DOCUMENTE Ministerul Justiției a trimis o circulară instanțelor și parchetelor să se asigure că au autorizație de cercetare a extrădaților/ Radu Mazăre a invocat azi argumentul MJ la Curtea Supremă
Ministerul Justiției a trimis, vineri, o circulară către toate instanțele și parchetele din țară în care atrage atenția că o persoană care a fost extrădată nu poate fi cercetată penal, urmărită sau deținută și pentru alte fapte anterioare transferării sale în țară deoarece încălcarea așa numitei ”reguli a specialității” ar putea afecta cooperarea României cu alte state. Argumentele Ministerului Justiției au fost invocate astăzi de avocații lui Radu Mazăre la Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul construirii cartierului social din Constanța.
În circulara semnată de Viviana Onaca, șefa Direcției Drept Internațional și Cooperare Juridică, și obținută în exclusivitate de G4Media.ro se precizează că regula specialității ”reprezintă un impediment pentru autoritățile statului emitent pentru ca o anumită persoană care a făcut obiectul unei proceduri cu element de extraneitate să fie urmărită, judecată sau deținută, ori supusă oricărei alte restricții a libertății sale individuale și pentru alte fapte anterioare extrădării/predării/ transferării (în cazul în care persoana nu și-a dat acordul la transferare).”
Consecința încălcării acestui principiu ar fi afectarea cooperării României cu alte state, se mai arată în documentul citat.
„Regula specialității este aplicabilă de la momentul aducerii în țară și orice procedură de genul celor menționate mai sus reprezintă o încălcare a principiului specialității, aspect care poate afecta cooperarea Romaniei cu alte state, precum și încrederea față de autoritățile române.”
În finalul documentului, directorul din Ministerul Justiției adresează rugămintea ca aceste informații să fie transmise tuturor practicienilor din instanțe, respectiv parchete.
Luni, la termenul de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), din procesul construirii cartierului social Henri Coandă, unul dintre avocații lui Radu Mazăre a cerut emiterea unei adrese către Ministerul Justiției pentru a comunica toate documentele care au stat la baza extrădării fostului edil. „Vrem să dovedim că domnul Radu Mazăre nu poate fi judecat pentru o altă faptă anterioară extrădării daca nu a fost menționată în cererea de extrădare.” a explicat apărătorul în sală de judecată.
El a mai cerut disjungerea cauzei față de fostul primar si încetarea procesului penal pentru că lipsește autorizarea extrădării și în această cauză. Instanța a acceptat cererea și a dispus trimiterea unei adrese către Ministerul Justiției.
Avocatul Tiberiu Bărbăcioru a invocat cazul lui Gregorian Bivolaru, față de care autoritățile române au cerut și primit undă verde pentru extrădarea în vederea executării unei pedepse pentru act sexual cu un minor. Fostul lider MISA mai avea însă pe rol un proces, de trafic se persoane, iar Curtea de Apel Cluj a cerut Franței, stat care l-a extrădat pe Bivolaru, o nouă autorizație.
„A fost un precedent la Cluj. Am avut posibilitatea să pledez în acel dosar. În condițiile în care nu a existat încuviințarea statului francez pentru extrădare. Lucrurile erau la fel, și acolo exista încuviințare numai pe mandat de arestare. Nu încercăm tergiversarea, dar ceea ce s-a întâmplat în Madagascar trebuie cenzurat de statul român. Se numește fraudă la extrădare modalitatea prin care un stat ocolește toate regulile.” a mai declarat avocatul lui Radu Mazăre, Tiberiu Barbacioru.
Procesul s-a amânat pe 18 septembrie.
La scurt timp după proces, Ministrul Justiției a declarat că va da curs solicitării Instanței Supreme.
Context. Pe 28 iunie 2018, fraţii Radu şi Alexandru Mazăre au fost achitaţi în primă instanţă de Înalta Curte în acest dosar, judecătorii aplicându-le fiecăruia câte o amendă penală de 5.000 de lei.
Potrivit deciziei instanţei, fraţii Mazăre au fost achitaţi pentru complicitate la luare de mită, dar amendaţi pentru fals în declaraţii.
Tot în acest dosar, omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost achitat pentru dare de mită.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin
Documente
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii