DOCUMENTE Cât de sănătos era Ion Iliescu acum 50 de ani. Informare privind starea de sănătate a tovarășilor din conducerea superioară de partid
Două rapoarte ale Ministrului Sănătății din 1969 și 1970 consultate de G4Media.ro prezintă starea de sănătate a fostului președinte Ion Iliescu la 39, respectiv 40 de ani. În tinerețe, Iliescu a suferit de câteva boli banale, spre deosebire de ceilalți 29 de tovarăși de partid care erau mult mai bolnavi.
O informare din 5 iunie 1970 a Ministerului Sănătății privind ”starea de sănătate a tovarășilor din conducerea superioară de partid”, document transmis către Nicolae Ceaușescu, arăta că Ion Iliescu, pe atunci în vârstă de 39 de ani, prezintă rinită cronică vasomotorie (n.red. o afecțiune care provoacă strănutul cronic, congestia nazală sau scurgerile nazale) cu puseuri acute în februarie și octombrie. Raportul mai consemnează despre Iliescu că este clinic sănătos și că ”a prezentat în cursul anului trecut numai o accentuare a fenomenelor de suprasolicitare”, se arată în raportul semnat de Dan Enăchescu, fost ministru al Sănătății în guvernul Gheorghe Maurer.
Un an mai târziu, Iliescu, pe atunci membru supleant al Comitetului Executiv secretar general al CC al PCR, era prezentat fără probleme serioase de sănătate. ”Nu a prezentat probleme medicale speciale în anul 1970, în afara unui episod de enterocolită acută, rapid vindecată, și a unei periartrite scapulohumerale drepte, remisă sub tratament antialgic. Se recomandă control medical anual”, se arată în raportul medical al nomenclaturii comuniste întocmit de același ministru. (n.red. periatrita scapulohumerala este un sindrom clinic caracterizat prin durere, redoare articulara, determinat de procese patologice localizate la nivelul umărului)
Documentul este păstrat în Arhivele Naționale, secția Cadre Comitetul Central al Partidului Comunist Român.
Numele lui Iliescu se regăsește pe lista ministrului Sănătății alături de 30 cei mai importanți oameni politici ai Partidului Comunist Român, printre care premierul Gheorghe Maurer, Dumitru Popescu, Ion Stănescu, Mihai Dalea, Miron Constantinescu, Aurel Duca, Mihai Gere, Ion Ioniță, Karol Kiraly, Iosif Banc, Virgil Trofin, Ilie Verdeț, Emil Bodnăraș, Paul Niculescu Mizil, Gheorghe Pană, Florian Dănălache, Vasile Vîlcu sau Miu Dobrescu.
Tânăr fiind, Ion Iliescu nu ridica probleme serioase medicilor care erau obligați să verifice activul de partid. Nu același lucru se poate spune despre colegii săi din conducerea superioară a PCR.
Astfel, Gheorghe Maurer, prim ministru al României, pe atunci în vîrstă de 67 de ani, prezintă ateroscleroză sistemică, spondiloză difuză și dispepsie gastrico intestinală cronică. ”În ultimul an, tovarășul a prezentat o accentuare a fenomenelor de suprasolicitare cu oscilații tensionale, vertije, cefalee, insomnie”. În aceste condiții, medicii i-au recomandat evitarea surmenajului intelectual și ”evitarea abaterilor alimentare și respectarea regimul alimentar”. În aceste condiții, doctorii i-au recomandat cel mult 8 ore de lucru pe zi, cu o oră pauză și concedii suplimentare de câte 10 zile la fiecare două luni.
Despre Emil Bodnăraș, fost prim-vicepreședinte al Consiliului de Miniștri, raportul arată că a suferit un infarct miocardic în 1969, a stat o lună în concediu medical, apoi s-a întors la birou cu un program de 6 ore pe zi. Medicii i-au recomandat două concedii pe an, unul de 20, celălalt de 40 de zile.
Paul Niculescu Mizil avea 46 de ani în 1969 și era secretar al C.C. însărcinat cu ideologia și problemele mișcării comuniste. Pe atunci, suferea de tensiune și ”crize migrenoase, declanșate de stări de încordare nervoasă care retrocedează în perioadele de odihnă”. I se recomandă o dietă alimentară echilibrată.
Ilie Verdeț, fost membru al Comitetului Executiv și al Prezidiului permanent al C.C. al P.C.R. era supraponderal la cei 44 de ani ai săi, era surmenat și ”acnee nevrotică a feței”.
Dumitru Popescu, propagandistul preferat al lui Nicolae Ceaușescu și cel care i-a construit cultul personalității liderului comunist prezenta hipertensiune arterială la cei 44 de ani ai săi, dislipidemie și ulcer duodenal.
Manea Mănescu avea 53 de ani în 1969 și avea să devină prim ministru câțiva ani mai târziu. Potrivit ministrului Sănătății, suferea de spondiloză cervicală, sindrom astenic de suprasolicitare și era constipat. Față de acest ultim aspect, medicii i-au recomandat ”în timpul verii anului 1970 o cură hidrominerală la Karlovy-Vary”.
Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost internat, luni, la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. C.C. Iliescu” din Capitală pentru investigaţii amănunţite la inimă, au confirmat pentru Agerpres surse medicale.
Potrivit primelor informații, fostului președinte i-a fost extras lichid pericardic, se simte bine după intervenția chirurgicală, dar va mai rămâne sub supraveghere medicală.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a confirmat într-o intervenție la Antena 3 că fostul președinte se confruntă cu probleme de sănătate: Dl Iliescu în acest moment este un pacient și eu nu am căderea să vorbesc despre acest lucru
Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Elias, dr. Silviu Negoiţă, Ion Iliescu s-a prezentat luni la un control la această unitate spitalicească, medicii observând că fostul preşedinte prezenta un fenomen de dispnee (dificultăţi respiratorii).
„Medicii au observat că dânsul avea o respiraţie greoaie şi au decis să fie trimis la Institutul pentru Boli Cardiovasculare „Prof. C.C. Iliescu””, a precizat pentru Agerpres Silviu Negoiţă.
El a adăugat că medicii de la Elias au luat legătura în acest sens cu cei de la Institutul „Prof. C.C. Iliescu”, unde se află în prezent internat fostul şef de stat.
Ion Iliescu a împlinit pe 3 martie 89 de ani. El s-a retras în ultimii ani din viața publică, revenind în atenție cu ocazia unui interviu acordat la începutul anului pentru Le Figaro, interviu pe care l-a negat ulterior.
Sursa Foto: Fototeca online a comunismului românesc
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii