G4Media.ro

DOCUMENTE Criza gunoiului din Sectorul 1: Groapa de gunoi Vidra cere 42…

DOCUMENTE Criza gunoiului din Sectorul 1: Groapa de gunoi Vidra cere 42 de euro pe tonă, nu 24 de euro cât vrea primăria / Proprietarii Eco Sud, parteneri de afaceri în trecut cu Manlio Cerroni „Il Supremo”, regele gunoaielor din Italia

Compania Eco Sud SA, operatorul depozitului ecologic de la Vidra, a comunicat operatorului de salubritate din Sectorul 1, Romprest, că trebuie să plătească un tarif de 42,40 de euro pe tona de gunoi depozitat, nu 24,9 euro cât a decis Consiliul General al Municipiului București în ședința din 6 iulie 2021, potrivit unor documente consultate de G4Media.ro.

Este vorba despre depozitarea deșeurilor care nu necesită sortare și tratare, precum deșeurile din construcții, deșeurile vegetale, praful sau noroiul de pe străzi.

Pe 6 iulie 2021, Consiliul General al Municipiului București a adoptat o hotărâre care prevede un tarif de 24,9 euro, TVA inclus, pe tonă, pentru depozitarea deşeurilor la Depozitul Ecologic Vidra, Eco Sud.

Eco Sud SA a contestat însă în justiție încă din 2018 acest tarif despre care spune că „este aferent exclusiv perioadei 2016 – 2017, calculat la un curs mediu euro din perioada 08. 2015 – 07. 2016 și, prin urmare, nu poate fi extins și pentru alte perioade ulterioare”.

Eco Sud spune că justiția a recunoscut „justețea cererii de majorare a tarifului aferent deșeurilor depozitate in cadrul Depozitului Ecologic Vidra, la nivelul tarifar de 42.40 euro/tonă”.

În ședința de Consiliu general din 6 iulie 2021, primarul Nicuşor Dan a fost împuternicit să negocieze o soluție de compromis cu reprezentanţii Eco Sud în următoarele 60 de zile.

Vezi aici adresa Eco Sud către Romprest.

Prin urmare, operatorul de salubritate din Sectorul 1, compania Romprest, a transmis mai departe o adresă primăriei Sectorului 1 în care îi solicită să găsească o soluție pentru încheierea unui contract cu Eco Sud pentru depozitarea deșeurilor care nu necesită sortare și tratare.

„Având în vedere că în acest moment operatorul Eco Sud SA refuză încheiea unui contract de prestari servicii pentru depozitarea deșeurilor colectate de pe raza Sectorului 1 la tariful aprobat prin HCGMB, va solicităm să ne transmiteți cu celeritate o solutie viabila și aplicabilă imediat în vederea deblocării acestei situații, soluție a cărei adoptare este de competența exclusivă a autorității contractante și fără de care suntem în continuare in imposibilitate de a depune spre eliminare la depozitare deșeurile din Sectorul 1 care nu necesită tratare.

În caz contrar, vă solicităm să procedați la negocierea directă cu operatorul Eco Sud SA în vederea încheierii unui contract, la un preț negociat de către instituția dumneavoastră pentru deșeurile generate pe raza telitorială a Sectorului 1”, a notificat Romprest Primăria Sectorului 1.

Vezi aici adresa Romprest către primăria Sectorului 1.

Ce spun primarii

„Avem un singur operator care depozitează deșeuri, adică o singură groapă de gunoi în București la care primăriile de sector merg fiecare dintre ele. Din cauza aceasta, prețul este nesustenabil pentru primăriile de sector. Prețul cerut este undeva la puțin peste 40 de euro pe tona de deșeuri”, a declarat primarul general Nicușor Dan, pe 14 iulie 2021, după o întâlnire de lucru cu primarii de sectoare și autoritățile de mediu.

„Există o singură locație autorizată din punct de vedere al mediului unde se pot depozita deșeurile și ministerul va analiza posibilitatea oferirii unor alternative pentru a putea depozita deșeurile și în alte județe”, a declarat și ministrul Mediului Tánczos Barna.

Primarii au decis ca, până în august, să înființeze o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor din București.

