G4Media.ro

DOCUMENT Raport al Departamentului de Stat: Rusia joacă rolul central în răspândirea…

Foto: Wikipedia

DOCUMENT Raport al Departamentului de Stat: Rusia joacă rolul central în răspândirea dezinformărilor legate de coronavirus. Cei cinci vectori de fake-news utilizați de Kremlin

The Global Engagement Center (GEC), divizia Departamentului american de Stat dedicată contracarării campaniilor de dezinformare, a publicat joi un raport care demonstrează rolul central jucat de Rusia în propagarea știrilor false care urmăresc scăderea încrederii cetățenilor în autorități în perioada pandemiei.

Raportul arată care sunt cei cinci piloni pe care se sprijină campaniile de dezinformare ale Rusiei:

comunicarea oficială guvernamentală a Rusiei
presa de stat (online, print, TV, în diferite limbi de circulație internațională sau regională, în funcție de interesele Rusiei, dar și institutele și centrele culturale deschise de Rusia în diferite țări)
sursele proxy (site-uri controlate indirect de guvernul sau serviciile secrete din Rusia, dar fără o asumare a apartenenței, plus publicații străine care preiau cu intenție sau fără intenție narativele Rusiei)
transformarea Social Media în armă comunicațională (campanii care subminează încrederea cetățenilor în instituții, amplificarea protestelor și a nemulțumirilor din societățile occidentale, deturnarea dezbaterilor din societate și transformarea loc în conflicte)
operațiunile cibernetice (operațiunile hackerilor care sparg diverse conturi și apoi publică informațiile, clonarea de site-uri, atacuri asupra site-urilor care reprezintă surse obiective de informații)

Raportul arată că Rusia reușește o combinare a celor cinci direcții de manipulare, ceea ce duce la apariția unui efect de multiplicare mediatică și în social media, cu efecte majore asupra societăților vizate.

Departamentul de Stat a realizat și profilul a șapte site-uri proxy, controlate indirect de Rusia, care duc campanii constante de dezinformare și manipulare în SUA și Europa: SouthFront, Katehon, Geopolitica.ru, The Strategic Culture Foundation, New Eastern Outlook, Global Research și News Front.

Unul dintre acestea, Geopolitica.ru, este inspirat din opera ideologului Aleksandr Dughin, care a vizitat în mai multe rânduri Bucureștiul și consideră că România ar trebui să intre sub controlul Rusiei.

Citește aici Raportul integral al Global Engagement Center

Foto: Wikipedia

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Cum spune unul pe aici :
    „Putin este un gunoi”

  2. Un singur lucru nu pot combate propagandistii si uzurpatorii prin cuvinte : forta bruta reala!
    Din pacate pentru Europa doar SUA detine 100% acest instrument cu care se pot pi sha pe orice propagandist si sa-i spuna pe sleau s-o su_ga.

    UE fara o armata nucleara comuna functionala nu poate negocia la masa baietilor mari si inca si mai grav nu-si poate pazi interesele economice si teritoriale.

  3. Deci departamentul de stat al SUA se ocupa de protejarea cetatenilor sai inclusiv din punct de vedere informational. Cinste lor!

    Pe cand un raport detaliat al SRI despre activitatile propagandistice pro-rusesti ale Sputnic, Antena 3 , Iosefina Pascal, Dan Puric, George Piperea si alti indivizi de teapa lor?

  4. A fost si ieri un articol extrem de similar. Aceeasi tema, aceeasi concluzie. Sunt satul de „dezinformarea ruseasca”.
    Intai ca nu se vorbeste destul despre aia chineza si pe urma ca nu poti da vina doar pe dezinformare. Toate guvernele si toate tarile au facut tampenii in gestionarea pandemiei. E normal sa existe ceva neincredere intre cetatean si guvern. Guvernele nu-s vestite pentru onestitate si nici n-o sa fie. Nu cred ca dezinformarea (de orice tip si din orice sursa) e atat de periculoasa cum ne lasa sa credem toate studiile astea, cred ca guvernele si-ar dori sa fie singura sursa de informare si cred ca, de multe ori, eticheteaza fake-ul dupa propriile interese.
    Rusia si China au amandoua „ziduri”, doar ca le pun pe ISP-uri si pe www, nu le mai aseaza fizic pe geografie. Nu e greu pentru consumatorul de www sa realizeze ca nu tot ce spun aia e si real. URSS si tarile satelite au excelat la dezinformare si tot s-au prabusit economic, politic si militar.

  5. Nici măcar nu trebuie să o facă organizat, la câți tembeli am văzut pe la noi dând mai departe tot felul de prostii, sigur au și ei tembelii lor voluntari.

  6. Am aflat de ce G4 nu cere bani de la statul roman. Mai bine cere de la alte State, preferabil de la departamentul lor de State. Domnul Tapalaga a fost chiar salariat pe fata la agentura lor de propaganda, Europa „Libera”.

    Mai rasfirati, baieti.

    • Tu cate copeici primesti de la stapanii tai ca sa mananci c….t pe-aici ?Vezi ca daca nu prestezi multumitor trebuie sa cauti un geam prin care sa zbori ca un ingeras.

  7. Rusia si China sunt inamicii Lumii Libere, pana aici e foarte clar.
    Problema (pericolul) fake news e filtrarea informatiilor de catre guverne prin intermediul unor agentii sau ministere, adica direct sau indirect (inclusiv prin intermediul unor ONG-uri „echidistante” sau „independente”).
    Noi stim (cel putin astia din Europa de Est stiu) ca oficialii din guverne, reprezentantii in agentiile din subordinea guvernelor (orice tara, orice guvern) sunt de vanzare si de cumparat. Despre ONG-uri nici nu mai discut, astea de multe ori fac tampenii „din convingere”.
    Pericolul fake news e mult mai mic decat pericolul agentiilor de control a informatiei controlate indirect de… Rusia sau China. Asa-i cand concentrezi autoritatea, e firesc. In loc sa cumpere 30 de ministri in 30 de tari, mai bine cumpara 5 sefi de agentii de control. E eficient si ieftin.
    Cel mai mic rau pentru guverne e sa accepte ca exista fake news, sa-si educe cetatenii (educatie, nu manipulare) si sa spuna adevarul cat mai des (mai des decat o fac in prezent).
    Un singur presedinte, premier sau ministru care minte pentru a-si apara pielea e mult mai periculos decat „agenturili” si, fatalmente, da munitie pentru mai mult fake news (si mai credibil) exact Rusiei si Chinei.
    Socialistii nu isi asuma niciodata greselile, de aici si exacerbarea ideii de fake news: sunt hiperbolizate pana cand sunt servite publicului drept cauze de victorie sau infrangere in campaniile electorale, neincrederea cetatenilor cand vine vorba de administrarea pandemiei si altele.

  8. Adică Vladimir Vladimirovic Putin nu folosește dezinformarea ca unealtă asimetrică în războiul hibrid pe care l-a pornit în ’99? Interesant.
    Ce unealtă ești tu, Daniel Danilov.