DOCUMENT Un sfert din zilele de concediu medical acordate anul trecut au fost pentru sarcină și lăuzie, risc maternal și îngrijirea copilului bolnav / 40 de milioane de zile de concediu medical au fost înregistrate în 2022
Mai mult de un sfert din zilele de concediu medical acordate anul trecut au fost pentru sarcină și lăuzie, risc maternal și îngrijirea copilului bolnav. În total, peste 40 de milioane de zile de concediu medical au fost înregistrate în 2022, pentru circa 8,4 milioane de certificate de concediu, potrivit raportului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), publicat de instituție.
Potrivit documentului, circa un milion din cele aproape 8,4 milioane de certificate de concediu medical de anul trecut au fost pentru sarcină și lăuzie, risc maternal și îngrijirea copilului bolnav. În ceea ce privește numărul de zile de concediu medical decontate, în anul 2022 au fost 40 de milioane de zile decontate, din care 12 milioane de zile (mai mult de un sfert) au fost pentru sarcină și lăuzie, risc maternal și îngrijirea copilului bolnav.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că a cerut Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să îi prezinte un raport, pentru că anul trecut au fost 8,4 milioane de concedii medicale la o populație lucrativă de 6 milioane de români și se înregistrează o datorie la concedii medicale de 1,2 miliarde de euro. „Sunt oameni care au nevoie de concediu medical, dar s-a abuzat de acest lucru”, a susținut Ciolacu, precizând că raportul va fi făcut public. Premierul a făcut această declarație în contextul discuției privind renunțarea la scutirea de plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate pentru agricultură și construcții. Detalii aici.
Ulterior, CNAS a precizat, într-o postare pe Facebook, că în anul 2019 au fost înregistrate 7 milioane de certificate medicale (38 milioane de zile), în 2020 – 7,5 milioane de certificate medicale (41,6 milioane de zile), în 2021 – 8,4 milioane de certificate medicale (45,5 milioane de zile), în 2022 – 8,3 milioane de certificate medicale (40 milioane de zile).
Conform sursei citate, în trimestrul I al anului 2023 s-a înregistrat un număr de 1.836.315 certificate de concediu medical, respectiv un număr de 8.411.667 zile de concediu medical decontabile de casele de asigurări de sănătate.
Sume decontate: anul 2019 – 2,75 miliarde lei, anul 2020 – 3,60 miliarde lei, anul 2021 – 3,80 miliarde lei, anul 2022 – 5,90 miliarde lei. La data de 31 mai 2023 valoarea totală a indemnizațiilor de concediu medical decontabile de CNAS era de 1,93 miliarde lei.
„Începând cu luna august 2021, CNAS a implementat un nou mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical, în cel puțin două etape, prin care asiguratul beneficiază de o mai bună monitorizare a afecțiunii. Totodată, această reglementare are și rolul de a descuraja acordarea nejustificată de concedii medicale. CNAS poate verifica doar retroactiv modul în care sunt acordate certificatele de concediu medical: înscrierea tuturor informaţiilor obligatorii, cod de boală etc. Deoarece CNAS nu dispune de alte pârghii de control, a existat în Parlament o propunere de reglementare care să permită verificarea persoanelor aflate în concediu medical fără a le fi încălcată intimitatea. Propunerea a fost respinsă”, subliniază CNAS.
„Vrem să susţinem în continuare din punct de vedere financiar salariaţii care din motive de sănătate nu-şi pot desfăşura activitatea obişnuită, dar trebuie să fim fermi faţă de bolnavii închipuiţi, faţă de cei care fac un sejur în plus sau alte activităţi în folos propriu pe bani publici”, a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS.
Raportul integral al CNAS pe anul 2022.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii