G4Media.ro

Documentar despre PSD și Liviu Dragnea la postul național de radio din…

Documentar despre PSD și Liviu Dragnea la postul național de radio din Germania: ”Social-democrații din România. Un partid se uită pe sine/ PSD este un sistem asemănător mafiei

Jurnaliștii postului național de radio din Germania au realizat un documentar despre PSD și Liviu Dragnea, care a fost difuzat în rețeaua lor specializată în știri și informații, www.deutschlandfunk.de.

Norbert Mappes-Niediek, jurnalist de orientare social-democrată, cunoscut, printre altele, pentru investigațiile sale privind mafia din Balcani, a fost prezent în România. De la Teleorman, la Ciugud și la București, a încercat să afle cum reușește PSD să rămână la putere atâția ani în România și care este profilul actualului lider, Liviu Dragnea.

După discuții cu jurnaliști și politicieni, acesta a descoperit că PSD seamănă foarte puțin cu partidele surori din Europa, că partidul se regăsește într-o confuzie ideologică și găsește similitudini cu Fidezs din Ungaria. ”Social-democrații din România. Un partid se uită pe sine” este rezultatul acestei documentări. Jurnalistul vorbește despre ”party capture”, sau capturarea partidului de către un cerc de apropiați ai lui Liviu Dragnea, majoritatea din Teleorman.

Articolul preluat din www.deutschlandfunk.de are și o variantă audio, mai extinsă decât textul publicat pe site, pe care îl redăm mai jos.

”România, care în prezent deține președinția UE, a fost guvernată mulți ani de PSD. Un cerc de credincioși ai președintelui Liviu Dragnea preia și domină, din ce în ce mai puternic, partidul. Observatorii vorbesc despre corupție instituționalizată – PSD este un sistem asemănător mafiei.

Centrele europene de putere sunt diferite. Dar aici, în satele din jurul orășelului Alexandria, poate fi găsit unul dintre ele – și nu este unul neimportant. Liviu Dragnea (56) trăiește și locuiește aici de 56 de ani, omul puternic în județul Teleorman, o zonă rurală pe cursul de jos al Dunării.

De mai bine de o decadă, inginerul de formație a jucat de asemenea un rol important pe scena politică din București, la 80 de kilometri depărtare. De mai bine de trei ani este președintele Partidului Social Democrat – PSD.

În această calitate, Liviu Dragnea orchestrează politica țării și împarte pozițiile de top. Social democrații, sau PSD pe scurt, și predecesorul lor, Frontul Salvării Naționale, s-au evidențiat drept cel mai puternic partid al alegerilor din România, din 1990 încoace. Iar aici, în cercul Teleorman, ei au fost întotdeauna fără limite.

„Pentru că în realitate există doar un singur partid. Pe hârtie există și o opoziție, dar numai acolo. În realitate, fac afaceri între ele, au contracte, se susțin reciproc, iar cooperarea se extinde la acțiunea politică „.

Condamnat pentru fraudă la alegeri și corupție

Carmen Dumitrescu a studiat științe politice și a fost editor la un ziar local. Când nu a mai dorit să ceară depindă de banii politicienilor pentru a tipări ziarul, împreună cu o prietenă au înființat propriul lor ziar, unul liber, menit să trăiască doar din publicitatea venită de la companiile private. ”Oamenii au fost uimiți și șocați că am batjocorit politicienii”.

În condițiile în care Liviu Dragnea, care a fost condamnat pentru fraude electorale și corupție, a dorit să își asigure impunitatea, atât pentru el cât și pentru oamenii lui, printr-o amnistie generoasă, în țară s-a creat o stare puternică de indignare.

”Am chemat oamenii la protest, aici în Alexandria. Asta e ceva ce nu faci ca jurnalist. Nimeni altcineva nu a făcut-o. Dar cineva a trebuit să o facă”.

Clienții de publicitate au plecat unul după altul, în zilele următoare. Carmen Dumitrescu și prietena ei au continuat oricum – online. Cu numărul de clicuri, ajung acum la nivelul ziarelor mari din București, chiar dacă scriu doar despre județul Teleorman.

”Asta e fenomenal aici: cumva am devenit semnificativi la nivel național, pur și simplu rămânând locali”.

Nu doar la nivel național; De când România a preluat Președinția UE, la 1 ianuarie, Alexandria și Teleorman au o semnificație europeană. De aici vine șefa guvernului, Viorica Dăncilă, care înainte a făcut muncă de presă aici pentru Liviu Dragnea și care acum își reprezintă șeful la București, la Bruxelles și în guvern, pentru că el nu poate deține el însuși această poziție din cauza antecedentelor penale.

În Europa, Dragnea și asociații săi sunt entuziasmați de modul în care se descurcă acasă. Abia intrat în funcție, omul a planificat o amnistie țintită pe infracțiunea de abuz în serviciu – retrasă din cauza unui val mare de indignare înainte de a fi pusă în practică.

Cea mai recentă lovitură, bate oricum tot ce s-a întâmplat înainte: când Comisia Europeană a încurajat-o pe Laura Codruța Kovesi, fostul procuror anti-corupție, să devină Procuror General al Uniunii, gruparea de putere din jurul lui Dragnea a pus-o sub investigație. Exact în ziua în care trebuia să plece la Bruxelles, pentru interviu, au oprit-o la București pentru a fi interogată. Comisia Europeană a somat România să revină la procesul de reformă și să lupte cu corupția.

În PSD, sentimentele de rușine au dispărut cu mult timp în urmă. Partidul și-a exclus ultimii trei șefi, inclusiv pe Victor Ponta, predecesorul lui Dragnea la președinția partidului.

”El are încredere doar în oamenii care au același background ca și el. Uneori îl comparăm cu Bashar al-Assad, care are încredere doar în membrii tribului său și îi vede pe ceilalți drept dușmani. Aceasta este schimbarea radicală” spune Victor Ponta, care între timp și-a fondat propriul partid, Pro Romania”.

Ponta s-a confruntat, de asemenea, cu investigații legate de corupție, în timpul mandatului său – și a trebuit să admită că și-a plagiat teza de doctorat. În cele din urmă, Ponta a demisionat și mai târziu a fost achitat de acuzații. Spune că aceasta este marea diferență dintre el și Dragnea.

”Aceasta este marea problemă a domnului Dragnea. Dacă are un conflict cu cineva, care este chiar legitim, atunci imediat distruge instituția pe care o reprezintă respectivul. Trebuie să se certe cu Kovesi? Dar el distruge procurorul, și asta e greșit”.

Specialiștii în științe politice numesc ”state capture” situația în care un grup restrâns al mafiei preia instituțiile statului. Nu este cazul în România. Dar ce s-a întâmplat este o ”party capture”, o capturare a partidului – cucerirea partidului de un grup de prieteni din cercul Teleorman.

Comitetul executiv de 50 de membri al partidului este format numai din adepți credincioși. Cei care se răzvrătesc sunt excluși.

Până în prezent, doar câteva nume importante au scăpat de această soarta – primarul municipiului București, de exemplu, sau primarii orașelor Iași și Bistrița. Ei nu pleacă din partid pentru că și-ar pierde posturile – așa este reglementarea legală. Pe de altă parte, dacă sunt excluși din partid, își păstrează posturile.

Gheorghe Damian, popularul primar al comunei Ciugud (județul Alba – n.red.), care a fost membru al acestui partid timp de aproape 20 de ani, a fost exclus.

„Pe 13 februarie, fără a fi chiar invitat, pe timp de noapte și ceață, am fost exclus din partid – la o așa-numită întâlnire. Am fost acuzat de trădare. Cum pot fi un trădător după ce am rezistat de ani de zile într-un cerc puternic dominat de liberali?

Ciugud este o comunitate de dat exemplu, iar cetățenii sunt plini de laudă. „Locuiesc aici timp de șapte ani. Când am venit, se înființau piste de biciclete și facilități de stocare a apei. Apoi a venit sistemul de canalizare „, spune vânzătorul de la magazinul din sat.

Redactorul șef al unui ziar local explică de ce a fost exclus acesta. ”Primarul din Ciugud este foarte cunoscut pentru ce a făcut pentru comunitate. Este social-democrat dar este atipic pentru administrația locală din județ. A fost acuzat că nu face greșeli, că este lipsit de colegialitate și că are relații de prietenie cu politicieni de la alte partide, o mare problemă pentru PSD”.