„În cadrul asociației, ne propunem demararea de urgență a proiectelor de înființare a unui nou depozit ecologic pentru deșeuri nepericuloase ce va deservi Bucureștiul, precum și a unor stații de tratare a deșeurilor”, a declarat și primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Cine sunt proprietarii Eco Sud.

Compania Eco Sud SA are un contract încheiat cu Municipiul București încă din 1999 pentru operarea gropii de gunoi de la Vidra.

Potrivit documentelor companiei publicate în Monitorul Oficial, acționarii companiei sunt Irena Marcu (fostă Ilie), 36%, Elena Șontelecan (fostă Ilie), 35% și Cristina Georgescu, 29%. Irena Marcu și Elena Șontelecan sunt surori, din Cernavodă.

Compania Eco Sud și Elena Șontelecan (fostă Ilie) sunt asociați în firma de construcții AZ Global SRL cu Ninel Caval, un om de afaceri din Videle, considerat apropiat de fostul ministru PDL Adriean Videanu și de fostul viceprimar al Capitalei și consilier prezidențial, Răzvan Murgeanu. Un alt acționar la AZ Global SRL este italianul Domenico Volturo, 77 de ani, din Potenza, Italia.

În anii 2000, Caval a fost asociat în firma Systema Ecologic SRL, cu o companie din Luxemburg, Systema International Sa R.L. Firma Systema Ecologic SRL a intrat în faliment în 2007, nu înainte să vândă groapa de gunoi de la Mofleni, județul Dolj, către Eco Sud, în toamna lui 2005.

Potrivit documentelor firmei Systema Ecologic, în 2002, președintele Consiliului de administrație era Manlio Cerroni, născut în 1926 (acum are 95 de ani), din Pisoniano, o localitate din provincia Lazio, lângă Roma, Italia. Acesta este celebrul rege al gunoaielor din Italia, proprietarul Malagrotta, cea mai mare groapă de gunoi din Europa, situată lângă Roma și închisă în 2013.

În ianuarie 2014, Manlio Cerroni ”Il Supremo” a fost plasat în arest la domiciliu în urma unei investigații a Justiției italiene, iar în aprilie a fost condamnat la un an de închisoare pentru fraudă, însă nu e clar dacă sentința a rămas definitivă sau a fost cu suspendare. Cerroni a avut de înfruntat și acuzații de asociere criminală și depozitare ilegală de deșeuri.

Potrivit propriului site, Eco Sud operează gropile de gunoi de la Vidra, lângă București, Mofleni din județul Dolj, Bacău, Girov din județul Neamț, Mavrodin din Teleorman și centrul de mangement al deșeurilor din Frățești, Giurgiu.

Sursa Foto: b365.ro

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

31 comentarii

  1. inca un succes maxim al „parteneriatului public-privat”, mantra bruxelleza de 2 lei…

    • #kondensatorilor, cand firea aka ‘sarma” (cum va place voua sa o „alintati” ) a infiintat niste companii care apartin de primarie, ati sarit muscati de streche…

      Acum totul e „okey”‘:

      „Primarii au decis ca, până în august, să înființeze o

      Asociație de Dezvoltare Intercomunitară

      pentru Gestionarea Integrată

      a Deșeurilor București.”

    • @X-link _ „…firea […] a infiintat niste companii care apartin de primarie…”

      Presupun că nu-i trece nimănui prin cap să laude „companiile de sifonat bani publici”, [inclusiv] ai mei carevasăzică, sau să le compare cu o asciație care are drept scop ieșirea din dependența de cercul de mafioți care gestionează deșeurile Bucureștiului.

  2. Deci au inchis groapa de la Rudeni ca le putea la domnii cu vile scumpe din nord dar au lasat Glina ca la saraki astia din sud nu conteaza. Cand dreaq va apucati sa faceti o groapa ecologica dupa toate standardele UE? Mafiotii astia cu gropile de gunoi nu fac sigur. Si de cand e groapa de gunoi privata? Adica de ce ai nevoie sa fie privata?

  3. Clocotilda da în clocot.Așa că la S1 vine vine șobolanul!

  4. Un articol ce emana mult, foarte mult bolsevism!

    • @Cris: Care bolsevism tovarase ? O singura gropa de gunoi, deci monopol, iar societatea care administreaza stabilesdte preturile (in euro) cum vrea ea ! N-am auzit ca euro sa se devalorizat cu 80% din 2015. Poate judecatorii aia „cinstiti” traiesc in alta lume.

