G4Media.ro

DOCUMENT Scandalul facturilor la energie, ANRE face un nou pas controversat. Răzvan…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

DOCUMENT Scandalul facturilor la energie, ANRE face un nou pas controversat. Răzvan Nicolescu: Favorizează furnizorii actuali și penalizează ofertele cele mai competitive

Confruntată cu critici din cauza pasivității în scandalul creșterii prețurilor la energie electică, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a anunțat că vrea să prelungească până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare pe piaţa concurențială. Instituția a pus în dezbatere publică un ordin în acest sens, dar Răzvan Nicolescu, fost preşedinte al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER), spune că decizia nu face decât să penalizeze ofertele atractive și să îi avantajeze pe actualii furnizori.

  • Intenția ANRE de prelungire a termenului vine pe fondul controverselor majore legate de liberalizarea pieței, demarată de la 1 ianuarie 2021, dată până la care clienții casnici ar fi trebuit să căute oferte avantajoase de furnizare a energiei. Problema e că mulți clienți nu au știut că trebuie să încheie contracte noi și rămân automat clienții actualilor furnizori, dar vor plăti prețuri mai mari, adică prețurile din oferta de serviciu universal (mai mari decât cele de pe piața liberă).

Proiectul de ordin pus în dezbatere pe site-ul ANRE modifică Ordinul 171/2020 și aduce, în esență, următoarea modificare:

– dacă clientul unui furnizor încheie cu ACELAȘI furnizor până la 31 martie un contract pe piața liberă, respectivul furnizor îi va plăti clientului printr-o regularizare diferența de preț din această perioadă între prețul mai mare (oferta de serviciu universal) și prețul mai mic (cel din noul contract pe piața liberă)

– dacă clientul unui furnizor încheie cu ALT furnizor până la 31 martie un contract pe piața liberă, clientului nu îi va mai plăti nimeni diferența de preț din această perioadă între prețul mai mare (oferta de serviciu universal de la Furnizorul 1) și prețul mai mic (cel din noul contract pe piața liberă încheiat cu Furnizorul 2)

Cu alte cuvinte, ANRE îi premiază pe clienții care rămân la același furnizor și îi penalizează pe clienții care găsesc o ofertă mai multă pentru energie electrică la alt furnizor.

Răzvan Nicolescu, fost preşedinte al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER), spune pentru G4Media.ro că inițiativa ANRE arată ”dispreț față de cetățeni și demonstrează cum o instituție a statului sfidează principiul pieței libere și al concurenței loiale”.

”Proiectul de ordin încearcă, într-o anumită măsură, să repare greșeala făcută și legată de faptul că oamenii nu au știut și nu au avut timp să încheie un contract în piața liberă. Problema este însă că introduce niște elemente care ar putea afecta grav și pe termen lung concurența, putând fi catalogate ca segmentare de piață sau inițiere de cartel. Practic, ofertele cele mai bune, de exemplu cea a Hidroelectrica, pe care le indică tocmai comparatorul de prețuri al ANRE ca fiind competitive, sunt penalizate, iar consumatorii sunt determinați să aleagă exact furnizorul actual”, a mai spus Răzvan Nicolescu.

Context. Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) este acuzată de majoritatea vocilor din piața energiei că a provocat scandalul major al scumpirii facturilor de energie electrică din cauza lipsei campaniilor de informare a clienților înainte de liberalizarea pieței, de la 1 ianuarie 2021. Instituția, care arbitrează piața energiei, este condusă de Dumitru Chiriţă (57 de ani), numit președinte de majoritatea PSD din Parlament în noiembrie 2017. Șeful ANRE este numit sau schimbat din funcție de Parlament.

Liberalizarea pieței începe de la 1 ianuarie 2021, iar clienții casnici ar fi trebuit să căute oferte avantajoase de furnizare a energiei. ANRE nu va mai stabili preţurile pentru consumatorii casnici, acestea fiind calculate de furnizorul tradiţional şi se vor numi preţuri de serviciu universal. Consumatorii fie rămân cu actualele contracte, la preţuri de serviciu universal, care cresc cu 13-26%, fie încheie alte contracte în piaţa liberă. Mulți clienți nu au știut că trebuie să încheie contracte noi și rămân automat clienții actualilor furnizori, dar vor plăti prețuri mai mari, adică prețurile din oferta de serviciu universal (mai mari decât cele de pe piața liberă). ANRE, condusă de ex-PSD-istul Dumitru Chiriță, nu a făcut nici o campanie de informare a consumatorilor asupra liberalizării pieței de energie electrică. (Foto: Dumitru Chiriță – InquamPhotos / Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Aţi votat PSD şi vreţi conducere cinstită la ANRE? Spălaţi-vă cu PSD pe cap.

  2. ANRE este un stat în stat.
    Sunt multe aberații în legea de organizare și funcționare a acestei autorități și în statutul ei.
    De exemplu, ea este total autonomă, ea își stabilește salariile și taxele pe care le percep, ea își elaborează bugetul de venituri și cheltuieli și tot ea și-l aprobă, întocmește anual un raport de activitate care e citit în Sparlament fără a fi nevoie de aprobare prin vot, etc…!
    E un fel de BNR, dacă nu cumva mai tare!

  3. Sa faca HG sa rezolve problemele create de prelungirea pana in martie. Nu e mare lucru. Doar sa se vrea. O sa pice la CCR dar dupa luna martie, si asa trecem si de asta fara doua probleme in plus.

  4. Asta merita bastinasii coloniei Romanica , si imi doresc din toata inima , ca actualii guvernanti
    sa le reduca in mod drastic puterea de cumparare multora dintre ei , deja primele semne au aparut , bineinteles ca pentru cei alesi si acolitii lor , va fi foarte bine , asa cum a fost in perioada 1996-2000 , si in guvernarea CRIMINALULUI basescu .

  5. De peste 1 an de zile, PNL n-a facut nimic in domeniu….Si uite asa, se intalnesc adevaratele interese interpartinice (USL-iste, si nu numai…)Ministerul Economiei/energiei/si altele…marele Vergil Popescu!!!!!! Ca doar mafiotul ala de la ANRE nu este singur, de capul lui! Ce, voi credeti ca, de ex., in afacerea Bechtel, profitor a fost numai Adrian Nastase si al sau partid (vreau sa spun ….reprezentantii de seama ai partidului, nu muritorii de rand platitori de cotizatii)?

  6. Pe „băieții deștepți” din energie îi iubește toată lumea că de-acolo mai vine câte un ban la partid, la un post pentru o rudă….Nimic nou.

    • Actualii furnizori in piata reglementata sunt ENEL, EoN, Electrica. Daca astia sunt baietii destepti, astia sunt profitorii.

  7. PSD ne-PSD nu ma intereseaza…Adevarul este ca vor sa ne „beleasca”…Altfel de ce ma lui sa ma documentez si sa decid (dar daca nu am capacitatea s-o fac?) Era f. simplu; 1.Toate contractele se prelungesc cu cel mai mic pret de pe piata. 2. Cei care doresc altceva in mod expres pot incheia Contracte noi concordante cu nevoile lor. astfel pe cei neimformati nu-i lasam la mana sarlatanilor. Sau pierdeti comisioanele?

  8. la cez nu a mai raspuns nimeni la telefon in ultimele zile ale anului trecut, iae birourile fizice pentru relații clienti erau deja închise până după 3 ianuarie 2021; adică, toți bandiții sunt înțeleși, pentru că fraieri există…

  9. Ce figura de tovaras de nadejde are oligofrenul. Precis se crede si el baiat destept.

  10. Si ce daca-i „premiaza”? Sunt 4 facturi de regularizare pe an (cel putin). Daca clientii sunt baieti destepti isi schimba furnizorul si …. adio tata! Sa ramana cu praful de pe toba!

    PS. Dar suntem prea lenesi, comozi si needucati (financiar) ca sa ne pese!!!

  11. Parca au bagat si contoare cu citire „de la distanta”.
    Eu inteleg asa: daca toti trebuie sa resemnam contractele atunci toti trebuie sa votăm.
    Cei care nu voteaza doneaza involuntar la baieții destepti prin tariful impus si nu negociat.

  12. au venit baietii destepti din energie din nou.

    SC AIK ENERGY ROMANIA SRL

    2019
    Venituri: 1 390 332 434 RON
    Profit: 35 931 658 RON
    Datorii: 374 515 131 RON
    Nr angajati: 5

    Fima infintata in 2017 cu capital de 22 340 RON

    firma atat de profitabila nu prea mai gasesti…..
    Raportat la numarul de angajati am putea spune ca 5 romani au devenit milionari in euro peste noapte