G4Media.ro

DOCUMENT România și alte nouă țări UE cer Comisiei Europene mai mulți…

sursa foto: Pixabay

DOCUMENT România și alte nouă țări UE cer Comisiei Europene mai mulți bani pentru a gestiona criza refugiaților și impactul economic al războiului din Ucraina. Cele zece state vor flexibilizarea regulilor la cheltuirea fondurilor UE

Zece state din estul UE, printre care și România, au semnat o scrisoare oficială adresată Comisiei Europene prin care cer ajutor suplimentar pentru a gestiona efectele războiului declanșat de Rusia în Ucraina, transmite Rador, care citează televiziunea publică din Letonia.

Scrisoarea a fost semnată pentru România de miniștrii Adrian Câciu (Finanțe) și Marcel Boloș (Fonduri Europene). Celelalte state semnatare sunt Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia.

Scrisoarea (pe care o puteți citi aici) arată că estul UE se confruntă cu nevoia de a adăposti peste 5,3 milioane de refugiați de război din Ucraina, jumătate copii, iar cele zece state susțin că au resurse financiare limitate. Statele membre subliniază, de asemenea, probleme în implementarea proiectelor politicii de coeziune, din cauza dificultăților din lanțul de aprovizionare și a altor provocări.

Comisia Europeană este invitată să caute flexibilitate în bugetul multianual al UE pentru a găsi fonduri suplimentare pentru statele membre care se confruntă cu cel mai mare aflux de refugiați ucraineni”, se arată într-o declarație a Ministerului de Finanțe despre mesajul comun.

Statele semnatare arată că resursele încă disponibile din bugetul UE ar trebui puse la dispoziția țărilor care găzduiesc refugiați și cer ”flexibilitate bugetară” pentru anii care urmează.

De asemenea, România și celelalte țări cer ”măsuri ad-hoc” pentru a le ajuta să gestioneze criza refugiaților.

Statele din estul Europei arată că posibilitatea de a utiliza actualele mecanisme financiare ale UE (Cohesion’s Action for Refugees in Europe – CARE și REACT-EU) este limitată, dat fiind că o parte din fondurile disponibile sunt utilizate pentru combaterea efectelor pandemiei de Covid.

Ca urmare, statele semnatare cer Comisiei Europene să propună noi mecanisme de finanțare, citând în acest sens concluziile Consiliului European din 24-25 martie.

În plus, statele est-europene arată că economiile lor sunt grav afectate de efectele războiului – lipsa de resurse naturale, distorsiuni în lanțurile de aprovizionare, plecarea la război a muncitorilor ucraineni, creșterea prețului energiei.

Ca atare, statele membre afectate cer Comisiei Europene să le permită mai multă flexibilitate în transferul resurselor între diferitele programe operaționale, precum și alte exceptări de la regulile impuse pentru cheltuirea fondurilor europene. (Foto: Pixabay)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Românii vor să fure banii de la UE, nu e clar?