G4Media.ro

Documentul care justifică percheziția lui Trump a fost făcut public

Sursa foto: JIM WATSON / AFP

Documentul care justifică percheziția lui Trump a fost făcut public

Departamentul de Justiție a publicat vineri o versiune redactată a documentului judiciar care a justificat percheziția FBI la locuința din Florida a lui Donald Trump, care ar putea face lumină asupra motivelor care au stat la baza acestei acțiuni fără precedent care a vizat un fost președinte american, potrivit agenției Reuters, citată de boursorama.com.

Judecătorul federal Bruce Reinhart, care a validat mandatul de percheziție folosit pe 8 august de FBI la reședința de la Mar-a-Lago, a ordonat Departamentului Justiției să desecretizeze documentul în interes public.

Percheziția la locuința din Palm Beach a lui Donald Trump este cel mai important eveniment din numeroasele anchete efectuate până în prezent asupra fostului președinte, atât în ceea ce privește rolul său la Casa Albă, cât și activitățile Organizației Trump.

„Guvernul desfășoară o anchetă penală privind ștergerea și stocarea necorespunzătoare a informațiilor clasificate în spații neautorizate, precum și ascunderea sau ștergerea ilegală a documentelor guvernamentale”, se arată în documentul judiciar de 38 de pagini („affidavit”), din care o mare parte a fost redactată.

Percheziția FBI a avut ca scop să stabilească dacă Donald Trump a eliminat ilegal documente atunci când a părăsit Casa Albă în ianuarie 2021, după ce a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Joe Biden, și dacă a încercat să obstrucționeze ancheta guvernului.

Potrivit documentului dat publicității vineri, un agent FBI care a rămas anonim a declarat că Arhivele Naționale au descoperit „documente cu marcaje de clasificare” care conțineau „informații de apărare națională” atunci când au recuperat 15 cutii de documente la Mar-a-Lago în ianuarie.

Agentul a precizat că Departamentul de Justiție are motive întemeiate să creadă că mai există și alte astfel de documente care nu au fost returnate guvernului în ianuarie și că acestea se află încă în reședința lui Donald Trump.

„Există, de asemenea, un motiv probabil de a crede că în incintă vor fi găsite dovezi de obstrucție”, a adăugat agentul a cărui mărturie sub jurământ a fost folosită pentru a justifica emiterea mandatului de percheziție.

În data de 8 august, agenții FBI au luat peste 20 de cutii cu documente oficiale, unele dintre ele marcate „top secret”.

Procurorii au cerut ca declarația sub jurământ, care de obicei este făcută publică doar dacă o persoană este acuzată, să fie sigilată pentru a proteja secretul anchetei, o decizie contestată în instanță de mai multe mass-media.

Judecătorul Bruce Reinhart a hotărât joi că Departamentul de Justiție a avut motive legitime pentru a ascunde anumite materiale, inclusiv pentru a păstra anonimatul unor martori și agenți federali, dar a cerut ca părțile mai puțin sensibile să fie făcute publice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Un document care nu spune nimic.

  2. Redacted = acoperit cu tuș. Nicidecum redactat.

    • Redacted in engleza s-ar traduce „cenzurat”, in sens general, in romaneste, dar in limba noastra cenzurat, tradus astfel, nu are sensul precis din engleza. In definitia in limba engleza, accesibila aici https://www.ldoceonline.com/dictionary/redaction, este scris ca redaction inseamna „the action of changing, removing, or putting black marks over parts of an official document before it is published in order to keep information secret.” Adica o editare sau modificare care are ca scop ca informatiile documentului publicat sa ramana secrete.
      De bine!

    • Nici că-i pasă ziaristului de gogomănia „relatată”.

  3. A fost făcut public e un fel de – a spune. 20 din cele 38 de pagini ale documentului sunt redactate precum în filmul Ninotchka. Iar paginile ramase sunt de fapt formulari cu caracter general.
    Deci nu se rezolva nimic. Conspirationsitii vor argumenta ca se fabrica un dosar. Antitrumpisti vor argumenta ca s-ar dezvălui date din ancheta. Un film frumos…

    • judecatorul a avut de indeplinit 2 scopuri simultan: sa satisfaca interesul de moment al publicului si sa il satisfaca si pe ala de lunga durata, adica sa nu saboteze ancheta penala in desfasurare. zi tu cum o jucai pe asta sa iasa mai bine de atat. ca sunt chiar curios. conspirationistilor si daca le arati un deget gasesc ceva sa inventeze. deci la faza asta orice decizie lua judecatorul lor tot nu le convenea.
      judecatorul ala nu e stat in stat, au si ei curti de apel peste curti de apel, daca iti intorc alea toate deciziile nu e chiar bine pt sansele tale de a mai fi judecator ca la ei judecatorii sunt alesi de public (mai putin aia de la curtea suprema).

    • @andrei
      „judecatorii sunt alesi de public” – nu în toate statele. Bruce Reinhart a fost numit de guvernator

  4. pai daca n-au nimic e perfect, inseamna ca trump nu avea de ce sa invoce al 5-lea. ori cand invoci ala, 99% din timp esti vinovat. cam iti da cu virgula….

  5. Trump a furat secrete pentru prietenii lui care îl finanțează, rușii.

    • Nu sunt prietenii lui, sunt doar deținătorii înregistrărilor cu picioarele interminabile încolăcite chiar și de doua ori, o performanță cu care doar d-șoarele din KGB se pot lauda in gura mare…

  6. Deci pana acum ca sa enumar p unde te gasesc:
    – Orice articol despre ecologie, iti torni petrol pe gat zici ca e ulei de masline
    – orice articol cu trump zici ca esti nepoata lui preferata
    – orice articol despre alte culturi inafara de aia crestina direct cu scandari aproape naziste

    Monument de cultura umana esti monico.
    Zi si mie cat cash iei p debitarile astea? Ca mi-e greu sa cred ca sunt oameni asa sti-pro incat sa stie sa scrie si sa conceapa lucrurile astea.

  7. Redacted in engleza s-ar traduce „cenzurat”, in sens general, in romaneste, dar in limba noastra cenzurat, tradus astfel, nu are sensul precis din engleza. In definitia in limba engleza, accesibila aici https://www.ldoceonline.com/dictionary/redaction, este scris ca redaction inseamna „the action of changing, removing, or putting black marks over parts of an official document before it is published in order to keep information secret.” Adica o editare sau modificare care are ca scop ca informatiile documentului publicat sa ramana secrete.
    De bine!

  8. Deci asta a plecat de la Casa Alba cu lazi de doumente secrete si nu l -a intrebat nimeni nimic? Nu erau arhivate, sub cheie?

    • Era președintele SUA.

    • Vct….tu când pleci de la simion din tribuna,nu mai ciordesti și tu ceva?….stai sa vezi,ca simion o sa și fure singur banii de la nunta!

  9. Vct….tu când pleci de la simion din tribuna,nu mai ciordesti și tu ceva?….stai sa vezi,ca simion o sa și fure singur banii de la nunta!

  10. @Zic si eu – Ai uitat de articolele cu razboiul din Ucraina… ce osanale ii ridica schizofrenicului de la kremlin. Ti-e clar ca e trol/postac rus cu agenda precisa de la fabrica ruseasca.