Colegialitatea – este marota care intensifică dezbaterea în interiorul partidului și creează presiune. Solidaritatea nu a fost experimentată de Gheorghe Damian.

”Da, sunt colegi, chiar lideri județeni ai partidului care nu au fost de acord cu decizia și care m-au sunat. Dar puteți vedea oriunde că PSD nu mai este un partid democratic. A devenit un partid dictatorial”.

Comportamentul partidului pe termen lung, poate fi cu siguranță urmărit. A condus țara în UE în 2007, un obiectiv care părea foarte îndepărtat la sfârșitul perioadei comuniste. Cel puțin unele părți ale țării au parte de un boom economic în condițiile unei economii europene slăbite. Pentru acest an, se așteaptă o creștere economică de 3,6 %.

Sub Victor Ponta, alianța politică condusă de PSD a ajuns în 2012 la aproape 59% din voturi – cu o prezență scăzută cronică. Social-democrații au profitat de furia stârnită de politicile riguroase de austeritate din perioada președintelui Traian Băsescu, care a dus la plecarea a sute de mii de români în străinătate.

Dar pilonul succesului a fost întotdeauna un clientelism stabil, în special în regiunile mai sărace ale țării. PSD are peste 500.000 de membri la nivel național, de zece ori mai mult decât orice altă parte dintr-o țară din estul UE care include aproape două ori mai mare decât Polonia.

Liviu Dragnea a creat o proprietate de 7.000 de metri pătrați în Alexandria, cu piscină și teren de tenis. Bogăția evidentă pe care o datorează firmei sale de construcții Tel Drum, nu-i face nici un rău politic în circumscripția sa săracă. Dimpotrivă.

„Dacă se lasă văzut astăzi pe stradă, oamenii se apropie de el, îl însoțesc, îi sărută mâna – ca unui oligarh. Da, cred că e teamă. Și pentru că oamenii nu au alternative. ”

În orice caz, succesul economic nu poate fi secretul. Alexandria, dominată de blocurile sfărâmate ale epocii Ceaușescu, este înconjurată de sate în care progresul ultimilor treizeci de ani a trecut aproape fără urmă.

Pe strada din satul Măgura, la 12 kilometri de reședința județului, tinerii și bătrânii se bucură de primele raze de soare și se uită la păsările de curte. Întrucât întreprinderile mari au cumpărat terenul arabil, nu există aproape nimic de făcut aici.

„Îmi dau permisul de conducere aici și apoi mă voi întoarce în Franța. Aici nu câștigi suficient pentru a începe o familie. ”

Nu este neapărat partidul; este sistemul profund înrădăcinat în societate. La fel ca în Alexandria și în zonele rurale din sudul și estul țării, partidele de opoziție sunt subordonate conducerii social-democrate, lui Liviu Dragnea. În calitate de social-democrați din nordul și vestul considerat mai bogat, își datorează succesul în totalitate realizărilor politice.

Jurnalista Carmen Dumitrescu a cunoscut deja social-democrații în mod diferit, și asta e bine. Este originară din Piatra Neamț, un oraș din nordul țării.

„Mama lucrează acolo în primărie. Primarul este din PSD. Dar mama mea nu participă la nici o campanie a partidului, nu-i face nici un fel de servicii. Lucrează numai acolo. Doar pe ea o privește pe cine vrea să aleagă.”

Doar clientelismul de la țară și din micile orașe nu poate explica succesul partidului la nivel național. Ar trebui să adăugăm, cel puțin până recent, niște idei social – democrate, cum ar fi grija pentru cei mai slabi în societate, care trebuie să fi fost credibilă din când în când pentru a obține succesul.

Sursa: Inquam Photos /Autor: Liviu Florin Albei

În acest moment se poate câștiga puțin în Europa cu o gândire social-democrată. De aceea, potrivit fostului lider al partidului, Victor Ponta, succesorul său înfometat de putere este, ideologic vorbind, de dreapta – acolo unde vecinul Victor Orban și partidul său Fidesz, care are încă un loc între partidele conservatoare la nivel european, își celebrează succesul.

”Astăzi PSD cotește în mod radical de la social democrație spre o forță naționalistă și populistă – într-un fel de Fidesz cu specific românesc”.

Fostul lider al partidului lasă nemenționat, și e de înțeles acest lucru, faptul că și predecesorii lui Dragnea, inclusiv Ponta, au dus-o bine cu dubla măsură ideologică și clientelară. Cartelurile de putere de la șes nu au funcționat atât de bine su Ponta ca și sub Liviu Dragnea.

Numai direcția politică a fost de fapt altceva: sub Dragnea, PSD a organizat un referendum împotriva căsătoriei între persoane de același sex, care a eșuat totuși din cauza dezinteresului general.

Ca și Viktor Orbán în Ungaria, Dragnea a făcut o țintă din miliardarul și filantropul George Soros – care în Ungaria, ca evreu bogat, a fost inamicul ideal. În Turcia, Recep Tayyip Erdogan, l-a raliat pe Dragnea în lupta cu așa zisul ”Stat paralel” – cum ar trebui să arate acesta, este neclar.

Recent au apărut de asemenea critici naționaliste și anti-UE în declarațiile partidului – împotriva președintelui Jean-Claude Juncker dar și împotriva social-democratului olandez Frans Timmermans.

Noua ideologie servește doar imaginii externe, explică Cristian Tudor Popescu, fost editor a două ziare mari din România, în prezent unul dintre cei mai importanți analiști. Înăuntru, doar loialitatea se aplică. ”În partid, cineva este judecat doar după atitudinea sa față de Dragnea”. Coeziunea e totul, conținutul nimic. ”Este mai mult decât corupție. Este corupție instituționalizată. Între timp, PSD este un sistem al mafiei”.

Se bazează pe o propoziție mult utilizată, care poate fi înțeleasă ca fiind cinică, dar și naivă și de bună credință: „Știu ei ce fac”.

Știu ei ce fac, spun alegătorii, care, ca succesori ai comuniștilor, îi văd pe social-democrați ca fiind mai competenți decât celelalte partide, care sunt adesea inferioare din punct de vedere al nivelului corupției, dar destul de plictisitoare la volanul națiunii.

Cu toate acestea, alegătorii nu se vor pensiona cu totul în naivitate și bunăvoință, spune Popescu. Turnura spre dreapta nu este atât de bruscă și radicală pe cât o prezintă fostul lider al partidului, Ponta, explică Popescu, ci merge cu mult în urmă, în comunism.

Cu Nicolae Ceaușescu, dictatorul de lungă durată, care a fost executat în ziua de Crăciun 1989 în urma revoluției, societatea nu a închis cazul.

„Dacă întrebați într-un sondaj de opinie care cel mai bun președinte român al tuturor timpurilor, rezultatul este: Nicolae Ceaușescu. Și asta se întâmplă din 1999 fără întrerupere.”

Ceaușescu și-a câștigat simpatie în 1968 în vest, când a refuzat să participe la intervenția țărilor din Pactul de la Varșovia, împotriva Primăverii de la Praga, din Cehoslovacia. Dar nu a fost o tendință spre vest, cu o tendință naționalistă. De aceea, trebuie să ascultați atent dacă PSD se exprimă indirect la trecutul comunist.

”Ei acuză opoziția de stalinism – stalinism, remarcați, nu ceaușism. Epoca de după 1968, ora lui Ceaușescu, nu va fi atinsă”.

Victor Ponta a jucat de asemenea rolul, pe vremea sa, de lider de partid cu toane naționaliste.

”Și domnul Ponta, oh! Sunt mândru că sunt român! Programul domnului Ponta, umăr la umăr cu cel al domnului Dragnea”.

Dacă turnura partidului de la o clientelă de stânga, spre una de dreapta, reușește, depinde nu în ultimul rând și de partidele surori din Europa. Acestea au mult de furcă cu camarazii români, și este la fel de dificil ca și pentru Conservatori cu Viktor Orban în Ungaria.

Victor Ponta, fostul lider al PSD:  ”Ei vorbesc cu limbile despicate. În privat admit că Dragnea este o rușine și că PSD nu se comportă ca un partid social-democrat. În public spun că trebuie să păstreze PSD pentru că au nevoie de cele zece locuri în Parlamentul European. Este păcat. Sper că vor realiza mai devreme sau mai târziu că cele zece locuri cântăresc mai puțin decât rușinea pe care o primesc”.

Vezi aici versiunea originala a articolului publicat pe deutschlandfunk.de

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. voi ati vazut cum e tradus articolul asta? mai e cineva acolo la voi care mai si corecteaza ceva? ireal de prost tradus! google translate?

    • Atata ti-e numele…? Sau esti atat de cultivat si invatat incat, in nemasurata-ti pregatire de specialitate (cunoasterea limbii germane, nu-i asa…?) ti-e teama sa-ti afisezi numele de teama ca te-ar „amusina” dragnea si ai lui….? (scuzati, nu pot scrie cu majuscula, este un nume de vietate malefica….!)

  2. Bun reportaj, traducere submediocră!

  3. Statul de drept nu ar fi fost distrus fara aportul lui Dragnea, Tariceanu si Iohannis.

    • Si cei din orasele mari de ce n-au iesit la vot in 2016?

      Puteau vota cu un partid cinstit care in final a luat 8,75% din voturi.

      Atat din tara era constienta de problema in 2016 – 8,75%, restul erau pe campii.

      N-a venit vremea sa votati cu un partid nou, care n-a venit din PCR?

    • Nu erau pe campii asa, fara sens. Erau pe campii si prin luminisuri de padurici la gratare, se anunta o iarna grea si nici ca s-ar mai fi putut ivi vreo alta ocazie pana in primavara…
      PS. Voi cunoasteti vreun motiv pentru care nu ne-am pune pe stema un gratar cu niscai mititei sfaraind pe el?

  4. Reportaj bun, traducere submediocră!

  5. E ireal de prost tradus. Google translate?

  6. Se intelege destul de clar. Dragnea cu poalele in cap. Poate ar fi trebuit un complet de traducatori de 5, trasi la sorti, ca sa inteleaga si pesedistii? G4media e singurul ziar care aduce asemenea articole in atentia publicului. E foarte tare abordarea cu partidul care isi uita calea. Jos dragnea!

  7. Asta va doare cel mai mult din articol? Că e prost tradus? Dar faptul cum e văzută țară și românii,nu?

    • Da. De la G4media am așteptări mai mari. În altă ordine de idei, nu țara și românii sunt subiectul reportajului, ci adunătura de penali cunoscută sub numele de PSD.

  8. VV Ponta ar trebui să se abțină. Nu se deosebeşte cu nimic de lipsa de caracter a lui Dragnea. El minte când spune că e curat. Numai din ceeace ştiu se pare că nu s-au găsit cei 600.000$ datorați României de către kazahi. Dar asta nu e problema mea/noastră. De ce dorm instituțiile în această țară? Vom putea ştii vreodată? Aşa că, VVP, las-o jos că măcăne, tovule nastruşnic-mincinos.

  9. psd nu e partid dar grupare criminale organizata, oare europenii inca nu si-au dat seama ?

    • Europenilor se pare ca le pasa mai mult de locurile din PE, decat de dreptate.

      Bun, sa vedem cat pierde S&D fiind incatusat de prostituata moarta numita PSD.

      Macar pampalaii din PPE l-au suspendat pe Orban; Bullman nu face nimic si nici Verhofstadt.

  10. Ba chiar ne doare de tara, iar articolul e meritul publicatiei germane si al jurnalistului german de altfel, nu al g4media, de la care am niste asteptari totusi (2% din impozitul meu a mers la voi anul trecut), cum ar fi o traducere decenta, ca doar atata trebuia sa faceti. Daca am zis ca traducerea e oribila, fiindca asa e, nu inseamna deloc ca tinem cu Dragnea sau ca nu ne pasa de tara. Un articol important macelarit de traducere.

    • G4 media, va rog, știu ca nu aveți bani, dar poate găsiți niște voluntari care știu mai bine germana și traduc mai bine. Mulțumesc!

  11. Cum, lipsește din comentarii tzatza de Gabriela Coinstantinescu, aceasta Ioana din partz a penelului, cum de nu-l contrazice pe autorul articolului pt. cele afirmate la adresa opoziției, lucruri pe care doar prostii nu le vad, că USL funcționează în continuare.

  12. Toata media romaneasca este manipulata. UE trebuie sa infiinteze programe radio-tv care sa informeze corect.

  13. Ce anume, daca nu va suparati, e tradus gresit? Am citit textul in germana, sunt cateva elemente care puteau fi traduse mai liber, in rest e ok. Este tradus destul de exact, chiar si unele nuante mai aparte sunt bine prinse si stiu ce vorbesc. Daca nu dati si exemple de traducere gresita, e doar o incercare de a abate atentia de la continut. Cat despre g4media, e bine ca traduceti texte, chiar daca nu aveti bani sa angajati pe cineva sa o faca constant. Pana la urma, va citim gratis. Si cine va tot spune ca cereti doi la suta, probabil vrea si masaj, ca scrieti pe banii lui.

    • Ei ba da, mă supăr. Mai ales la insinuarea că am încerca să abatem atenţia de la conţinut. Şi că dacă e gratis, trebuie să fie la nivel de Click Magazin. Vreţi exemple de traducere greşită? Iaca exemple: Chiar traducerea „exactă” e o problemă. „Cu toate acestea, alegătorii nu se vor pensiona cu totul în naivitate și bunăvoință, spune Popescu”. În originalul german, era folosit verbul „sich zurückziehen”, adică „a se retrage”. Ineptisimul traducător (sau mânuitor stângaci de Google translate) a echivalat retragerea cu pensionarea. Oricum, expresia idiomatică din germană „sich in Naivität zurückziehen” nu poate fi tradusă cuvânt cu cuvânt în limba română. Ar fi fost mai corect, deşi nici asta nu sună prea româneşte, să traducă cu „nu se vor refugia în naivitate…” Şi mai sunt multe alte gafe de traducere pe care nu mai am nici timp, nici chef să le comentez. De la G4media am alte aşteptări.

  14. Şi care e noutatea că totul e vechi şi deja dovedit aşa că de unde atâta surprindere că se spun astfel de lucruri.
    O fi noutatea ca şi alţii vorbesc despre astfel de lucruri fiindcă s-a atras atenţia îndeajuns ca să se uite şi ei mai atenţi şi să vadă ce înaintea nu ştiau?
    Dacă tot s-au deşteptat toţi hai să mai plusez şi eu şi întreb „credeţi că 30 de ani ar vota naţiune aceasta o bandă de infractori dovediţi prin acţiunile lor şi nu pe vorbe la o pastilă matinală?”.
    Acuma serios cu fiecare alegeri scade numărul de alegători dar nici o secundă nu variază aşa cum ar fi normal dacă ar fi ceva aleator şi să mergem pe logica ca sunt şi alte generaţii în afară de ăştia votanţi fideli ai FSN-PSD iar la alegerile locale şi parlamentare nu s-a schimbat nici o secundă acest tipar şi nici o guvernare care nu era FSN-PSD nu supravieţuia să facă ceva pentru ca totul se reorganiza şi ce era odată de o parte trecea de ailaltă?
    Credeţi că ar avea ce discuta şi alţii dacă le-ar trece prin minte să verifice statisticele de vot la toate alegerile din 89 până acuma pentru că matematica asta nu e grea?
    Păi să reluăm:
    —————————-
    În a doilea mandat al lui Iliescu toată industria şi majoritatea terenurilor statului de interes mare au fost înstrăinate ca să nu mai spun că milioane de romani au rămas fără locuri de muncă dar tot FSN-PSD au câştigat alegerile din ţară… PE BUNE?
    Apoi a venit Năstase care le-a mai rămas doar resursele naturale şi banul statului de azi am rămas fără păduri şi alte minuni ale aceste ţări dar tot iubim FSN-PSD şi îi votăm… PE BUNE?
    Apoi a venit Tariceanu şi cum nu a mai rămas decât cu instituţiile care erau rentabile şi banul public s-a sfârşit şi povestea ăstuia cu ţara prădata şi cu un ghinion de criză de ne-am căpătuit cu Basecu care cică FSNI-ist a venit să ne salveze că trebuia cineva să distragă atenţia de la ăştia… PE BUNE?
    Apoi a venit Băsescu şi a făcut exact ce era previzibil ca doar sacrificiile nu s-au făcut niciodată de politicieni şi doar de prostul care are memoria scurtă şi o dat romanii în iluzia sacrificării de s-a terminat cu Băsescu mare luptător împotriva justiţiei de iarăşi romanii au fugit să voteze FSN-PSD… PE BUNE MAI?
    Apoi a venit Ponta şi asta a veni pe un val de sacrificii făcute de romani şi banii veneau din plin aşa că şi asta a început să cureţe visteria tari şi să se ocupe de instituţiile rentabile care dacă nu le-a închis pentru interese le-a scăpat pe altele de alte interese iar la alegerile locale şi parlamentare s-a întâmplat aceleaşi coincidenţe… ACUMA SERIOS PE BUNE?
    Apoi a veni Dragnea care a măturat tot, instituţii, banii publici, justiţia, orice înţelegere între parteneri şi totul cu indiferenţa tuturor instituţiilor statului care chiar deloc nu e suspect ca să nu mai spunem că ăştia au luat şi funcţia de preşedinte dar nu oricum şi data aşa ca ceva de aruncat şi tot despre FSN-PSD vorbim… PE BUNE MAI ROMANILOR?
    —————————
    Acuma serios se pune întrebarea dacă romanii sunt prostii planetei sau alegerile astea nu sunt chiar alegerile care le credeam?
    Credeţi că ar fi tentat cineva la alegerile astea să stea mai atenţi pe ăştia care par nemuritor orice ar face şi să fie dezvăluită minunea care îi face să tot fie aleşi?….VOI CE CREDETI?

