G4Media.ro

DOCUMENTE Comisia tehnică de circulație a Primăriei Capitalei susține că nu poate…

DOCUMENTE Comisia tehnică de circulație a Primăriei Capitalei susține că nu poate elibera aviz pentru lucrările de la Planșeul Unirii pentru că Nicușor Dan i-a suspendat acest drept

Un număr de 189 de dosare, printre care și cel depus de Primăria Sectorului 4 pentru a începe lucrările la Planșeul Unirii, nu pot fi avizate de comisia din Primăria București care se ocupă de managementul traficului în București. Informația a fost comunicată într-o notă internă a acestei instituții privind situația dosarelor soluționate și nesoluționate de către comisie în perioada 8 august – 26 septembrie, notă consultată de G4Media. Comisiei i s-a suspendat dreptul de a emite avize de către primarul general Nicușor Dan, cel care a refuzat și un avit în regim de urgență pentru lucrările de la planșeul Unirii până când Primăria Sectorului 4 nu dovedește cu o expertiză oficială urgența acestei lucrări.

În 7 august, primarul general al Capitalei a suspendat dreptul Comisiei tehnice de circulație de a emite avize pentru PUZ, PUD și autorizații de construire. Nicușor Dan a limitat atribuțiile comisiei în contextul unui aviz pe care el a fost nevoit să-l anuleze pentru proiectul imobiliar pe care One United Properties îl are pe Șoseaua Progresului.

Nicușor Dan a criticat public atunci avizul dat de Comisia tehnică de circulație și a spus că proiectul va aglomera traficul din zonă. Între timp, pentru că dosarul pentru eliberarea autorizației de construire pentru începerea lucrărilor la Planșeul Unirii se înscrie în ultima categorie, și acesta este blocat, după cum susține conducerea Comisiei tehnice de circulație.

FOTO DOCUMENT: Dispoziția prin care primarul general Nicușor Dan suspenda în 7 august o parte din atribuțiile Comisiei Tehnice de Circulație de a emite avize
FOTO DOCUMENT: Situația dosarelor nesoluționate de către Comisia Tehnică de Circulație în perioada 8 august-26 septembrie.

Până la ora publicării acestui articol, Primăria Municipiului București și primarul general Nicușor Dan nu au avut nicio reacție, însă vom reveni după ce o vor transmite.

Subiectul a fost adus în discuție și în ședința Consiliului General de luni, 30 septembrie, de către consilierul general PSD Valeriu Șuhan care a solicitat documentele care din informațiile sale arată că blocajul provine din Primăria Capitalei. „Unul dintre dosare se referă la repararea planșeului de la Piața Unirii, ceea ce mie mi se pare fabulos (…) deci dl primar general în mod public solicită Primăriei Sectorului 4 să-i prezinte avizele pentru a putea fi în măsură să elibereze autorizația de construire pentru începerea lucrărilor la Planșeul Unirii dar în același timp, tot el dă o dispoziție expresă prin care suspendă, ia posibilitatea, cu alte cuvinte, Comisiei tehnice de Circulație să emită un astfel de aviz. Eu cred că dl. primar se poate înscrie foarte bine în lista Legilor lui Murphy prefă-te că te preocupi de ceea ce nu vrei să rezolvi”.

I-a răspuns consilierul general Nicorel Nicorescu (USR) care s-a referit la apropierea de primarul pe care-l susține: „Îl rog pe domnul Șuhan, dat fiind legătura strânsă cu Primăria Sectorului 4, să se asigure că toate documentele ajung la PMB cu toate documentațiile și proiectele tehnice de detaliu. Nu putem avea emiteri de opinii foarte clare dacă acestea nu sunt complete, mai ales într-o locație atât de importantă ca Piața Unirii unde trebuie să știm cu siguranță dacă spațiul verde rămâne ca acum sau va fi modificat de către PS4, dacă se are în vedere traversarea liniei de tramvai șamd.”

În replică, Șuhan i-a răspuns cu o întrebare retrorică: „Eu v-aș recomanda ca dvs să fiți foarte atent la declarațiile celui pe care îl susțineți în funcția de primar general. Domnia sa a spus că așteaptă aceste avize. Acum întrebarea firească și logică ar fi, cum Doamne iarta-mă să vină cu documentele respective, au și venit cu documentele respective, să se întâmple ceva cât documentația respectivă este refuzată să fie luată în discuție prin dispoziția primarului general din informațiile mele. (…) Vom vedea cine va avea dreptate domnia voastră sau subsemnatul.”

Între Primăria Sectorului 4 și Primăria Capitalei se duce un conflict legat de urgența cu care trebuie să înceapă lucrările la Planșeul Unirii și de viteza cu care Primăria Capitalei eliberează avizele. Primarul Sectorului 4 Daniel Băluță, responsabil de lucrări, împreună cu Prefectul Capitalei (PSD) și Comitetul pentru Situații de urgență consideră că planșeul este un pericol pentru circulație și susțin solicitarea de autorizare în regim de urgență de la primarul general Nicușor Dan. Acesta se opune însă cu argumentul că legea nu-i permite să emită autorizarea în regim de urgență din monent ce planșeul este expertizat în clasa IV de risc, și nu în clasa V. Expertiza tehnică datează din 2022, iar un expert tehnic a revizitat planșeul în august 2024, și a constatat că degradările s-au accentuat. Pe baza acestei note își întemeiază Primăria Sectorului 4 solicitarea de urgentare a lucrărilor, care stau să înceapă, au finanțare și proiect de execuție realizat, iar o autorizare în regim normal poate dura și 3-4 luni.

Conform legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, autorizarea în regim de urgență se emite doar pentru structurile încadrate în clasa V – stare critică, cumulativ cu încadrarea explicită „prezintă pericol public”, a arătat Primăria Municipiului București către administrația locală Sector 4.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Consiliul General care deține patrimoniul capitalei a decis în mod eronat că e bine ca sectoarele să primească în administrare splaiurile și pasajul rutier subteran Unirii. De ce? Ca să scape Administrația Străzilor de probleme? Ar fi bine că reprezentanții PMB să stea oleacă lângă stâlpul ăla rupt în X pe care sprijină două grinzi. E adevărat că este rupt de mult iar profesorul Burtescu a declarat încă din 2004 că planșeul este necorespunzător. Acu pe principiul a stat nereparat 20 ani poate să mai stea 6 luni. Dar dacă Doamne ferește?