G4Media.ro

DOCUMENT Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență: În ce condiții se…

DOCUMENT Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență: În ce condiții se redeschid plajele, terasele și cum se reiau competițiile sportive, spectacolele, transportul internațional sau deplasările în afara localităților

Guvernul și-a asumat Hotărârea Comitetului Național pentru Situții de Urgență (Nr.26/28.05.2020), privind relaxarea unora dintre restricțiile impuse în 15 mai, când s-a instituit Starea de Alertă. Cele mai importante prevederi din noua Hotărâre vizează redeschidea teraselor, plajelor, în baza unor măsuri de protejare a clienților. De asemenea, se reiau competițiile sportive, spectacolele, transportul internațioanl sau deplasările în afara localităților, tot în baza unor măsuri de distanțare.

„Primul punct important pe ordinea de zi a ședinței de Guvern este hotărârea care modifică HG privind instituirea stării de alertă, mai precis, vom modifica Anexa 3, pentru a permite relaxarea în mai multe domenii de activitate” a declarat Ludovic Orban, la începutul şedinţei de guvern.

Premierul a detaliat măsurile cuprinse în Hotărârea  Nr.26/28.05.2020

„Prin hotărârea adoptată: se permite organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în aer liber, fără spectatori, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului Tineretului şi Sportului şi ministrului Sănătăţii; se permite organizarea şi desfăşurarea în bazine aflate în aer liber sau în bazine acoperite a activităţilor de pregătire fizică a sportivilor profesionişti şi a competiţiilor sportive, tot fără participarea spectatorilor, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului Tineretului şi Sportului şi ministrului Sănătăţii. De asemenea, se permite desfăşurarea de către sportivii profesionişti a activităţilor de pregătire fizică în spaţii închise numai cu respectarea regulilor de distanţare între participanţi, astfel încât să se asigure minimum 7 metri/persoană şi cu respectarea regulilor de protecţie sanitară stabilite”, a precizat Orban.

La articolul 2 al Hotărârii se menţionează că începând cu data de 1 iunie „este permisă organizarea şi desfăşurarea spectacolelor, concertelor, altor evenimente culturale în aer liber, precum şi a festivalurilor publice şi private cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu locuri pe scaune aflate la o distanţă de minimum 2 metri unul faţă de celălalt şi cu obligativitatea purtării măştii de protecţie în timpul spectacolului şi a respectării condiţiilor stabilite prin ordinul comun al ministrului Culturii şi ministrului Sănătăţii.

Începând cu 1 iunie, „se ridică restricţiile, interdicţiile, privind deplasarea persoanelor în afara localităţii, respectiv zonei metropolitane”. „La articolul 4 – se reia transportul feroviar internaţional, la articolul 5 – se reia transportul rutier internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din şi către România, cu respectarea condiţiilor stabilite”, a menţionat el.

Începând cu data de 1 iunie, „se permite prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţii destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 4 persoane la o masă dacă sunt persoane care provin din familii diferite şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătăţii, ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor”.

Premierul a adăugat că un alt articol al Hotărârii CNSU prevede că, de la data de 1 iunie, „accesul persoanelor pe plajă se realizează cu asigurarea de şezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente, asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între şezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite şi cu respectarea normelor de protecţie sanitară”.
Se permite, de asemenea, „organizarea şi desfăşurarea de spectacole în sistemul drive-in cu condiţiile care vor fi stabilite prin ordinul comun”.

Vezi mai jos documentul oficial, cu toate prevederile

HOTĂRÂRE nr. 26 din 28.05.2020

privind propunerea de modificare / completare / relaxare a măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 dispuse pe durata stării de alertă

Având în vedere evaluarea realizată la nivelul Grupului de suport tehnico – științific privind gestionarea bolilor înalt-contagioase pe teritoriul României și materializată în propunerile cuprinse în Hotărârea nr. 16 din 28.05.2020, luând în considerare evoluția situației epidemiologice la nivelul României care relevă un număr relativ constant de cazuri noi, în contextul necesității de creare a condițiilor socio – economice necesare relansării graduale a economiei naționale, concomitent cu menținerea unui nivel de alertă adecvat la nivelul componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență,  în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) și d) și art. 81 din OUG. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările și completările ulterioare,  în temeiul prevederilor art. 9 alin. 1, art. 32 alin. 2, art. 37, art. 43 alin. 1, art. 44 alin. 2 și 3 și art 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ale art. 20 lit. l) din Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 2 și art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea şi componența Comitetului Național pentru Situaţii Speciale de Urgenţă,

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art.1

(1) Începând cu data de 1 iunie se permite organizarea și desfăşurarea competițiilor sportive în aer liber, fără spectatori, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

(2) Începând cu data de 1 iunie se permite organizarea și desfășurarea în bazine acoperite sau aflate în aer liber, a activităților de pregătire fizică a sportivilor profesioniști și a competițiilor sportive, fără participarea spectatorilor, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

(3) Începând cu data de 1 iunie se permite desfășurarea, de către sportivii profesioniști, a activităților de pregătire fizică în spații închise, cu respectarea regulilor de distanțare între participanți, astfel încât să se asigure minim 7 mp/persoană și cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

(4) Măsurile prevăzute la alin. (1) și (3) nu se aplică activităților de pregătire și competițiilor sportive din domeniul sporturilor de contact.