    • reala intrebare domn’u @Doru
      nu este daca „rumuncii-ie-prostii-planetei”
      (deoarece dovezile sunt deja recuarde mondiale)
      ci ar fi: pana unde/cand

      raspunsul va veni curand, chiar independent de „ans”
      si infiderent de „rata-de-indatorare” (btw: cu mult mai mare in „gubernarea” dreptaca)
      tip: inca din 2007 resursele anual-regerabile ale planetei au fost consumate in mai putin de 12 luni… iar progresia este… da, geometrica

  15. Asta cu abaterea atentiei de la continut cu mofturi legate de traducere merita un comentariu: pana la urma pentru ce luptam noi cu PSD-ul asta? Sper din tot sufletul ca nu doar pentru ca il uram pe Dragnea si vrem sa il vedem strivit sub calcai ca sa ne racorim si noi in sfarsit. Sper ca luptam pentru mult mai mult, pentru o societate mai buna, in care toata lumea sa isi faca treaba cu responsabilitate si in care sa avem si ce admira. Ca altfel, rafuielile astea sunt chiar degeaba. Sper ca dupa chinul din ultimii doi ani am priceput mai multi dintre noi chestia asta. Din motivul asta ma revolta teribil traducerea asta facuta cu picioarele. g4media, am apreciat si apreciez jurnalismul de opinie si investigatiile pe care le faceti (si de aia am directionat spre voi impozitul ala), asa ca nu, nu doresc masaj de banii aia, dar ma astept sa nu ingrosati randurile alora care isi fac treaba de rahat si nici ca le pasa.

  16. Se va alege praful de PSD.

  17. BAI! FRAȚILOR.CIUMA SOBOLANILOR ROSII ESTE O SECTA CARE SE INCHINA DEMONILOR IAR DEMONUL SUPREM ESTE „VALAK” DRAGNEA INFRACTORUL VOTURILOR ALEGERILOR MASCATE IN PROSTIMEA DNI ROMANIA SA NU STIE CAND ESTE ELECTORATE MASCATE.STIE CINEVA CA IN FIECARE ORAS DIN AUSTRIA ARE PROPIUL PARLAMENT PROPIUL GUVERN PROPIILE PARTIDE POLITICE NU CA-N ROMÂNIA! IN ROMANIA AVEM UB SINGUR PARTID BOLSEVIC IN STIL PCR-FSN MOSTENIT DE INFRACTORUL DRAGNEA DE LA TATUCUL LUI FOST PRESEDINTELE ILICI VISARIONOVICI „MĂI DRAGĂ” ION „ILICI” ILIESCU!?????????