DOCUMENT Un politician din Ungaria a cerut juriului german să îi retragă președintelui Iohannis Premiul Charlemagne, dar organizatorii au anunțat că distincția va fi menținută
Parlamentarul independent János Bencsik din Parlamentul Ungariei a cerut juriului care acordă prestigiosul Premiu Charlemagne să retragă distincția acordată președintelui Klaus Iohannis pe motiv că ar avea un comportament anti-maghiar. Președintele juriului care acordă Premiul Charlemagne a respins însă cererea parlamentarului maghiar și a confirmat că președintelui Iohannis îi va fi decernată distincția, așa cum a anunțat în decembrie anul trecut, potrivit portalului de presă Maszol.
Politicianul din Ungaria a scris Comitetului Premiului Charlemagne în luna mai, bazându-și cererea pe o presupusă tentativă de umilire a maghiarilor din Transilvania din partea președintelui Iohannis. Scrisoarea a fost trimisă după ce președintele Iohannis l-a acuzat pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, că a făcut jocul UDMR prin aprobarea tacită în Camera Deputaților a proiectului de autonomie pentru Ținutul Secuiesc.
Președintele juriului german, Jürgen Linden, a explicat că președintele Iohannis este un apărător al Constituției României, iar retorica sa a fost îndreptată contra oponenților politici, nu împotriva cetățenilor maghiari, potrivit scrisorii făcute publice.
Scrisoarea șefului juriului Charlemagne (lb. germană):
Context. Comitetul german a anunțat pe 14 decembrie 2019 că preşedintele Klaus Iohannis va primi Premiul Charlemagne, decernat în fiecare an personalităţilor care se remarcă în promovarea valorilor europene. Distincţia urma să îi fie acordată preşedintelui român în cadrul unei ceremonii pe 21 mai 2020 în oraşul german Aachen, dar evenimentul a fost amânat din cauza pandemiei globale de coronavirus.
În conferinţa de presă la care a fost anunţată decizia, preşedintele comitetului premiului Charlemagne, Jurgen Linden, a afirmat că această distincţie este menită să-l încurajeze pe Iohannis să continue să conducă ţara sa pe calea europeană, potrivit Agerpres.
În argumentarea deciziei acordării distincţiei se menţionează că România, o ţară în care ”a reuşit să se impună o dictatură brutală” şi care a trecut prin ”dezamăgiri” în relaţia cu Occidentul, a devenit graţie eforturilor lui Iohannis ”cea mai europeană din Europa de Sud-Est”.
Iohannis ”este un mare luptător pentru justiţie, pentru protejarea minorităţilor şi diversitate culturală, precum şi un important mediator şi constructor de punţi între societăţile europene din Est şi din Vest”, a mai spus Jurgen Linden.
Premiul Charlemagne (Karlspreis) este acordat anual din 1950 de municipalitatea din Aachen (vestul Germaniei) unor personalităţi care contribuie la unitatea europeană sau la cooperarea între ţările europene. Totuşi, de 10 ori, în anii ’60-’70, premiul nu a fost acordat, în lipsa unui candidat suficient de merituos, potrivit organizatorilor.
În 2018, distincția i-a fost acordată secretarului general al ONU Antonio Guterres, iar în anul anterior – preşedintelui francez Emmanuel Macron.
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii