G4Media.ro

DOCUMENT Prea puține femei pe listele partidelor la europarlamentare. Sesizare la CNCD…

sursa foto: Facebook/ Rares Bogdan

DOCUMENT Prea puține femei pe listele partidelor la europarlamentare. Sesizare la CNCD cu inventarul candidatelor pe primele zece locuri la PSD și PNL

Consiliul Național de Combatere a discriminării a primit o sesizare în numele politologului Cristian Pîrvulescu, obținută de G4Media.ro, în care PSD, PNL, dar și Alianța USR-PLUS și UDMR sunt acuzate de nerespectarea legislației referitoare la egalitatea de șanse între femei și bărbați, de către partidele politice care au depus liste pentru alegerile europarlamentare. Contactat de G4Media.ro, Cristian Pîrvulescu a spus că sesizarea nu îi aparține, iar semnătura de pe document nu este a sa.

Acesta a spus însă că, deși nu a depus el sesizarea, susține acest demers și a confirmat verbal acest lucru și reprezentanților CNCD, care au început deja citarea partidelor pe acest subiect. Nouă dintre cele 23 de formațiuni care au depus liste de candidați au fost deja citate.

”Nu sunt contrar acestei idei, dar aș fi preferat să fiu anunțat. Strategiile de punere în discuție a unor asemenea probleme pot să aibă uneori și asemenea forme. Probabil s-a încercat să se dea greutate acestei idei prin folosirea numelui meu” a declarat Pîrvulescu pentru G4Media.ro. În acest context, acesta a adăugat că este posibil ca plângerea să fi fost depusă de colaboratori ai săi.

În document se solicită analizarea listelor depuse de partidele politice prin prisma legii 202/2002, privind egalitatea de șanse între femei și bărbați, ”respectiv faptul că nu susțin participarea echilibrată a femeilor și bărbaților”.
Potrivit acestei legi, ”partidele politice au obligația să prevadă în statutele și regulamentele interne acțiuni pozitive în favoarea sexului subreprezentat la nivel de decizie, precum și să asigure reprezentarea echilibrată a femeilor și bărbaților în propunerea candidaților la alegerile locale, generale și pentru Parlamentul European”.

În sesizarea depusă în numele lui Cristian Pîrvulescu și susținută până la urmă de acesta, se arată că toate partidele au propus liste care nu asigură reprezentarea echilibrată a femeilor și bărbaților pe locuri eligibile.

Sursa foto: Captura Document

”Astfel, între primii 10 candidați de pe lista Partidului Social Democrat se regăsesc doar 3 femei, nerespectându-se art.22 alin. 3 care obligă partidele politice să asigure reprezentarea echilibrată a femeilor și bărbaților în propunerea candidaților pentru Parlamentul European.

Mai rău stă Partidul Național Liberal care a propus doar o femeie în primele 10 locuri care sunt considerat eligibile” se exemplifică în sesizare.

Pe liste, dar nu pe locuri eligibile. Chiar dacă se regăsesc pe liste, femeile-candidat la alegerile europarlamentare au fost plasate de majoritatea partidelor în afara locurilor eligibile, astfel încât proporția de egalitate nu se păstrează.
Rovana Plumb, Carmen Avram și Maria Grapini se regăsesc pe lista PSD, între candidații aflați pe primele zece locuri, considerate ca potențial eligibile.

Lista liberalilor este dominată de bărbați. Doar Adina Vălean a avut loc între primii zece candidați.

La Pro România, raportul dintre femei și bărbați pe primele zece poziții este echilibrat, însă acest partid nu poate spera la zece locuri eligibile. La fel și PMP, un partid cotat în sondaje cu un scor sub pragul electoral, are patru femei pe primele zece locuri de pe lista de europarlamentare.

Pe lista Alianței USR-PLUS, doar două femei au ajuns pe primele zece poziții: Clotilde Armand pe 4 și Ramona Strugariu pe 8.

Lista ALDE este deschisă de Norica Nicolai, pe primul loc, iar Renate Weber se află pe locul al treilea. Nici o altă reprezentantă a partidului nu a mai prins însă o altă poziție în primele zece.

Trei candidate are și UDMR între primii zece, dar numărul de mandate pe care îl poate obține această formațiune va fi mult mai mic. Hegedus Csilla se află pe locul al treilea, însă estul candidatelor sunt departe de locurile eligibile.
23 de partide politice din România au depus liste pentru alegerile europarlamentare.

CNCD va analiza toate aceste liste pentru a verifica dacă legea privind reprezentarea echilibrată a femeilor și bărbaților a fost respectată. Nouă dintre aceste formațiuni au fost deja citate, a spus Cristian Pîrvulescu, pentru G4Media.ro

Amenda contravențională pentru nerespectarea acestor prevederi legale este cuprinsă între 3.000 de lei și 100.000 de lei prin simpla constatare a CNCD.

Sursa Foto: Facebook/ Autor: Rares Bogdan

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Egalitatea de sanse nu inseamna si un rezultat de 50-50 pe baza sexelor. Just sayin’

    • Ba n-auzi ca asa ar vrea legea?!? „ acțiuni pozitive în favoarea sexului subreprezentat la nivel de decizie, precum și să asigure reprezentarea echilibrată a femeilor și bărbaților în propunerea candidaților la alegerile

      Ne-am pierdut mintile, e clar! Nu competenta, nu activitatea, ci numarul de ovare si de testicole conteaza! Sa fie egal!

      Dar nu oricum, ci trecem la nivelul urmator de nebunie, unde ziceai tu! Echilibrat nu inseamna per total, ci considerand locurile eligibile , adica la rezultat !!!

      Dar, mai exact, considerate de catre cine ca eligibile?! Ah, statistic, prin sondaje … adica dupa parerea lumii. Si astia vor si amenzi dupa parerea lumii?!? Si judecatorii sa se ia dupa asa ceva?!?

      Corectitudinea politica o sa ne duca direct in 1984, daca mai insistam mult cu ea!

  2. S-a activat motostivuitorul.

  3. O ineptie. Cum adică nu e semnatura lui dar o susține?!?

  4. Ahaha! Hai ca a început… ce-are a face dacă doamnele vor sau nu vor in politica? Sau ce ne încurcăm in aptitudini și veleități? Lasă sa fie in mod egal… așteptăm una și cu trannies și gay ca sa mu discriminăm:)))

    • Pot sa si vrea, nu e problema. Problema e ca in felul acesta se forteaza lucrurile. Nu conteaza daca e sau nu competenta, o iei ca sa iasa procentul. Se aplica in orice, nu numai in politica.

      Egalitate de sanse nu inseamna sa aruncam persoane nepotrivite in pozitii nepotrivite.

      Nu mai vorbesc de limitele fizice sau intelectuale pe care toti le avem(nu e cazul aici, la liste, si nu tin de un sex sau altul, ci de om), insa cit de bine i-ar fi unei femei pe santier, in constructii, la manevrat fier, boltari si roabe de beton? Hai sa dam afara 50% din barbatii din constructii si sa bagam femei, tot pe principiul mentionat in articol.

      Legea e foarte buna, dar interpretata si aplicata foarte prost.
      Daca esti competent, indiferent ca esti barbat femeie, iei postul. Daca nu, nu. Simplu.

    • O descriere mai amănunțită(și mai serioasă) a ceea ce am spus. 50-50 e stupid…

  5. #

    Dupa ce ne-am fentat cu Vasilica , Norica , Grapini , Tzapardel , Manescu , Weber si pot sa adaug in rindul sexului slab si pe Mircea Diaconu , parca n-am incerca inca o data ….

  6. Cred ca se tampeste si Parvulescu! Am vazut multi politologi care au inceput bine dar s-au stricat pe parcurs.
    Cum poti sa faci o plangere pentru asa ceva? Adica, daca femeia e, nu e, tampita, trebuie s-o pui pe lista! N-are dreptate. Vezi ce femei avem acum europarlamentare, ca-ti vine sa intri in pamant de rusine!

  7. alina gorghiu cred ca nu este straina de povestea aceasta cu CNCD

    • La PNL, in niciun caz Gorghiu, e pe pustii total, insa d-na Iulia Scantei mergea, in loc de blaga, bunaoara. Psdistii sunt la fel de hoti, ordinari si semianalfabeti, ca sunt barbati, ca sunt femei, no comment, sa nu-i mai vedem nicaieri!
      PS. Parvulescu asta, o deceptie de niste vreme, a inceput sa bata campii!

  8. Hai cu rahatul asta neo marxist de corectitudine politica. Egalitate de sanse, nu de rezultate bai comunisti ordinari!

  9. S-o răzbuna DEMOS că au fost respinși de sistemul imunitar. De ce e mizeria asta featured article când aveți și interviul foarte important cu Iulian Fota?