G4Media.ro

DOCUMENT Stadiul PNRR, evaluat de Ministerul Investițiilor: Programul de Control al Poluării…

Sursa foto: Pixabay

DOCUMENT Stadiul PNRR, evaluat de Ministerul Investițiilor: Programul de Control al Poluării Atmosferice nu va fi gata la timp și poate bloca tranșele de fonduri după 30 iunie

Un document al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene publicat joi, 27 ianuarie, arată stadiul îndeplinirii obligațiilor asumate prin PNRR inclusiv o serie de obiective pe care Comisia Europeană solicită atenție sporită. 

Din document reiese că obiectivul cel mai problematic este realizarea Programului Național de Control al Poluării Atmosferice, care se află în întârziere și de care vor depinde tranșele de fonduri PNRR după termenul limită – adică trimestrul II 2022.

Programul de Control al Poluării Atmosferice, se spune în document, nu este un jalon distinct fiindcă reprezintă deja o obligație asumată prin Directivele europene și, mai mult, „este condiționalitate pentru accesarea fondurilor din componentele C 4 – Transport Sustenabil, C3 – Managementul deșeurilor, C6 – Energie, C10 – Fondul local. România și-a asumat adoptarea acestuia până la 30 iunie 2022, inițial trebuind a fi prezentat Comisiei până în aprilie 2019. Din ultimele raportări rezultă că Programul nu va fi realizat la timp de către Ministerul Mediului. Neîndeplinirea la timp a acestei condiții va bloca cererile de plată programate după termenul de realizare asumat (trimestrul II 2022). Totodată, este în curs o procedură a Comisiei Europene de constatare a neîndeplinirii obligațiilor”.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu a menționat riscurile pe care le implică această obligație și motivele întârzierilor de până acum la intervenția de vineri, 22 ianuarie, de la Digi24: „Există o reformă foarte complicată și importantă, termenul este trimestrul II 2022, se referă la strategia privind calitatea aerului. De aceasta depind inclusiv fondurile pe energie și transporturi. Nu închizi acest jalon, nu tragi banii pe energie și transporturi. Avem nevoie de o consultanță pentru a o duce la îndeplinire. Trebuie făcută de Ministerul Mediului. Au avut de 2-3 ori o licitație și nu s-a prezentat nimeni. Am discutat și poate cel mai bine e să apelăm tot la o consultanță din partea Băncii Mondiale”, a declarat ministrul Vîlceanu. 

Alte priorități din PNRR și observațiile Comisiei Europene

  • Necesitatea de accelerare a procesului de elaborare a ghidurilor pentru apeluri de proiecte și al avizării schemelor de ajutor de stat pentru investițiile cu termen în 2022;
  • Componenta 2: Păduri Și Protecția Biodiversității – Comisia Europeană semnalează
    posibile întârzieri în ceea ce privește pregătirea și adoptarea Strategiei forestiere naționale
    2020-2030.
  • Componenta 5 – Valul Renovării – Comisia Europeană subliniază necesitatea pregătirii ghidurilor pentru apelurile de proiecte și transmiterea lor spre consultare Comisiei
  • Componenta 6 – Energie – Comisia Europeană solicită detalii și un plan clar în ceea ce privește pregătirea Legii Decarbonizării, precum și în ceea ce privește pregătirea și notificarea schemelor de ajutor de stat din această componentă
  • Componenta 14: Buna Guvernanță – Comisia Europeană a subliniat importanța Reformei Companiilor de Stat pentru implementarea PNRR. Serviciile Comisiei Europene solicită un plan clar pentru implementarea reformei.

Documentul a fost publicat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului – link aici.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Investițiile sunt atât de rare în România, încât au numit un minister după ele. Merci votanți PSD și PNL.

    • Stie toata lumea ca se poate elimina filtrul de particule DPF si la ITP nu are nimeni nici o treaba pentru ca aparatele din dotare nu verifica acei parametri, la fel si cu instalatia de AdBlue, o poti elimina linistit ca treci ITP-ul cu ochii inchisi
      Toata lumea stie si inchide ochii pentru ca Romanistan

  2. Deci banii de la UE nu vor veni.

  3. Mafiotii PSD, PNL si UDMR s-au unit ca sa fure zecile de miliarde de euro de la UE, prin PNRR-ul muncit de USR, dar ticalosii au uitat ca mai trebuie facute si niste reforme ca sa acceseze fondurile. 🙂
    La munca, nes!mtitilor, nu mai aveti pe cine da vina pentru esecurile si ticalosiile voastre!

  4. De ce nu ne miram ca PNRRul e deja in pericol!!?
    Decidentii Romaniei NU au comunicat public(oare ei stiu?!) nici azi ce vor FACE(CONCRET!) cu Avansul din PNRR deja primit de la UE si nici cu Avansul ce va veni in Ianuarie!!!
    „Reforme”, Strategii”, „Programe de guvernare”, „Planuri de dezvoltare”, „Master Planuri”(la Transport!!!)… fix ceea ce habar nu au sa faca Minsitrii si politrucii lor!
    In 30 de ANI nu am vazut un Program de guvernare, un Pla de Dezvoltare, o Strategie pe un domeniu, care sa fie pus in aplicare!
    NIMIC!
    Ministrii sunt pompieri de serviciu, rezolva(DACA rezolva!!) cel mult probleme curente de la birou, desi RESPONSABILITATEA lor numarul 1 e sa faca Strategii si Planuri de dezvoltare pe domeniul respectiv!
    Nici unul in 30 de ani NU a fost in stare sa faca asa ceva, sa faca un PROIECT in vreun domeniu, care sa fie aplicabil, eficient si sa aduca DEZVOLTREA, SCHIMBAREA in BINE a Romaniei!
    Reformele alea din PNRR vor fi un fel de n-ar mai fi, adica NIMIC!
    Pana azi, nici un Minsitru NU a aparut sa prezinte public REFORMA din PNRR pe doemniul respectiv!
    Incompetenta si clientelsimul din Institutiile publice e evident cand vedem slaba absorbtie a fondurilor UE: fiecare Raport al Comisiei Europene pe acest subiect a identificat si a mentionat cauza acestui dezastru: slaba capacitate administrativa a Romaniei!
    Asa ca asta e inceputul ESECULUI urias care va fi PNRR!

    Am spus de la inceput: PNRRul va fi o poveste frumoasa care va ramane pe hartie, ca oricare Program de guvernare din ultimii 30 de ANI, ca Proiectul Romania Educata al dlui prezident Haos, ca Proiectul „Educatia despre schimbarile climatice” al aceluiasi domn Haos….