DOCUMENT Statele membre ar trebui să consulte toate părțile interesate în elaborarea planurilor de redresare / O rezoluție a Parlamentului European cere Comisiei să se asigure că au loc consultări, inclusiv dacă apar modificări sau proiecte noi
Parlamentul European susține, într-o rezoluție adoptată joi, că are dreptul de a primi informații relevante cu privire la stadiul punerii în aplicare a planurilor naționale de redresare și reziliență și așteaptă să primească de la Comisia Europeană detalii despre negocierile purtate cu statele membre.
Rezoluția a fost adoptată cu 602 voturi pentru, 35 împotrivă și 56 abțineri.
Potrivit documentului, Comisia Europeană ar trebui să le transmită europarlamentarilor informațiile de bază necesare, dar și un rezumat al reformelor și investițiilor prevăzute în planurile naționale primite, într-un format ușor de înțeles și comparabil, inclusiv orice traduceri existente ale documentelor depuse de statele membre.
Până marți, 18 mai, când a avut loc o dezbatere pe această temă în Parlamentul European, 18 de state membre au transmis oficial Comisiei Europene programele de redresare și reziliență.
Mai mult, Parlamentul European solicită Comisiei să invite statele membre să consulte toate părțile interesate la nivel național de PNRR.
„Invită Comisia să încurajeze statele membre să consulte toate părțile interesate de la nivel național și să asigure implicarea societății civile și a autorităților locale și regionale în punerea în aplicare a planurilor și, în special, în monitorizarea acestora, precum și să se asigure că au loc consultări pentru viitoare modificări sau noi planuri, dacă este cazul”, precizează documentul.
Parlamentul European dorește să fie informat, la nivel de comisii, și cu privire la rezultatele evaluărilor preliminare privind îndeplinirea de către planurile naționale de redresare a țintelor convenite.
Rezoluția a fost semnată de liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European, singurele excepții fiind grupul ID și neafiliații.
Context
Mecanismul de redresare și reziliență este cel mai important element constitutiv al pachetului de măsuri Next Generation EU și un instrument temporar de criză conceput pentru a sprijini țările UE să facă față efectelor pandemiei de COVID-19, cu o capacitate totală de 672,5 miliarde EUR sub formă de împrumuturi și granturi.
Pentru a putea beneficia de finanțare, planurile naționale de redresare și reziliență trebuie să se concentreze pe șase domenii-cheie de politică ale Uniunii: tranziția spre o economie verde, inclusiv biodiversitatea; transformarea digitală; coeziunea economică și competitivitatea; coeziunea socială și teritorială; reacția instituțională la crize și pregătirea pentru situații de criză; și politicile cu accent pe următoarea generație, copii și tineret, inclusiv educația și formarea de competențe. Fiecare plan trebuie să consacre climei cel puțin 37% din buget, iar acțiunilor din domeniul digital cel puțin 20%. În cele din urmă, statele membre trebuie să explice modul în care planurile de redresare și reziliență contribuie la egalitatea de gen și la egalitatea de șanse pentru toți și modul în care părțile interesate relevante la nivel național au fost implicate în pregătirea programelor de redresare și reziliență, informează Parlamentul European.
Sursa foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii