DOCUMENT Șefa comisiei de buget din Parlamentul European avertizează că instalarea lui Ioan Mircea Pașcu și Kadri Simson în postul de comisari europeni fără portofoliu nu poate fi acceptată din cauza costului exorbitant de un milion de euro fiecare pentru câteva săptămâni fără activitate
Șefa Comisiei de control bugetar din Parlamentul European, Monika Hohlmeier îi atrage atenția președintelui legislativului de la Bruxelles, David Sassoli, într-o scrisoare obținută de G4Media.ro, că numirea unor comisari fără portofolii pentru doar câteva săptămâni nu poate fi justificată din punctul de vedere al principiului bunei gestiuni financiare.
Mandatul actualei Comisii europene, condusă de Jean Claude Juncker, expiră la finalul lunii octombrie. Echipa a rămas fără doi dintre membri după ce Corina Crețu și Andrus Ansip (Estonia) au fost aleși europarlamentari, iar în locul lor au fost nominalizați, de către guvernele de la București și de la Talin, Ioan Mircea Pașcu, respectiv Kadri Simson.
Hohlmeier avertizează în scrisoarea transmisă președintelui Parlamentului European că instalarea celor doi noi comisari ar costa două milioane de euro, câte un milion pentru fiecare, și cere ca audierea programată pentru 11 septembrie în comisia pe care o conduce să se transforme într-o simplă discuție cu cei doi.
”Costurile numirii sunt disproporționate având în vedere, în primul rând, timpul extrem de scurt rămas pentru aceste mandate, în al doilea rând lipsa unui portofoliu și, în al treilea rând, anunțul președintelui Comisiei că, până la finalul mandatului, pe 31 octombrie, instituția nu va mai veni cu nicio inițiativă legislativă. Din punctul de vedere al protejării banilor plătitorilor de taxe, numirea unui nou comisar în acest moment și în aceste condiții nu poate fi aprobată”, i-a transmis Hohlmeier lui Sassoli.
Pe 12 iulie, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a anunțat că fostul europarlamentar PSD Ioan Mircea Pașcu, propunerea guvernului de la București pentru funcția de comisar european în locul Corinei Crețu, nu va primi și un portofoliu.
Potrivit acestuia, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și-a motivat gestul prin faptul că timpul până la încetarea mandatului actualei Comisii, 31 octombrie, este prea scurt.
În aceeași situație este și Kadri Simson, propunerea Estoniei pentru a ocupa locul de comisar lăsat liber de Andrus Ansip.
Între timp, portofoliile comisarilor demisionari Corina Crețu, respectiv Andrus Ansip, au fost transferate, cu titlu interimar, altor doi comisari europeni în funcție.
Astfel, portofoliul Politicii Regionale, deţinut de Corina Creţu, a fost preluat de comisarul în funcție pentru Politică de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn.
Portofoliul comisarului Andrus Ansip, Piaţa Unică Digitală, a fost preluat de către comisarul în funcție pentru Uniunea energiei şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Maros Sefcovic.
Premierul Viorica Dăncilă i-a trimis, pe 8 iulie, preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, o scrisoare în care precizează că Guvernul îl propune pe Ioan Mircea Paşcu în calitate de comisar european interimar, după demisia Corinei Creţu.
În aceeași zi, un purtător de cuvând al Comisiei a anunțat respingerea de către Consiliul Uniunii Europene a propunerii făcute de Juncker ca portofoliile celor doi comisari europeni care au demisionat pentru a-şi prelua mandatele de eurodeputat, respectiv Corina Creţu (România) şi Andrus Ansip (Estonia), să fie preluate de alţi doi comisari europeni deja în funcţie, până la finalul mandatului actualei Comisii, pe 31 octombrie.
”În conformitate cu articolul 246 al Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene (TFEU), preşedintele Juncker a făcut o propunere legislativă ca pentru cele patru luni rămase din mandatul actualei Comisii Europene să nu fie înlocuiţi cei care au devenit membri ai Parlamentului European (Dl. Ansip şi Dna. Creţu). El a procedat astfel ţinând cont în special de implicaţiile bugetare”, a menţionat purtătorul de cuvânt.
”Regretăm decizia Consiliului de a nu accepta această propunere. Responsabilitatea pentru aceasta revine acum în întregime Consiliului”, a adăugat el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii