G4Media.ro

DOCUMENT O nouă solicitare adresată șefei Comisiei Europene să nu aprobe planul…

Foto: Pixabay

DOCUMENT O nouă solicitare adresată șefei Comisiei Europene să nu aprobe planul de redresare al Ungariei / Europarlamentari din patru grupuri politice invocă deteriorarea continuă a statului de drept

Europarlamentari din patru grupuri politice solicită șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o scrisoare transmisă joi, să nu aprobe Planul de redresare și reziliență al Guvernului Viktor Orban, susținând că în Ungaria are loc o deteriorare continuă a statului de drept.

Cei șapte semnatari, Damian Boeselager și Gwendoline Delbos-Corfield (Verzii), Eider Gardiazabal Rubial și Bettina Vollath (S&D), Ramona Strugariu (Renew), Malin Björk și Dimítrios Papadimoúlis (Stânga), susțin că este necesară „o vigilență suplimentară” din partea Comisiei Europene atunci când evaluează planul propus de Ungaria.

Construită pe patru puncte, care ar justifica respingerea planului de redresare al Ungariei, scrisoarea subliniază că cetățenii europeni trebuie să fie „pe deplin asigurați” că banii contribuabililor sunt investiți în mod corespunzător și nu sunt folosiți „pentru a submina bazele UE”.

În opinia europarlamentarilor, planul nu reușește „să consolideze independența sistemului judiciar, să consolideze cadrul anticorupție și să îmbunătățească concurența în achizițiile publice și calitatea și transparența procesului de luare a deciziilor prin dialog social eficient și implicare cu alte părțile interesate”.

Totodată, europarlamentarii susțin că mecanismul de control propus de Ungaria nu îndeplinește cerințele din Mecanismul de redresare, în special în vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii împotriva conflictelor de interese și a fraudelor.

„În al treilea rând, ne preocupă în mod special faptul că problemele legate de drepturile fundamentale identificate anterior de Parlament rămân nerezolvate și chiar exacerbate”, precizează semnatarii, cu referire la adoptarea noii legi anti-LGBTIQ.

De asemenea, ei consideră că nu a existat „un proces onest” de consultare în Ungaria pentru a pregăti planul de redresare.

„Obiectivele Planului național de redresare și reziliență din Ungaria trebuie să fie în conformitate cu valorile și prioritățile noastre comune europene. Un proiect revizuit trebuie prezentat după o consultare adecvată și cu elemente suficiente pentru a răspunde tuturor preocupărilor Parlamentului exprimate mai sus”, se mai spune în scrisoare.

La începutul săptămânii, grupul Renew Europe din Parlamentul European, condus de Dacian Cioloș, i-a transmis șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare în care îi solicită să nu aprobe planul de redresare al guvernului lui Viktor Orbán până când nu va fi adoptat un sistem eficient antifraudă în Ungaria.

În scrisoare, europarlamentarii Renew propun ca, mai întâi, Viktor Orbán să acorde Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) acces la lista beneficiarilor finali ai banilor din Planul de redresare și reziliență.

O altă propunerea vizează ca persoanele și entitățile cu istoric de nereguli financiare „grave” sau de conflicte de interese să nu poată primi fonduri prin Planul de redresare.

De asemenea, grupul Renew solicită ca legile care împiedică jurnaliștii de investigație și organizațiile societății civile să acceseze informațiile publice să fie abrogate sau revizuite.

Scrisoarea este semnată de Dacian Cioloș, Katalin Cseh (vicepreședinte), Luis Garicano (vicepreședinte) și Valérie Hayer (coordonator pentru afaceri bugetare al Renew).

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Ghinea nu semneaza si el scrisoarea asta?

  2. Ce haita…socialistii_de_rit_nou si cele doua randuri de scamatori…toti „prietenii” Europei.
    Cu primii doi sper ca s-a lamurit lumea mai e sa se dumireasca cum e cu verzii.

  3. Astia de la UE l-au tot tolerat pe Orban pana asta i-a lovit acolo unde ii doare : la spate.
    Acum degeaba fac scandal ca nu prea au ce ii face, le-a luat deja portofelul. In plus omu’ are alegeri la anul, nu o sa renunte la tirade si scandal . In consecinta criticile venite de la UE ii vor baga in tolba pe langa fonduri si ceva voturi in plus, tocmai ce e validat drept last true man standing.
    Circ penibil.

  4. Orban va fi reales cu partidul sau cu tot, cetatenii vor benefia de fonduri care dintre ei vor beneficia, care nu, ramane cum am vorbit.
    Germania e de inteles, acum e binevoitoare, nu impune nimic, nu ii mai trebuie belele, fiecare face cum si ce vrea la el acasa, face si Nord Stream 2, daca pofteste.
    Ar mai fi variata ca o persoana din Netherlands sa conduca CE, dar statul asta trebuie sa scoata mereu marea din casa, sunt oameni ocupati.
    Politica asta va transforma, insa, UE in CAR, vor trebui sa se gandeasca la o dobanda micutza, rezonabila, de solidaritate continentala.

  5. Orban e el bizon, dar atinge un punct important. Treaba asta cu LBGT e gustata mai mult in vest. Circula acum cateva zile o harta a Europei colorata in functie de preferintele populatiei pentru familia traditionala vs LBGT culture. In partea estica a Europei harta era mai de alta culoare, ca sa zic asa. Daca se impune o lege europeana care sa aiba preemptiune fata de legislatia nationala a tuturor membrilor UE, care sa impuna o anumita abordare fata de LBGT, practic legea respectiva va fi contrara dorintei majoritatii din mai multe tari.

    Acuma eu nu le doresc nimic rau LBGT-ilor, dar nici nu cred ca va iesi bine cata vreme vor fi impinsi pe gat unor populatii de alta constructie decat cele vestice. Nu e o crima din cate stiu in niciuna din tarile Uniunii Europene. Nu (mai) poti sa mergi la inchisoare si nu primesti amenda pentru preferintele sexuale (exceptie incest si pedofilie). Pentru Europa de Este cred ca e suficient.

    Ce se intampla in Parlamentul European e ca au ajuns elementele progresiste care nu neaparat reprezinta vocea majoritara din tarile din care provin. Europa devine astfel o entitate artificial progresista, cand in fapt tarile membre nu ar vota majoritar politicile alese de acesti parlamentari.

  6. Auzi drăguță, cum devine oare cestiunea banilor evropeni ?!… Adecătelea așa stau lucrurile, că dacă șezi măcar odat’, nițeluș aplecat cu dosu’ la-ndemână pen’că asta-i pohta ăstora de-și zic ,, înnoitorii (?!)”coanei Evropa, te dăruiesc cu părăluțe ?!…. Mon cher, aiasta e o cestiuneee făr’ de moral’ și făr’ de prințip. Eeeee, c-acu-mi vine să zic vorba aia: PREACURVIE!!! na c-am zis-o. Eeeee ….. curat murdar, vorba aia….