DOCUMENTE Cum a fost interzisă o expoziție de pictură contemporană la Palatele Brâncovenești pentru că nu respectă „dogma” bisericească / Centrul cultural are manager un fost director ADP, cu avere confiscată de ANI, iar consilierul juridic e cercetat penal pentru abuz în serviciu
Expoziția de pictură Time Rush a artistului Genu Berlo a fost oprită de conducerea centrului cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, printr-o decizie a Consiliului de Administrație al instituției. Inițial, conducerea complexului a interzis expunerea uneia dintre picturi pentru că nu respectă „dogma”, iar în final au fost scoase toate lucrările. Artistul și curoatoarea expoziției, muzeografa Ana Negoiță, reclamă cenzura și abuzurile conducerii.
Ana Negoiță a relatat, pentru G4Media.ro, cum s-a ajuns în această situație.
La finalul fiecărui an, este organizat un call de proiecte la care se înscriu diverși artiști. Așa s-a întâmplat și în 2019. Artiștii aplică, își prezintă proiectele, iar un consiliu științific decide planul cultural pentru anul următor. Consiliul științific, format din conducerea instituției, doi experți din instituție și experți sau profesioniști externi, ia decizia.
Expoziția Time Rush a fost aprobată cu 6 voturi din 7, în cadrul planului cultural pentru 2020. Din cauza pandemiei, în anul 2020 nu a mai fost organizat niciun eveniment, planul fiind reprogramat pentru 2021.
Expoziția Time Rush a fost anunțată inclusiv pe site-ul centrului cultural și urma să se desfășoare în perioada 24 iulie -11 septembrie.
În 22 iulie, când se realiza panotarea, șefa Secției expoziții și o altă angajată și-au exprimat profunda nemulțumire față de expunerea unei lucrări și a cerut îndepărtarea acesteia, argumentând că pictura – inspirată dintr-o lucrare din secolul XV a pictorului rus Andrei Rubliov – lezează sensibilitățile lor de creștin ortodox practicant și ale întregii comunități creștine.
Este vorba despre Mădălina Mirea, șefa Secției expoziții, și Elena Prisadă, după cum au comunicat și artistul și președinta Comisiei de cultură din Consiliul General al Municipiului București, Manuela Mureșan. Elena Prisadă este muzeograf și studentă la Teologie.
Artistul și curatoarea s-au opus unei asemenea acțiuni, însă managerul instituției, Marian Geani Dinu, le-a trimis o notă în care a cerut ca până în 23 iulie ora 15.00 lucrarea să fie depanotată deoarece, „indiferent dacă este vorba despre o creație modernă care își regăsește resursele într-un substrat iconografic religios, aceasta trebuie să respecte dogmele din care se inspiră”.
Nota, plină de greșeli gramaticale, transmisă de managerul Marian Geani Dinu, obținută de G4Media.ro:
Pictura a fost dată jos de pe perete, în ajunul vernisajului și nu a mai fost expusă. Este vorba despre lucrarea de mai jos:
„Este un act clar de cenzură, iar artistul a reclamat acest abuz la Direcția de cultură a Primăriei Municipiului București, care este condusă de Liliana Fedorca (membru PNL, n.red.) și care nu și-a asumat atribuțiile de conducere a instituțiilor din subordine. A trimis adresa înapoi să fie soluționată de cei care erau reclamați de artist”, a declarat Ana Negoiță pentru G4Media.ro.
Adresa trimisă Direcției de cultură a primăriei de către Genu Berlo:
Însă lucrurile nu s-au oprit aici. După vernisajul expoziției, în care lucrarea controversată nu a fost expusă, au intrat în acțiune preoții bisericii din curtea Palatelor Brâncovenești, Vrăjitoru și Vrabie, cel din urmă fiind soțul responsabilei cu comunicarea și relația cu presa a centrului cultural.
Cei doi preoți au fost scandalizați de nudurile din lucrări, reproșând că au fost aduse „în casa sfinților martiri brâncoveni, care au avut 11 odrasle, tablouri care au organe sexuale”, după cum a povestit muzeografa.
Relatările Anei Negoiță pe Facebook despre vizitele celor doi preoți:
31 iulie
În cele din urmă, în 10 august s-a întrunit Consiliul de administrație al instituției, care a anulat decizia Consiliului științific privind planul cultural și a oprit expoziția.
„Scoaterea expoziției s-a făcut abuziv, fără să anunțe artistul, fără securizarea lucrărilor. Au încropit o decizie și au amânat toate proiectele care erau până la sfârșitul anului, inclusiv un proiect în care au un parteneriat pe care tot ei l-au aprobat”, a precizat Ana Negoiță.
Aceasta a menționat că 2021 este primul an în care centrul cultural nu are buget pentru evenimente. „Este buget doar pentru salarii și cheltuieli de întreținere. Toate evenimentele sunt organizate pe cheltuiala artiștilor.”
Consiliul de administrație este format din managerul instituției, directorul, juristul, contabilul șef și șefii de secții – expoziții, evenimente și administrativ.
G4Media.ro a încercat să îl contacteze pe managerul Marian Geani Dinu. Acesta a răspuns doar printr-un mesaj în care preciza că va suna Georgiana Vrabie, responsabila cu comunicarea și relația cu presa. Aceasta a solicitat ca orice întrebare să fie transmisă pe e-mailul instituției. G4Media.ro a transmis întrebări în legătură cu circumstanțele și argumentele în care expoziția Time Rush a fost oprită, precum și relația dintre instituție și preoții de la biserica din curtea centrului. Atunci când vom primi răspunsurile, le vom publica.
Cine conduce Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia:
Marian Geani Dinu, manager – fost director în Administrația Domeniului Public (ADP), fost consilier local PNL și lider al PNL Sector 4, fost șef la Direcția Piețe de la Sectorul 4, în prezent secretar general adjunct la PNL Sector 5.
Marian Geani Dinu a fost numit manager interimar la Palatele Brâncovenești în februarie 2021, prin detașare, de primarul Nicușor Dan. Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat că va ataca în justiție numirile prin detașări, între care și cea a lui Marian Geani Dinu.
În anul 2011, Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, existenţa unei diferenţe semnificative în sensul art. 18 din Legea nr. 176/2010, în cuantum de 359.811,26 Lei (aprox. 86.761,45 Euro), între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Sectorului 4 București, de către Marian Geani Dinu. (sursa aici)
ANI a sesizat Comisia de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea Apel București.
Curtea de Apel București a constatat, prin sentință civilă, în 2016, că Dinu Geani Marian și soția sa au efectuat cheltuieli nejustificate în suma de 36.609 EURO. În 2017, ANI a solicitat ANAF punerea în executare a Sentintei Civile și confiscarea sumei.
Nicolae Pungă, director – fost actor la Teatrul Masca, fost director al Teatrului „Stela Popescu”, consilier local la Sectorul 4 din partea ALDE, partidul lui Tăriceanu, în perioada 2018-2020.
Daniel Andronie, jurist – fost director la ADP Sector 1, fost șef de birou la Teatrul „Stela Popescu”, unde a fost director Nicolae Pungă.
În anul 2018, DNA anunța începerea urmăririi penale împotriva lui Daniel Andronie, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu prin care s-a obținut un folos necuvenit, în calitate de șef al Serviciului Juridic din cadrul ADP Sector 1. Este vorba despre un dosar privind achiziții supraevaluate, care vizează toată conducerea de atunci a ADP Sector 1, cu un prejudiciu de 80 de milioane de lei, potrivit procurorilor DNA. (sursa aici)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
74 comentarii