G4Media.ro

DOCUMENT Proiectul PNL-USR de revizuire a Constituției: Interdicția pentru persoanele condamnate penal…

sursa foto: Inquam Photos/ Bogdan Danescu

DOCUMENT Proiectul PNL-USR de revizuire a Constituției: Interdicția pentru persoanele condamnate penal să ocupe funcții publice, interzicerea amnistiei sau grațierii faptelor de corupție, fără OUG pe Justiție și posibilitatea președintelui și a parlamentarilor de a ataca ordonanțele la CCR

Proiectul comun PNL-USR de revizuire a Constituției, obținut de G4Media.ro, vizează implementarea în legea fundamentală a rezultatelor referendumului din 26 mai și prevede concret introducerea interdicției pentru persoanele condamnate definitiv să mai ocupe funcții publice, interzicerea amnistiei sau grațierii faptelor de corupție, interdicția adoptării de OUG-uri în domeniul Justiției și spargerea monopolului deținut de Avocatul Poporului de a ataca la CCR ordonanțele de urgență prin conferirea acestui drept și președintelui României, parlamentarilor și Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Prima modificare propusă la Constituție vizează implementarea inițiativei cetățenești, sprijinită de USR, ”Fără penali în funcții publice”. Astfel, PNL propune completarea articolului 37 din legea fundamentală cu un alineat (3) cu următorul cuprins:

  • ”(3) Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

PNL și USR vizează și completarea articoluluui 38, astfel încât cei condamnați definitiv să nu poată fi aleși nici în funcția de europarlamentar.

Liberalii și cei de la USR propun apoi modificarea mai multor articole din Constituție astfel încât să fie imposibil de luat o decizie privind amnistia și grațierea faptelor de corupție. PNL vrea interzicerea amnistiei și grațierii atât prin lege organică, cât și prin ordonanță de urgență sau prin decret prezidențial.

Mai mult, cele două partide de opoziție propun introducerea în Constituție și a interdicției pentru senatori, deputați și cetățeni de a iniția legi de amnistiere sau grațiere cu privire la faptele de corupție.

În al treilea rând, cei de la PNL și USR propun interzicerea adoptării de ordonanțe de urgență în domeniul Justiției: infracțiuni, pedepse și regimul executării acestora, organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instanţelor judecătoreşti, a Ministerului Public şi a Curţii de Conturi.

De asemenea, liberalii și useriștii vor ca și alte instituții să aibă posibilitatea de a ataca ordonanțele de urgență la Curtea Constituțională: președintele României, 50 de deputați sau 25 de senatori și Înalta Curte de Casație și Justiție.

Proiectul PNL-USR de revizuire a Constituției a fost transmis și celorlalte partide din opoziție – USR, UDMR, PMP și Pro România.

Citește integral proiectul PNL-USR și expunerea de motive: Proiectul PNL-USR de revizuire a Constitutiei

Foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Hai ca se poate!

    • Viseaza amice, constitutia nu se va modifica dupa cum vrea PNL-ul, ei nu au fost in stare sa dea jos guvernul, apoi sa modifice o constitutie unde iti trebuiesc 75% din voturi (sau 66%) parca. Constitutia se va modifica dupa poftele psd-ului. Ghinion!

    • @Alin si de unde ia psd 66%?

  2. S-ar putea sa fie reclamata ca o incalcare a drepturilor fundamentale, interdictia de a fi ales si va iesi, cu siguranta o intreaga discutie, care probabil nu se va lamuri in veci.
    Dar ar fi ceva, daca prin legea electrorala s-ar obliga partidele, sau aliantele, sau independentii, sa introduca langa sigla electorala un semn discret (sa zicem la o treime din sigla) care sa arate ca in lista respectiva sunt persoane care au suferit condamnari penale – fie o balanta ca simbol al justitiei, fie o pereche de catuse – ceva care sa sugereze celui care pune stampila ce se afla in caseta respectiva.
    Poate s-ar mai gandi mai bine si candidatii si alegatorii

    • Petitia „Fara penali in functii publice” a trecut de Curtea Constitutionala cu unanimitate, ce discutii sa mai apara?

  3. In loc de „Fara penali in functii publice”, mult mai bine ar fi fost O LEGE A LUSTRATIEI similara cu cea din Polonia. Si acum nu mai aveam nevoie sa luam lectii de democratie de la UTC-isti, pardon de la USR-isti.