    • ai incercat sa deschzi si tu una, si nu te-a lasat Dugin comunistul?

      respecta economia de piata, hashtaggiu isteric!

  5. Madam Clotilde, femeia de fier a țării, se luptă cu toate mafiile, cu mafia PSD, cu mafia italiană, ce femeie, uau :)))

  6. Sectoarele 2,3,4,5 și 6 de ce nu au probleme cu depozitarea la Vidra și doar S1 are, că tot n-am înțeles?!

    • Pentru că madam le dă circ cetățenilor doar că in sectorul ăla nu stau doar fanatici userei care pun botul la circ.

    • Cei de la S1 au probleme cu căpuțul.

    • Declaratia de mai sus era a lui ND, deci tot Bucurestiul are problema asta nu doar S1. Trollati baieti, trollati!

  7. Groapa de la vidra are aviz ilegal prelungit de depozitat deseurile, nu ar trebui sa stocheze gunoi municipal, asta spun comisarii de mediu.

    Ar trebui sa mai scumpeasca nitel gunoiul in S1, au bani cetatenii.

    • Groapa de la Vidra (Sintesti) este de mult in ilegalitate dar auroritatile inchid ochii si merg inainte cu ilegalitatile. Mafia este infiltrata in institutiile statului .

  8. Eu nu mai înțeleg nimic. Nu mai este de vină Romprest-ul pentru problemele lui madam Clotilda? Acum alții sunt mafioții? Eco Sud? Clotilda trebuie să lupte acum și cu Eco Sud? E plină țara de mafioți. Numai Clotilda e sfântă!

    • Pai nu ai inteles nimic. Clotilda are probleme cu Romprestul iar tot Bucurestiul are problema cu groapa de gunoi. Mai citeste articolul odata, concentraza-te, hai ca poti.

  9. G4 media lăsați comentariile ați inteles

    • g4media publica numai comentariile care ii convin . Pentru ca g4media ciuguleste din mina unor ordinari care le impun politica editoriala . Sau va imaginati ca ei traiesc din donatiile de 5 – 10 lei ale cititorilor …..

  10. Nu imi sint clare niste lucruri …

    Daca groapa de gunoi nu este administrata de autoritatile publice si prin urmare tariful este stabilit de cel ce administreaza cum vine treaba ca : ,,Pe 6 iulie 2021, Consiliul General al Municipiului București a adoptat o hotărâre care prevede un tarif de 24,9 euro, TVA inclus, pe tonă, pentru depozitarea deşeurilor la Depozitul Ecologic Vidra, Eco Sud.” ?

    Daca la groapa se solicita 24 euro / 120 lei pe 1000 kg de gunoi ( adica 0,12 lei pe kg ) cum se face ca operatorul care stringea gunoiul cerea de la cetateni 9-10-11 lei pe kilogramul de gunoi ridicat ?

    ,,Liberalii” astia care ,,guverneaza” acum se sterg la fund cu principiile economice ….
    Astia sint liberali numai cu numele ; de aplicat aplica tot politici socialisto-mafiote ….

    Cetatenii sint niste dobitoci . Fiecare familie poate selecta gunoiul acasa . Duce la centrul de colectare plastic , metal , hirtie , ……. si lasa in pubela ceea ce nu se poate recicla . Iar pentru ceea ce lasa in pubela cere celui ce ridica gunoiul sa il taxeze la kg ( ca doar firma de salubrizare e taxata la groapa la kg ) . Asta trebuie sa se intimple in fapt .

    Dar cetateanului needucat , fudul si dobitoc nu ai ce sa ii ceri .

  11. operatori servicii publice vs intermediari 🙂 servicii publice complete 🙂

    • Intermediarii ăștia sifoneaza 40-50% din valoarea licitaților tranzacționate prin SEAP, adică zeci de miliarde de euro anual, fără a presta nimic in schimb, fără a crea nicio valoare pentru stakeholder-ul final: cetățeanul plătitor de taxe. Ăștia sunt hoții si corupții care au distrus țara. Folosesc trafic de influenta pentru a obține acele contracte, cu protecția anumitor corupți din MAI si justiție, cu cooperarea instituțiilor publice contractante si cu ajutorul anumitor case de avocatura fără scrupule si specializate in a proteja acest furt continuu din banul public.
      Intr-o tara in care 30% sunt corupți, 40% sunt coruptibili, iar cei 30% cetățeni onești nu sunt capabili sa-si activeze spiritul civic si sa se unească – furtul va continua!

