soane a făcut parte, alături de colega ei, Adina Cioflan, din completul care a achitat 37 de poliţişti de frontieră, vameşi şi transportatori din Satu Mare, anchetaţi de fostul PNA din 2003 şi trimişi în judecată de DNA în 2006, pentru luare de mită. Judecătoarele au anulat toate interceptările strânse de procurori cu SRI în baza deciziilor CCR din 2016 şi 2017, deşi aceste decizii vizează noul cod de procedură penală, iar probatoriul din dosarul poliţiştilor a fost administrat în baza vechiului cod.
Judecătoarea Soane: a fost dragoste, nu trafic de minori, între un bărbat de 39 de ani și o fată de 14 ani
Judecătoarea Laura Soane și colega ei, Adina Cioflan, l-au achitat pentru trafic de minori și pe un bărbat de 39 de ani, acuzat de procurori că ar fi racolat o tânără de numai 14 ani prin metoda Loverboy și a dus-o în Spania, unde ar fi obligat-o să se prostitueze.
Potrivit motivării citate de libertatea.ro, judecătoarele au ajuns la concluzia că fata de numai 14 ani a avut ”o relație de iubire” cu bărbatul, chiar dacă “extraconjugală”, iar fata “l-a urmat din dragoste”.
Dosar la DNA. Scandal cu procurorii reclamați la Secția Specială
Adina Cioflan și Laura Soane au făcut obiectul unui dosar al DNA Oradea, însă cazul a fost clasat. Ulterior, judecătoarele au făcut plângere împotriva procurorilor la Secția specială după ce, în spațiul public, au apărut înregistrări în care procurorii vorbeau să le facă judecătoarelor dosare penale ca să le liniștească și să bage frica în ele.
Ce spune judecătoarea. G4media.ro i-a trimis judecătoarei Laura Soane solicitarea de a expune un punct de vedere cu privire la condamnarea soțului ei, însă – până acum – ea nu a răspuns cererii G4media.ro. Dacă o va face, vom publica punctul de vedere al judecătoarei de îndată, aici.
Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.
Foto: Bihoreanul
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
55 comentarii