Art. 2 Începând cu data de 1 iunie, este permisă organizarea și desfășurarea spectacolelor, concertelor, altor evenimente culturale în aer liber, precum şi a festivalurilor publice şi private, cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune aflate la distanță de minimum 2 metri, unul față de celălalt, purtarea măștii de protecție și respectarea condiţiilor stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 3 Începând cu data de 1 iunie, se ridică restricțiile/interdicțiile privind deplasarea persoanelor în afara localităţii/zonei metropolitane.

Art. 4 Începând cu data de 1 iunie, se reia transportul feroviar internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din și către România, cu respectarea condiţiilor stabilite potrivit art. 32,34 și 37 din Legea nr. 55/2020.

Art. 5 Începând cu data de 1 iunie, se reia transportul rutier internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din și către România, cu respectarea condiţiilor stabilite potrivit art. 32, 35 și 37 din Legea nr. 55/2020.

Art. 6 Începând cu data de 1 iunie, se permite prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri și președintelui Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 7 Începând cu data de 1 iunie, accesul persoanelor pe plaje se realizează doar cu asigurarea obligatorie de șezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente, asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între șezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite și cu respectarea normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri, ministrului sănătăţii și ministrului mediului,apelor și pădurilor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 8 Începând cu data de 1 iunie, se permite organizarea de spectacole de tip drive-in, ocupanții unei mașini fiind membri aceleiași familii, măsurile de protecţie sanitară fiind stabilite prin ordin comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 9 Prezenta Hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

 

Sursa Foto: gov.ro (Ludovic Orban)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Deci dc mergi cu prietena la plaja trebuie sa stati la 2 metrii unul de altul. La terasa nu. In pat?

    • ordinea corecta :
      1. plaja
      2. terasa
      3. pat
      bravo , te pricepi :))

    • Cand scrii „metrii”, nu e cazul sa faci glume pe net. Te faci de ras.

    • Lol,semi analfabeti.

    • @Ion:
      Obligatoriu cu masca pt ca esti si in spatiu inchis si nici nu respecti distantarea fizica ! :))))

    • @Parayclan:
      Lol : „semi analfabet” ? Ce faci, te autodescrii ?

      PS. Un sfat : Cand te apuci sa dai lectii cuiva, apai atunci trebuie sa fii cu adevarat profesor, nu un biet semianalfabet ! :)))

    • @suflator: Si te gasisi tu sa dai lectii de „alfabetizare” bei parameciule cu limba! Ipocrizia voastra n-are margini bei, va bagati ca musca in k..kt fara nicio treaba, doar asa sa va aratati „dahtaptaciunea” de giboni depravati gata coborati din cocotieri! Aveti liber bei, la impu…iat, la plaja, la terase, la mici si mititei, la baute de la unu’ la altu’, la lins si la linciurit tot asa, de la unu’ la altu’, fiti fericiti „ca ca voi nu mai e nimenea” bei! Si mai vreti si drept de vot bei???

  2. Nimeni nu intreaba si nimeni nu explica: ma lasi sa plec din tara, dar pot pleca cu masina personala sau doar cu autocarul si trenul? daca ma lasi sa plec si sa vin, ma bagi in izolare?daca ma bagi in izolare de ce ma lasi sa plec?
    Nu mai aveti ziaristi care sa intrebe? Traiti doar din comunicate de presa pe care le publicati?

    • Romania nu a aderat la deschiderea granitelor pentru turism cu Bulgaria, Grecia si Serbia. De ce sa pleci afara cand ai o oferta foarte buna pe litoralul romanesc ?

    • @barcelona

      Ai ce ?

    • un cort

  3. Întrebare.
    Pot sa vin cu șezlongul de acasă, sau trebuie să apelez la serviciile mafioților care controlează plajele in România?

  4. Tarile dezvoltate se gindesc cum sa reporneasca economia iar romanilor le e gindul numai la vacante, terase si plaje.

    Masurile luate pt. terase par bune, dar ce ne facem cu plajele ?
    Cine-si inchipuie ca oamenii vor plati sezlonguri pe care cineva inaintea lor a lasat niste virusi?
    Oamenii se vor ingramadi pe plajele publice pe nisip asa cum s-au ingramadit deja in SUA, Anglia sau Italia…

    Iar afaceristii HoReCa in loc sa se bucure ca epidemia e sub control si li s-a dat liber, se pling ca nu au timp pina la 1 iunie. Dar ce-au facut in astea 3 luni de zile? Ii obliga cineva sa deschida fix la 1 iunie? Ce afaceristi sint astia?

  5. La cat a ajuns cea mai mare pensie din romania ?

    Cate salarii si pensii, cate sinecuri au Sinistrii tudorel si dorneanu ?