  12. Pai cam da. Daca ne gandim, monopulul este ceva excelent, mai ales pentru companiile abonate la stat (sau in cazul de fata, al statului abonat la ele). Avem o groaza de „oameni de afaceri” in tara asta. Si prin coincidenta sunt frati, nepoti, surori, vecini, soferi, manichiuristi, menajere sau chelnerite care isi descopera brusc talentul in a coordona tot de la firme de apartament cu 1 angajat pana la mamuturi, iar partea tare e ca nu conteaza cat de mare e afacerea, contractele sunt tot asa de mari.

  13. Statul român nu a fost în stare să gestioneze problema gunoaielor din cauza intereselor unora.Este o afacere profitabilă prin care sunt abonați la bani diferite grupuri de interese cu legături din sfera politică.În Italia plăteam 38 de euro pe an si făceam selectarea diferențiată.Aici platim mult si serviciul este prost.

  14. Sa imi bag in ea de Romanie ca a ajuns de ras.Pacat de tara asta.de ce pacat ? Ca e locuita,daia.

  15. Groapa de la Sintesi – Vidra functioneaza de mult timp in conditii de ilegalitate. Arderea gunoaielor este la ordinea zilei, levigatul se scurge in panza freatica. Toata zona are panza freatica contaminata inclusiv localitatile din imprejurimi (1 decembrie, Jilava si Magurele). Autoritatile mafiote merg inainte cu ilegalitatile fara sa le intereseze de locaitatile afectate de acest focat de infectie si boala.

  16. aici s-au ingramadit postacii sa ne spuna cum se fura iar in groapa de gunoi, si sa preslaveasca particul Comunist al Salvarii Romaniei pe Plus (nu am vazut comuniti mai mari ca USR-istidar trecem de asta ca nu vor recunoaste in veci), iar la articolul cu dreptul la replica al Eco SuD unde se explica cu subiect si predicat de ce lucrurilestau cum stau – nu comenteaza nimeni. Am si eu obsesia mea un jurnalist integru intai verifica si apoi publica chiar daca articolul e comandat, chiar daca articolul e „sponsorizat”, nu se arunca cu capul inainte poate nu seprinde nimeni.
    Nici de dat asta nu a iesit fazacu gunoaiele. Apropo dn. ziarist iti dau un pont unde au dispurat peste noapte pubele de gunoi (alea de reciclare din sectorul 5) unde puteai arunca selectiv gunoaiele. Dacavrei o angheta fa si tu o treaba de ziarist adevarat. hai sa vedem poti???

    • Ai incercat sa postezi vreun comentariu la articolul cu Dreptul la replica al mafiotilor ? Ai sa constati ca este blocata optiunea de postare de comentarii, altfel ar fi fost asaltati cu o multime de comentarii negative postate de locuitorii din zona. Ia sa faci tu o plimbare in Sintesti la orice ora din zi si din noapte, sa tragi aer adanc in plamani si sa vezi cum te simti. Eventual sa cumperi o casa sa te muti acolo daca mai ai chef.

    • @Tot eu – Lasa, bre, diamante, ca nu e chiar asa… Vezi ca la dreptul ala la replica doar sunt dezactivate comentariile, de aia nu vezi tu comentarii… in ce priveste „subiectul si predicatul” tau, vezi ca sentinta aia din aprilie 2019 NU ESTE DEFINITIVA, procesul inca nu s-a terminat, iar daca citesti sentinta ai sa vezi ca doar obliga primaria sa DEA CURS CERERI DE MAJORARE A TARIFULUI, in niciun caz nu specifica ca tre’ sa fie atat tariful… Hai, pa, cam atat cu postarea ta de postac platit…

    • @Kafka, problema in aceasta discutie nu este pretul per tona ci faptul ca acea groapa este ilegala provocand un dezastru ecologic atat in localitatile din zona cat si in Bucuresti (in sectorul 4 in fiecare noapte miroase a gunoi ars de la aceasta groapa). Mai citeste si tu comentariile altora inainte sa bagi batul prin gard.