G4Media.ro

DOCUMENT Valul epidemic dat de varianta Delta va fi unul substanțial în…

Foto: Inquam Photos/ George Călin

DOCUMENT Valul epidemic dat de varianta Delta va fi unul substanțial în ceea ce privește infecțiile și spitalizările și poate duce la un număr mare de decese în România, din cauza ratei scăzute de vaccinare anti-COVID, avertizează INSP

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) avertizează, într-un raport publicat miercuri, că valul epidemic dat de varianta Delta poate duce la un număr mare de decese în România, din cauza ratei scăzute de vaccinare anti-COVID.

Documentul intitulat „COVID-19 Evaluarea situației actuale si a perspectivei de evoluție” a fost elaborat încă din 14 iulie, pe baza datelor centralizate până la 9 iulie, însă a fost publicat abia astăzi, 21 iulie. Totuși, este pentru prima dată când un astfel de raport este făcut public de INSP, de la începutul pandemiei.

Între altele, în raport se arată că:

  • acoperirea vaccinală nu depășește 40% la nicio grupă de vârstă și doar 1 din 3 persoane peste 60 de ani a ales să se vaccineze;
  • în doar 2,3% din localități acoperirea vaccinală este peste 30%;
  • nu se poate estima trendul epidemic dat de varianta Delta, dar este de așteptat ca în România o evoluție cu număr mic de decese, pe model britanic, să nu se materializeze, din cauza ratei scăzute de acoperire vaccinală. „Scenariul
    principal de luat în considerare ar fi cel care arată că următorul val epidemic cu tulpina Delta va fi unul substanțial în ceea ce privește infecțiile și spitalizările.”
  • având în vedere potențialul de evoluție a variantei Delta în România și acoperirea vaccinală scăzută în rândul persoanelor la risc, este necesar ca unele restricții să rămână în vigoare în continuare. Printre cele mai necesare ar fi obligativitatea portului măștii de protecție în zone aglomerate, piețe, magazine, transport în comun. Restricțiile privind reîntoarcerea din călătorii internaționale vor trebui să rămână în vigoare și în perioada următoare.
  • în cazul constatării răspândirii unei variante de virus care prezintă abilitatea de a eluda răspunsul imun datorat
    vaccinării nu se va putea exclude posibilitatea de reimpunere de restricțiilor economice și sociale la nivel local,
    regional sau național.

INSP subliniază că „vaccinarea trebuie să se afle în continuare în centrul strategiei de gestionare a COVID-19, scopul campaniei de vaccinare fiind de a reduce numărul îmbolnăvirilor, deceselor și spitalizărilor”.

Documentul prezintă și o estimare a ponderii populaționale cu un grad de protecție față de boala COVID-19, atât prin vaccinare cu cel puțin o doză, cât și prin trecerea prin boală.

„Estimarea numărului celor trecuți prin boală s-a bazat pe presupunerea că pentru fiecare persoană confirmată prin test diagnostic au fost alte 5 persoane nediagnosticate”, precizează INSP.

În cadrul acestei estimări se constată că în 25 județe peste 20% din persoane au un grad de imunitate, în 11 peste 40% din
persoane au un grad de imunitate, în 3 județe peste 50% din persoane au un grad de imunitate, iar în 3 județe peste 60% au un grad de imunitate.

Potrivit INSP, la un nivel de sub 40% persoane cu un grad de imunitate se încadrează 11 municipii cu populație de peste 100.000 de locuitori (Galați, Ploiești, Brăila, Buzău, Vaslui, Suceava, Botoșani, Satu Mare, Râmnicu Vâlcea, Piatra Neamț si Drobeta Turnu Severin) și 12 municipii cu o populație între 50.000 și 100.000 de locuitori (Târgu Jiu, Târgoviște, Focșani, Tulcea, Reșița, Slatina, Bârlad, Roman, Giurgiu, Sfântu Gheorghe, Turda și Slobozia).

Documentul integral poate fi consultat aici.

Citește și

Varianta Delta în România: 101 infectări și 4 decese / O treime dintre cazuri nu au nicio legătură epidemiologică menționată / Peste jumătate sunt în 23 de focare din 7 județe

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. „De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere.”

  2. Protejati-i in primul rand pe ceilalti din jurul vostru si pe urma pe voi. Mai ales cand nu vrei sa va vaccinati. Cine pastreaza distanta sociala, poarta masca, nu lucreaza in aglomeratie, ar trebui sa fie bine sanatos. Romanii sunt un popor indisciplinat si neunit cand sunt probleme majore in societate. O sa vina si valul 4, 5, 6 pentru ca mereu vor exista persoane care traiesc pe principiul dupa noi potopul. D-asta si suntem frunza in vant ca natia, popor migrator spre tarile calde. Referitor la stire, in momentul in care Romania a cumparat 120 milioane de doze (oare ce comision s-a discutat) si doneaza la altii este firesc sa se ceara unor institutii sa mai arunce fumigene in piata. Cine va raspunde pentru fake news-urile, pentru spaima indusa in societate? Nu vi se pare ca jucam intr-o opereta ieftina? 100 de imbolnaviri zilnice la nivelul unei tari, dar oare gripa cati facea zilnic? Ponderea este prea mica, dar se propovaduieste apocalipsa. Indemnati oamenii sa respecte regulile, nu vedeti ca nici vaccinarea nu este sigura? In plus, malpraxisul serului este scutit de raspundere.

    • Cum nu e sigură vaccinarea? Ce vrei sa zici?

      99% dintre decesele din SUA sunt la nevaccinați.
      Global procentul este de 99,5%.

      În țară nu au existat cazuri de efecte secundare mai mult decât ușoare (durere locală, stare de moleșeală, greață, ușoară febră).

      Și ca să aduc în domeniul familial, în familia mea directă toți cei eligibili – eu, soția, toți cei patru părinți, sora mea, fratele soției, s-au vaccinat. Nimeni nu a avut decât efecte secundare ușoare. Toți cei care s-au testat ulterior au dezvoltat imunitate.

      În familia extinsă doar o singură persoană, victimă a dezinformării anti vaccin nu s-a vaccinat. Toți ceilalți sunt vaccinați și nu au avut nici un fel de probleme majore.

      Sincer, mă tem pentru persoana nevaccinată. Este cea mai expusă la risc de îmbolnăvire gravă și lucrează în colectivități mari.

    • In general, vara, gripa era cam 0 (zero).

  3. La fiecare articol despre covid si vaccinare este aleasa acea poza cu cel care cara crucea intr-un combinezon care evident are un puternic impact emotional.

    • Care, adica, nu mai are nici un impact emotional.

    • Ca sa aiba impact, prima conditie e sa nu fii sociopat. Dar si eu am de multe ori impresia ca Romania e o tara de sociopati, cu mici exceptii. Restul au cam plecat prin alte tari.

  4. Bravo!!!👍

  5. Insp recunoaște cu jumătate de gura ca pot exista
    „variante de virus care prezintă abilitatea de a eluda răspunsul imun datorat vaccinării”. Adică pe înțelesul romanilor insp ia în considerare ca e posibil ca vaccinurile sa fie apa de ploaie.
    Totuși ce ar trebui sa facă autoritățile în lumina acestui document? Pare destul de clar ca ratele de vaccinare nu vor creste spectaculos (decât poate cu obligativității). Atunci ar trebui sa facă deja planuri de rezerva. Cu accentul pe judetele/zonele cu putini vaccinați. Pregătit paturi suplimentare la infectioase/ati. Pregătit doctori pentru a lucra detașați în aceste zone. Trimis în aceste zone mai multe teste. Mai multe medicamente decât la valurile precedente.
    Dar nu vor face asa ceva responsabilii din minister. Doar vor accelera campania de vaccinare. Ca aia e metoda cea mai simpla.

    • Cine vrea sa se vaccineze bine, cine nu sa faca ce vrea el ca oricum avem paturi limitate la ATI. Numaram spartacusii peste 1 luna. Azi 100, maine 120, poimaine 150, in 3 zile 200…

  6. Băi, chiar aşa e cum zice Erbicidu şi văd că mai scrie ceva mai jos

    Cît în lume am trăit
    Barbu Gh. eu mam numit
    De Şoşoacă dăscălit
    Antiwaxer remunit
    Să vă spun ce santîmplat
    Stînd pe net mam infectat
    Cu Covid Zetha-Thetat
    Mama rău so supărat
    Unu fecior ea avu
    Ce în vaccin nu crezu

    D. 2022 Primăvara

  7. A facut INSP revista presei externe si acum ne prezinta „analiza” lor.