G4Media.ro

DOCUMENT Sesizarea prin care Marcel Ciolacu atacă la Curtea Constituțională desemnarea lui…

sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

DOCUMENT Sesizarea prin care Marcel Ciolacu atacă la Curtea Constituțională desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcția de premier. Iohannis este acuzat de exercitarea în mod discreționar a puterii

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a depus luni la Curtea Constituțională sesizarea prin care contestă desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru, reclamând un conflict juridic între Parlament și președintele Klaus Iohannis.

”Conflictul juridic de natură constituțională constă în exercitarea în mod discreționar a atribuțiilor Președintelui României, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituția României, republicată, constând în desemnarea, în data de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru (…) cu încălcarea, în mod direct sau indirect, a următoarelor principii sau dispoziții constituționale: 1. principiul colaborării loiale între instituțiile publice, (…) 2. obligația constituțională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice; (…) 3. obligația constituțională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului”, susține Ciolacu în sesizarea transmisă CCR.

Liderul PSD îl mai acuză pe președintele Klaus Iohannis de faptul că a nesocotit și a deturnat de la scopul prevăzut de legiuitorul constituant dispozițiile imperative din legea fundamentală, potrivit cărora Guvernul este demis dacă o moțiune de cenzură este adoptată.

”Nominalizându-l drept premier pe Ludovic Orban, Președintele României încalcă voința Parlamentului, care tocmai i-a retras încrederea acestuia prin recenta moțiune de cenzură. Respingând propunerea de premier formulată de o majoritate parlamentară, Președintele României va declanșa, astfel cum a declarat, un conflict juridic de natură constituțională, împiedicând formarea unui Guvern, cu scopul declarat de a dizolva Parlamentul și de a ajunge la „alegeri anticipate”, susține Ciolacu.

Liderul interimar al PSD îl mai acuză pe Klaus Iohannis că încalcă legea fundamentală prin faptul că declară în mod deschis că are ca scop „alegeri anticipate”, folosind ca mijloc nerezolvarea crizei guvernamentale mai mult de 60 de zile.

Potrivit social-democratului, șeful statului ”încearcă să anihileze rolul constituţional al Parlamentului în ceea ce privește retragerea încrederii Guvernului condus de prim-ministrul Ludovic Orban, încalcă principiul cooperării loiale, dimensiune a principiului separației și echilibrului puterilor în stat, și nesocotește totodată propriile atribuții înscrise la art. 80 alin. (2) din legea fundamentală, în componentele referitoare la obligația sa de a veghea la respectarea Constituţiei, de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice și de a exercita funcţia de mediere între puterile statului”.

”Ca urmare, Președintele României se situează în afara ordinii constituționale, încălcând exigențele statului de drept și principiul separației și echilibrului puterilor în cadrul democrației constituționale, astfel cum sunt reglementate în art. 1 și dezvoltate în celelalte articole ale legii fundamentale, situație care este de natură să determine un conflict juridic de natură constituțională, care poate fi dezlegat exclusiv de către Curtea Constituțională”, mai susține Marcel Ciolacu în sesizarea înaintată CCR.

Sursa Foto: Inquam Photos / Autor: Ilona Andrei

Citește documentul integral: Sesizare PSD conflict juridic Președintele României – Parlament

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

  1. Așa. Să se faca de râs! Ăia care câstiga sunt buni? Ăia care pierd… votantii lor nu mai voteze tot cu ăia?
    Așa, și…
    #banii
    #suntlaEI

    • Se gândesc doar la ei si la cât sunt de importanti.
      Ciolacu’ s-a intrebat oare – Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din parlament – ce face toata ziua? Colaboreaza cu Avocatul Poporului, cu cetatenii… cu directorii care refuza sa faca orice scrie in fisa postului lor?
      Și câte si mai câte

  2. …Bai nea’ „colacu” esti mai penibil decat „Leana lu’ Costel”…PUIE MSD !!!

    • daca mai scria si de apocalipsa poate trimiteau ăia de la ccr psihologul personal sa-i livreze raspunsul.
      paranoia ne mănâncă pe toți

    • …completare la ultima urare: in sensul rau!!!

  3. Imi place cand PSD-UL are chef de bancuri!!!

  4. Ce mecla respingatoare! Ce om! Inert, ca un balon de guma care s-a lipit de talpa. Fateta acestui individ nu pare sa fie mai expresiva decat dosul unei scroafe. E prea inodor, prea incetosat la minte ca sa actioneze de capul lui. Din mai multe puncte de vedere tovarasul Ciolacu nu este decat un bufon care se tine de regulament, iar regulamentul nu el l-a facut. Hai, fiinta rudimentara trasa de par, de barba aia scarboasa, de sfori, fa-te de ras. Sa rada si curcile, si ratele mute, si iapa in grajd, si mucul de pe deget.

  5. Nenea Ciolacu,
    Atentie la postul pe care-l ocupații!
    Multi dintre ocupanți au ajuns la mititica!
    Spre ex: Nastase, Zgonea, Dragnea si s-ar putea sa fie unul si sa nu -mi aduc aminte.
    In orice caz e un post periculos.
    Feriti-va!

  6. Vai cât de prost e asta, fantastic. Nici ccr-ul afiliat PSD nu ii poate da câștig de cauza.
    Ce îmi pare rău e ca nu se fac umilințe publice, sa îl vad pe ciolacu plângând.

  7. Dancila avea personalitate macar

  8. PSD are grija sa ne mentina treaza ura noastra fata de acest partid.Zi de zi ne aducem aminte de Mitraliera,de Toderica,Tilt Brailoiu,de Mazare,Bacalbasa,Veorica,Olguta,Dragnea ,Ciordache s.a. Sa nu ne lasati Ciolacule,sa nu ne lasati ! Uitarea si PSD sunt cei mai mari dusmani ai nostri. Promit ca voi sta treaz pana in ziua alegerilor cand voi pune stampila acolo unde trebuie.

  9. Sa vina si alegerile parlamentare , dar la termen , sa vedem cine si cu ce se alege , un lucru e clar un singur partid nu poate sa castige tot ci se vor imparti procentele intre cele 3 partide pnl, psd si udmr ca alde ,pmp ,proromania ,usr nu vor face pragul electoral.

  10. As dori sa va intreb despre o chestiune de natura tehnica, la care nu ma pricep foarte bine si pe care as vrea si eu sa o explic altora mai departe: desemnarea premierului Orban a 2-a oara dupa demiterea prin motiune de cenzura, spun unii, este un exces de putere al Presedintelui Iohannis. Spun ei, la consultari s-a prezentat o alianta politica cu o propunere de premier care SUSTINE ca are majoritate parlamentara.
    De unde poate sti Presedintele insa ca acea majoritate chiar exista? Doar pentru ca asa sustin ei? Poate fi argumentat ca simpla adoptare a motiunii pledeaza pt existenta unei asemenea majoritati Parlamentare? Ori poate fi argumentat ca demiterea specifica a Premierului Orban este un indicator ca Parlamentul nu va vota investirea acestuia?
    O majoritate se probeaza in Parlament inteleg eu. Dar daca presedintele considera ca exista o majoritate pt investirea cabinetului Orban, cine poate sa conteste asta? Mergem sa probam in Parlament lucrul asta, nu-i asa? Insusi faptul ca nu exista vreo lege care sa l traga la raspundere pe presedinte in cazul in care “se inseala” demonstreaza ca deciziile acestea sunt flexibile si politice, nu batute-n cap ca la masina de scris cred eu. De asemenea, intervalul de 15 zile pana la votul in parlament indica faptul ca se lasa timp pentru negocieri politice.
    As dori sa va intreb daca aceste rationamente sunt corecte.

    • Foarte corect si mai poti aduga precedentul ce exista deja . Visele din mintea nimanui nu pot tine loc de realitate sau poate unii cred ca stiu dinainte ce voteaza parlamentul . CCR nu se poate exprima pe presupuse viitoare fapte

  11. Ciolacu, poți sa stai și în cap cu psd-istii tăi rapciugosi, că tot nu vă mai vrem…. Aveți prea mulți baroni nesimțiți printre voi, care se cred dumnezei, mințiți cum respirați și vă doare fix în pix de „binele românilor”, cum vă place sa spuneți! Puie MSD!

  12. Vlad,

    cu parere de rau o spun, sunteti singurul care pana acum ati pus o problema…restul, ca in tribuna Giulestiului…la meciul Rapidului…inca unii sustin ca reprezinta un subiect colectiv…e poporului, a lui *noi*

    nu intamplator vezi pe-acilea multa injuraturi si insulte…mai citesc presa traditionala din occident, la forumuri sunt analize mai bune decat cele ale autorilor articolelor….

    revenind, rationamentele sunt corecte, cred ca fisa postului presedintelui ar trebui schimbata, mai bine zis, adaugandu-se ceva…o regula…

    sa ne aducem aminte de cum si-a batut joc presedintele Basescu de parlament cu cele 4 propuneri Boc si parca una Croitoru….si nu a patit nimic, dar absolut nimic

    ceea ce lipseste spiritului politic romanesc este un anume spirit, daca pot sa-l numesc asa…

    din acest punct de vedere reproducem ideea religioasa, regula versus spirit….Domnul presedinte Basescu nu a incalcat regula atunci, a incalcat spiritul…

    • Ai inceput sa ai vedenii vezi peste tot numai spirite (dar nu de gluma )

    • Ai dreptate parlamentul trebuie condus de spirite

    • Pentru a pastra eficienta in comunicare, interpun „l” fusului orar ce ti-a trezit dorinta de a scrie, ratand astfel un moment prielnic in care sa nu te faci prezent, si iti urez directia indicata de anacronicele astfel rezultate!!!

  13. tocmai spuneam ca nu vedeam in politica *spiritul lucrului*…asta inseamna respectarea unor principii si valori…acestea nu sunt scrise, tin de mental…

    in sensul in care Herder vorbeste despre *Geist des Volks*..

    cu alte cuvinte, pe intelesul dumneavoastra, cat este el prezent la domiciul, oamenii au intotdeauna o reprezentare a lucrului, il vad intr-un fel, iar aceasta caracterizare tine de constiinta…

    cand te duci la o negociere sau te duci la primul interviu, elaborezi o reprezentare a faptului inainte de a avea acea intalnire..pui constiinta in lucru.. de altfel orice relatie umana poate fi vazuta ca un schimb, iar a da si a primi apar intai de toate la nivelul subiectivitatii, a constiintei celui care da si celui care primeste,

    din acest punct de vedere, spiritul pe care mi l-ati transmis prin cele scrise este ca sunteti pur si simplu, materie…poate ca din aceasta cauza am si gresit raspunzandu-va, pentru ca va banuiesc ca nu aveti buna credinta…

    a face misto reprezinta intotdeauna o dovada a constiintei inferioritatii

  14. Niculae Bogdan

    intr-o povestire de-a lui Aitmatov, personajul, un cioban, credea ca iubita lui este pe Luna si ii vorbea si ea, nimic….

    m-am intrebat, scriitorul a vrut sa indice prostia sau tacaneala?

    cam asa si cu interventia domniei-voastra, stiti ca nu puteti sa-mi dirijati vointa, dar vorbiti pe-acilea..