Documentar despre PSD și Liviu Dragnea la postul național de radio din Germania: ”Social-democrații din România. Un partid se uită pe sine/ PSD este un sistem asemănător mafiei
Jurnaliștii postului național de radio din Germania au realizat un documentar despre PSD și Liviu Dragnea, care a fost difuzat în rețeaua lor specializată în știri și informații, www.deutschlandfunk.de.
Norbert Mappes-Niediek, jurnalist de orientare social-democrată, cunoscut, printre altele, pentru investigațiile sale privind mafia din Balcani, a fost prezent în România. De la Teleorman, la Ciugud și la București, a încercat să afle cum reușește PSD să rămână la putere atâția ani în România și care este profilul actualului lider, Liviu Dragnea.
După discuții cu jurnaliști și politicieni, acesta a descoperit că PSD seamănă foarte puțin cu partidele surori din Europa, că partidul se regăsește într-o confuzie ideologică și găsește similitudini cu Fidezs din Ungaria. ”Social-democrații din România. Un partid se uită pe sine” este rezultatul acestei documentări. Jurnalistul vorbește despre ”party capture”, sau capturarea partidului de către un cerc de apropiați ai lui Liviu Dragnea, majoritatea din Teleorman.
Articolul preluat din www.deutschlandfunk.de are și o variantă audio, mai extinsă decât textul publicat pe site, pe care îl redăm mai jos.
”România, care în prezent deține președinția UE, a fost guvernată mulți ani de PSD. Un cerc de credincioși ai președintelui Liviu Dragnea preia și domină, din ce în ce mai puternic, partidul. Observatorii vorbesc despre corupție instituționalizată – PSD este un sistem asemănător mafiei.
Centrele europene de putere sunt diferite. Dar aici, în satele din jurul orășelului Alexandria, poate fi găsit unul dintre ele – și nu este unul neimportant. Liviu Dragnea (56) trăiește și locuiește aici de 56 de ani, omul puternic în județul Teleorman, o zonă rurală pe cursul de jos al Dunării.
De mai bine de o decadă, inginerul de formație a jucat de asemenea un rol important pe scena politică din București, la 80 de kilometri depărtare. De mai bine de trei ani este președintele Partidului Social Democrat – PSD.
În această calitate, Liviu Dragnea orchestrează politica țării și împarte pozițiile de top. Social democrații, sau PSD pe scurt, și predecesorul lor, Frontul Salvării Naționale, s-au evidențiat drept cel mai puternic partid al alegerilor din România, din 1990 încoace. Iar aici, în cercul Teleorman, ei au fost întotdeauna fără limite.
„Pentru că în realitate există doar un singur partid. Pe hârtie există și o opoziție, dar numai acolo. În realitate, fac afaceri între ele, au contracte, se susțin reciproc, iar cooperarea se extinde la acțiunea politică „.
Condamnat pentru fraudă la alegeri și corupție
Carmen Dumitrescu a studiat științe politice și a fost editor la un ziar local. Când nu a mai dorit să ceară depindă de banii politicienilor pentru a tipări ziarul, împreună cu o prietenă au înființat propriul lor ziar, unul liber, menit să trăiască doar din publicitatea venită de la companiile private. ”Oamenii au fost uimiți și șocați că am batjocorit politicienii”.
În condițiile în care Liviu Dragnea, care a fost condamnat pentru fraude electorale și corupție, a dorit să își asigure impunitatea, atât pentru el cât și pentru oamenii lui, printr-o amnistie generoasă, în țară s-a creat o stare puternică de indignare.
”Am chemat oamenii la protest, aici în Alexandria. Asta e ceva ce nu faci ca jurnalist. Nimeni altcineva nu a făcut-o. Dar cineva a trebuit să o facă”.
Clienții de publicitate au plecat unul după altul, în zilele următoare. Carmen Dumitrescu și prietena ei au continuat oricum – online. Cu numărul de clicuri, ajung acum la nivelul ziarelor mari din București, chiar dacă scriu doar despre județul Teleorman.
”Asta e fenomenal aici: cumva am devenit semnificativi la nivel național, pur și simplu rămânând locali”.
