Dodon declară război Curții Constituționale. Circumstanțele în care socialiștii pro-ruși ar putea să nu respecte legea supremă
Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a declarat miercuri seara la postul rusesc de televiziune „Primul în Moldova”, ce emite la Chișinău, că dacă judecătorii de la Curtea Constituțională vor decide dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate, atunci este posibil ca Parlamentul să nu se supună unei astfel de decizii.
El a oferit ca argument un precedent din 2019, atunci când Comisia de la Veneția, într-o disputa dintre Curtea Constituțională și Parlament, a dat câștig de cauză deputaților. Pe atunci însă, PSRM se afla în opoziție alături de PAS-ul Maiei Sandu.
„În 2019 PSRM împreună cu Maia Sandu nu am recunoscut decizia Curții Constituționale. Atunci ne-am adresat Comisiei de la Veneția, care a dat dreptate majorității parlamentare. Își asumă actualii membri ai Curții Constituționale riscul de a fi a doua componență a Curții care recurge la uzurparea puterii în stat, e decizia lor”, a spus Igor Dodon.
În 2019, instituțiile statului, inclusiv Curtea Constituțională, se aflau sub strictul control al oligarhului acum fugar Vladimir Plahotniuc. Acesta controla cu mână de fier toată instituțiile statului, iar opoziția blama „capturarea statului” de către acesta.
El a acuzat-o pe Maia Sandu că exercită presiuni asupra Curții Constituționale și că ar controla politic Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău.
„Dacă ar fi să ne conducem după jurisprudența Curții și recomandările anterioare ale Comisiei de la Veneția, Curtea ar trebui să spună că nu există temei pentru a dizolva Parlamentul. Însă știind ce muncă fac unii ambasadori acum, presiuni asupra membrilor Curții Constituționale, știind cum lucrează Maia Sandu și SIS-ul care i se subordonează acum, nu exclud că decizia va fi alta”, a spus Igor Dodon în postul de televiziune Primul în Moldova.
La finele lunii trecute, șeful Comisiei juridice din Parlament, deputatul socialist Vasile Bolea, a anunțat că va intra în cursa pentru ocuparea unui fotoliu vacant al Curții Constituționale, după moarte recentă a judecătorul CC, Eduard Ababii.
Nu se teme, dar evită cu orice preț anticipatele
Cu toate că evită prin orice metode juridice declanșarea alegerilor anticipate, pe care chiar Dodon le-a susținut până în ianuarie 2021, șeful socialiștilor de la Chișinău a mai afirmat că formațiunea sa nu se teme de eventuale alegeri parlamentare.
„Este clar că în Parlament vor accede trei partide, PAS, PSRM și Partidul Șor. Restul au menirea doar să rupă voturi, fie de pe dreapta, fie de pe stânga. Noi nu ne temem de anticipate, noi vom avea cel puțin mandatele pe care le avem acum în Parlament, să se teamă cealaltă jumătate de Legislativ care nu va mai trece pragul electoral”, a spus Igor Dodon.
Conform unui sondaj al companiei iData, publicat marți, doar trei partide ar avea șansa de a accede în Parlamentul de la Chișinău, depășind pragul impus de 6%.
Este vorba de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și cele două partide din actuala majoritate parlamentară – Partidul Socialiștilor din Moldova (PSRM) și Partidul „Șor”. PAS ar obține cele mai multe voturi 41,33%, Partidul Socialiștilor ar obține 33, 89%, iar Partidul Politic „Șor” ar aduna 9,18% din sufragii. Circa 24% din respondenții sondajului sunt încă indeciși.
Foto: Fostul președinte Igor Dodon, alături de deputatul socialist, Vladimir Țurcan, devenit între timp judecător la Curtea Constituțională: Sursa/Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank