G4Media.ro

DOCUMENT Scrisoarea prin care ExxonMobil invită alte companii să-i cumpere partea din…

DOCUMENT Scrisoarea prin care ExxonMobil invită alte companii să-i cumpere partea din proiectul gazelor din Marea Neagră. Compania poloneză de stat, printre cei interesați de tranzacție

Compania americană ExxonMobil a transmis în acestă săptămână mai multor companii o scrisoare oficială prin care le pune la dispoziție informații despre intenția de vânzare a participației de 50% din proiectul Neptun Deep pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, potrivit documentului consultat de G4Media.ro (vezi mai jos un extras din scrisoare).

ExxonMobil are o licență pentru gazele din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, alături de OMV Petrom, fiecare deținând 50% din proiect. ExxonMobil a investit deja în lucrările de explorare din România circa 700 de milioane de dolari, potrivit informațiilor G4Media.ro.

Reprezentanții companiei americane ExxonMobil au transmis în luna iulie premierului Viorica Dăncilă și șefului Agenției pentru Resurse Minerale (ANRM) că vor să dea acces altor companii la datele din proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră în vederea unei vânzări a licenței, după cum a scris G4Media.ro în exclusivitate la acel moment. Guvernul Dăncilă a încercat la acel moment să minimalizeze evenimentul.

ExxonMobil a încredințat procesul de găsire a unui cumpărător către ScotiaBank.

Printre companiile interesate de preluarea unei porțiuni din participația ExxonMobil în proiectul Neptun Deep se numără compania cu capital de stat Romgaz, după cum a declarat luni managerul Adrian Volintiru pentru Agerpres.

O altă companie interesată este PGNiG (Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo), controlată de guvernul polonez, potrivit informațiilor G4Media.ro.

ExxonMobil a fost considerată o investiție americană strategică în România, dat fiind că era poziționată în Marea Neagră, devenită epicentrul unor dispute politice între Rusia și statele riverane membre NATO, după anexarea ilegală a Crimeei.

Eventuala plecare a companiei americane din România vine pe fondul șicanelor din ultimii doi ani și jumătate din partea guvernului și a majorității PSD-ALDE. În primul rând, legea offshore, care stabilește regimul fiscal și pe cel al avizelor necesare începerii proiectului, a fost modificată în ultimul moment de Liviu Dragnea, fostul șef al PSD, astfel încât a impus o serie de prevederi fiscale considerate nefavorabile. Ulterior, OUG 114 din decembrie 2018 a adus noi schimbări radicale pe piața petrolului și gazelor.

În plus, ExxonMobil a descoperit în ultima perioadă zăcăminte uriașe de hidrocarburi în alte zone, printre care și Cipru – unde rezerva de gaze din perimetrul Glaucus e de trei ori mai mare decât cea din Marea Neagră.

Foto: Sondă de explorare a ExxonMobil (Sursa: Site-ul oficial al companiei)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Romgaz ce să facă frate cu toți nepoții de acolo? Să perpetueze sistemul de sekuriki din spatele tuturor instituțiilor publice? Lol

  2. Mă cum morții lor vine asta? Cum are nevoie statul român de alții să ne exploateze resursele? Care e logica? Rușii au firme din polonia sau USA care le exploatează gazele sau minereurile? Poate oi fi eu prost,poate chiar nu înțeleg dar ceva nu e în regulă. Cum dreaq să plătesc apa,gazul ,curentul din romanica la altă firmă din afară. Poate să îmi explice cineva cum functioneaza treaba asta. Dar pe înțelesul tuturor nu gen veorica că nu înțeleg nimic.

    • daca nu intelegi, du-te tu cu butelia si umple-o cu gaz in marea neagra. ai reusit? eee, vezi, de aia trbuie sa vina firme specializate sa exploateze gazul ca e nevoie de bani multi pentru investitii in tehnologii speciale pe care noi nu le avem. e vorba de foraj la mii de metri adincime, de extras gazul si de transportat la tarm. deci instalatii de foraj, gazoduct, statii de pompare etc. si toate astea costa enorm. si nu, nu e acelasi lucru cu ceea ce fac petrom sau romgaz in exploatarile terestre.

    • Poate pentru ca nu ai tehnologia necesara. Asa ca ai de ales: ori ii chemi pe cei care o au sa exploateze, ori mai astepti 200 de ani pana ai tu tehnologia.

  3. Sculele Moscovei și-au atins scopul PSD=FSN=PSCR sunt aceiasi comunisti dirijati de Kominternul reinnoit

    • Ai uitat sa treci fesenistii din PDL, actual PNL si PMP, sau ai omis cu buna stiinta???

    • OMV, sau ești tu cam prost

    • Pt Gabi,
      Denigrarea si insulta sunt apanajul metodelor securiste, nu anticomuniste.Daca intra in vigoare legea lustratiei probabil ca aveam o clasa politica sanatoasa, dar in acest context suntem nevoiti sa mai asteptam pana cand securistii, fesenistii si urmasii lor vor pleca din viata politica definitiv.

  4. nu pleaca din cauza sicanelor politicianiste din romania, nu mai dezinformati. pleaca in general din toata europa, au nevoie de lichiditati ptr alte investitii pe alte continente. ramane doar in exploatare gaz in Olanda unde oricum se va inchide in 2022 de catre guvernul Olandei. Nu are nicio legatura cu psd, etc. mai cautati articole de presa pe afara si o sa vedeti. pe reuters, pe etc