Nu doar la nivel național; De când România a preluat Președinția UE, la 1 ianuarie, Alexandria și Teleorman au o semnificație europeană. De aici vine șefa guvernului, Viorica Dăncilă, care înainte a făcut muncă de presă aici pentru Liviu Dragnea și care acum își reprezintă șeful la București, la Bruxelles și în guvern, pentru că el nu poate deține el însuși această poziție din cauza antecedentelor penale.
În Europa, Dragnea și asociații săi sunt entuziasmați de modul în care se descurcă acasă. Abia intrat în funcție, omul a planificat o amnistie țintită pe infracțiunea de abuz în serviciu – retrasă din cauza unui val mare de indignare înainte de a fi pusă în practică.
Cea mai recentă lovitură, bate oricum tot ce s-a întâmplat înainte: când Comisia Europeană a încurajat-o pe Laura Codruța Kovesi, fostul procuror anti-corupție, să devină Procuror General al Uniunii, gruparea de putere din jurul lui Dragnea a pus-o sub investigație. Exact în ziua în care trebuia să plece la Bruxelles, pentru interviu, au oprit-o la București pentru a fi interogată. Comisia Europeană a somat România să revină la procesul de reformă și să lupte cu corupția.
În PSD, sentimentele de rușine au dispărut cu mult timp în urmă. Partidul și-a exclus ultimii trei șefi, inclusiv pe Victor Ponta, predecesorul lui Dragnea la președinția partidului.
”El are încredere doar în oamenii care au același background ca și el. Uneori îl comparăm cu Bashar al-Assad, care are încredere doar în membrii tribului său și îi vede pe ceilalți drept dușmani. Aceasta este schimbarea radicală” spune Victor Ponta, care între timp și-a fondat propriul partid, Pro Romania”.
Ponta s-a confruntat, de asemenea, cu investigații legate de corupție, în timpul mandatului său – și a trebuit să admită că și-a plagiat teza de doctorat. În cele din urmă, Ponta a demisionat și mai târziu a fost achitat de acuzații. Spune că aceasta este marea diferență dintre el și Dragnea.
”Aceasta este marea problemă a domnului Dragnea. Dacă are un conflict cu cineva, care este chiar legitim, atunci imediat distruge instituția pe care o reprezintă respectivul. Trebuie să se certe cu Kovesi? Dar el distruge procurorul, și asta e greșit”.
Specialiștii în științe politice numesc ”state capture” situația în care un grup restrâns al mafiei preia instituțiile statului. Nu este cazul în România. Dar ce s-a întâmplat este o ”party capture”, o capturare a partidului – cucerirea partidului de un grup de prieteni din cercul Teleorman.
Comitetul executiv de 50 de membri al partidului este format numai din adepți credincioși. Cei care se răzvrătesc sunt excluși.
Până în prezent, doar câteva nume importante au scăpat de această soarta – primarul municipiului București, de exemplu, sau primarii orașelor Iași și Bistrița. Ei nu pleacă din partid pentru că și-ar pierde posturile – așa este reglementarea legală. Pe de altă parte, dacă sunt excluși din partid, își păstrează posturile.
Gheorghe Damian, popularul primar al comunei Ciugud (județul Alba – n.red.), care a fost membru al acestui partid timp de aproape 20 de ani, a fost exclus.
„Pe 13 februarie, fără a fi chiar invitat, pe timp de noapte și ceață, am fost exclus din partid – la o așa-numită întâlnire. Am fost acuzat de trădare. Cum pot fi un trădător după ce am rezistat de ani de zile într-un cerc puternic dominat de liberali?
Ciugud este o comunitate de dat exemplu, iar cetățenii sunt plini de laudă. „Locuiesc aici timp de șapte ani. Când am venit, se înființau piste de biciclete și facilități de stocare a apei. Apoi a venit sistemul de canalizare „, spune vânzătorul de la magazinul din sat.
Redactorul șef al unui ziar local explică de ce a fost exclus acesta. ”Primarul din Ciugud este foarte cunoscut pentru ce a făcut pentru comunitate. Este social-democrat dar este atipic pentru administrația locală din județ. A fost acuzat că nu face greșeli, că este lipsit de colegialitate și că are relații de prietenie cu politicieni de la alte partide, o mare problemă pentru PSD”.
Colegialitatea – este marota care intensifică dezbaterea în interiorul partidului și creează presiune. Solidaritatea nu a fost experimentată de Gheorghe Damian.
”Da, sunt colegi, chiar lideri județeni ai partidului care nu au fost de acord cu decizia și care m-au sunat. Dar puteți vedea oriunde că PSD nu mai este un partid democratic. A devenit un partid dictatorial”.
Comportamentul partidului pe termen lung, poate fi cu siguranță urmărit. A condus țara în UE în 2007, un obiectiv care părea foarte îndepărtat la sfârșitul perioadei comuniste. Cel puțin unele părți ale țării au parte de un boom economic în condițiile unei economii europene slăbite. Pentru acest an, se așteaptă o creștere economică de 3,6 %.
Sub Victor Ponta, alianța politică condusă de PSD a ajuns în 2012 la aproape 59% din voturi – cu o prezență scăzută cronică. Social-democrații au profitat de furia stârnită de politicile riguroase de austeritate din perioada președintelui Traian Băsescu, care a dus la plecarea a sute de mii de români în străinătate.
Dar pilonul succesului a fost întotdeauna un clientelism stabil, în special în regiunile mai sărace ale țării. PSD are peste 500.000 de membri la nivel național, de zece ori mai mult decât orice altă parte dintr-o țară din estul UE care include aproape două ori mai mare decât Polonia.
Liviu Dragnea a creat o proprietate de 7.000 de metri pătrați în Alexandria, cu piscină și teren de tenis. Bogăția evidentă pe care o datorează firmei sale de construcții Tel Drum, nu-i face nici un rău politic în circumscripția sa săracă. Dimpotrivă.
„Dacă se lasă văzut astăzi pe stradă, oamenii se apropie de el, îl însoțesc, îi sărută mâna – ca unui oligarh. Da, cred că e teamă. Și pentru că oamenii nu au alternative. ”
În orice caz, succesul economic nu poate fi secretul. Alexandria, dominată de blocurile sfărâmate ale epocii Ceaușescu, este înconjurată de sate în care progresul ultimilor treizeci de ani a trecut aproape fără urmă.
Pe strada din satul Măgura, la 12 kilometri de reședința județului, tinerii și bătrânii se bucură de primele raze de soare și se uită la păsările de curte. Întrucât întreprinderile mari au cumpărat terenul arabil, nu există aproape nimic de făcut aici.
„Îmi dau permisul de conducere aici și apoi mă voi întoarce în Franța. Aici nu câștigi suficient pentru a începe o familie. ”
Nu este neapărat partidul; este sistemul profund înrădăcinat în societate. La fel ca în Alexandria și în zonele rurale din sudul și estul țării, partidele de opoziție sunt subordonate conducerii social-democrate, lui Liviu Dragnea. În calitate de social-democrați din nordul și vestul considerat mai bogat, își datorează succesul în totalitate realizărilor politice.
Jurnalista Carmen Dumitrescu a cunoscut deja social-democrații în mod diferit, și asta e bine. Este originară din Piatra Neamț, un oraș din nordul țării.
„Mama lucrează acolo în primărie. Primarul este din PSD. Dar mama mea nu participă la nici o campanie a partidului, nu-i face nici un fel de servicii. Lucrează numai acolo. Doar pe ea o privește pe cine vrea să aleagă.”
Doar clientelismul de la țară și din micile orașe nu poate explica succesul partidului la nivel național. Ar trebui să adăugăm, cel puțin până recent, niște idei social – democrate, cum ar fi grija pentru cei mai slabi în societate, care trebuie să fi fost credibilă din când în când pentru a obține succesul.
În acest moment se poate câștiga puțin în Europa cu o gândire social-democrată. De aceea, potrivit fostului lider al partidului, Victor Ponta, succesorul său înfometat de putere este, ideologic vorbind, de dreapta – acolo unde vecinul Victor Orban și partidul său Fidesz, care are încă un loc între partidele conservatoare la nivel european, își celebrează succesul.
”Astăzi PSD cotește în mod radical de la social democrație spre o forță naționalistă și populistă – într-un fel de Fidesz cu specific românesc”.
Fostul lider al partidului lasă nemenționat, și e de înțeles acest lucru, faptul că și predecesorii lui Dragnea, inclusiv Ponta, au dus-o bine cu dubla măsură ideologică și clientelară. Cartelurile de putere de la șes nu au funcționat atât de bine su Ponta ca și sub Liviu Dragnea.
Numai direcția politică a fost de fapt altceva: sub Dragnea, PSD a organizat un referendum împotriva căsătoriei între persoane de același sex, care a eșuat totuși din cauza dezinteresului general.
Ca și Viktor Orbán în Ungaria, Dragnea a făcut o țintă din miliardarul și filantropul George Soros – care în Ungaria, ca evreu bogat, a fost inamicul ideal. În Turcia, Recep Tayyip Erdogan, l-a raliat pe Dragnea în lupta cu așa zisul ”Stat paralel” – cum ar trebui să arate acesta, este neclar.
Recent au apărut de asemenea critici naționaliste și anti-UE în declarațiile partidului – împotriva președintelui Jean-Claude Juncker dar și împotriva social-democratului olandez Frans Timmermans.
Noua ideologie servește doar imaginii externe, explică Cristian Tudor Popescu, fost editor a două ziare mari din România, în prezent unul dintre cei mai importanți analiști. Înăuntru, doar loialitatea se aplică. ”În partid, cineva este judecat doar după atitudinea sa față de Dragnea”. Coeziunea e totul, conținutul nimic. ”Este mai mult decât corupție. Este corupție instituționalizată. Între timp, PSD este un sistem al mafiei”.
Se bazează pe o propoziție mult utilizată, care poate fi înțeleasă ca fiind cinică, dar și naivă și de bună credință: „Știu ei ce fac”.
Știu ei ce fac, spun alegătorii, care, ca succesori ai comuniștilor, îi văd pe social-democrați ca fiind mai competenți decât celelalte partide, care sunt adesea inferioare din punct de vedere al nivelului corupției, dar destul de plictisitoare la volanul națiunii.
Cu toate acestea, alegătorii nu se vor pensiona cu totul în naivitate și bunăvoință, spune Popescu. Turnura spre dreapta nu este atât de bruscă și radicală pe cât o prezintă fostul lider al partidului, Ponta, explică Popescu, ci merge cu mult în urmă, în comunism.
Cu Nicolae Ceaușescu, dictatorul de lungă durată, care a fost executat în ziua de Crăciun 1989 în urma revoluției, societatea nu a închis cazul.
„Dacă întrebați într-un sondaj de opinie care cel mai bun președinte român al tuturor timpurilor, rezultatul este: Nicolae Ceaușescu. Și asta se întâmplă din 1999 fără întrerupere.”
Ceaușescu și-a câștigat simpatie în 1968 în vest, când a refuzat să participe la intervenția țărilor din Pactul de la Varșovia, împotriva Primăverii de la Praga, din Cehoslovacia. Dar nu a fost o tendință spre vest, cu o tendință naționalistă. De aceea, trebuie să ascultați atent dacă PSD se exprimă indirect la trecutul comunist.
”Ei acuză opoziția de stalinism – stalinism, remarcați, nu ceaușism. Epoca de după 1968, ora lui Ceaușescu, nu va fi atinsă”.
Victor Ponta a jucat de asemenea rolul, pe vremea sa, de lider de partid cu toane naționaliste.
”Și domnul Ponta, oh! Sunt mândru că sunt român! Programul domnului Ponta, umăr la umăr cu cel al domnului Dragnea”.
Dacă turnura partidului de la o clientelă de stânga, spre una de dreapta, reușește, depinde nu în ultimul rând și de partidele surori din Europa. Acestea au mult de furcă cu camarazii români, și este la fel de dificil ca și pentru Conservatori cu Viktor Orban în Ungaria.
Victor Ponta, fostul lider al PSD: ”Ei vorbesc cu limbile despicate. În privat admit că Dragnea este o rușine și că PSD nu se comportă ca un partid social-democrat. În public spun că trebuie să păstreze PSD pentru că au nevoie de cele zece locuri în Parlamentul European. Este păcat. Sper că vor realiza mai devreme sau mai târziu că cele zece locuri cântăresc mai puțin decât rușinea pe care o primesc”.
Vezi aici versiunea originala a articolului publicat pe deutschlandfunk.de
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
27 comentarii