G4Media.ro

Dodon: Europa nu poate fi mai puternică decât cu Rusia

Dodon: Europa nu poate fi mai puternică decât cu Rusia

Europa nu poate fi mai puternică decât dacă-și construiește legături mai strânse cu Rusia, a declarat președintele moldovean într-un interviu în exclusivitate pentru Euronews, preluat de Rador.

Igor Dodon a făcut apel pentru mai multă cooperare economică între Moscova și Bruxelles, care sunt implicate într-un război al sancțiunilor încă de la anexarea Crimeii de către Rusia.

El a declarat pentru Euronews că UE are nevoie de idei noi și că propunerea sa va uni statele membre.
„Cred că Rusia poate ajuta UE să fie mai puternică, Europa să fie mai puternică”, a declarat Dodon în interviul de la Chișinău.

„Haideți să fim sinceri: o Europă puternică nu poate exista fără Federația Rusă”, a adăugat el.

„Cred într-o Europă mare, de la Lisabona la Vladivostok. Charles de Gaulle a venit cu această idee și ea e repetată adesea de diverși lideri mondiali. Cred că aceasta e unica soluție pentru a face Europa mai puternică pentru a face față tot mai numeroaselor provocări viitoare.”

Moldova, fostă republică sovietică situată între Ucraina și România, a semnat un acord politic și comercial cu UE în 2014, înfuriind Rusia. Dar Chișinăul privea concomitent și spre est, având statut de observator în Uniunea Economică Eurasiatică dominată de Rusia.

„Politica externă pe care am promovat-o în ultimii ani e una echilibrată, adică pe de o parte implementând acordul de asociere cu UE și pe de alta restabilind relațiile strategice cu Federația Rusă”, a declarat Dodon.

„Cred că acest lucru [relații mai apropiate Rusia-UE] se va întâmpla inevitabil, indiferent de țările care adoptă o linie dură în privința sancțiunilor.”

„Cred că dialogul va exista inevitabil și că această perioadă de incertitudine în relațiile dintre cei doi jucători globali va fi depășită.”

Dodon, fost șef al partidului socialist rusofil al Moldovei, e președintele țării din 2016.

Vara trecută partidul său a format o coaliție cu blocul pro-UE ACUM, după ce alegerile din februarie s-au soldat cu un rezultat neconcludent.

Maia Sandu de la ACUM – o reformatoare pro-UE – a fost aleasă premier și a direcționat Moldova pe o traiectorie spre Bruxelles.

Traiectorie care a rămas în dubiu după ce coaliția a intrat în colaps în noiembrie, iar fostul consilier prezidențial Ion Chicu a devenit noul premier moldovean, stârnind acuzații că țara a renunțat la calea ei pro-UE.

Dar, într-un articol de opinie publicat pe euronews.com, Chicu a afirmat că aceia care caută o bătălie geopolitică vor fi dezamăgiți și țara își va întări cooperarea atât cu partenerii occidentali cât și cu cei orientali.

Context

Rămas fără sprijin financiar din partea UE și a României din cauza derapajelor anti-europene, guvernul pro-rus de la Chișinău așteaptă încă din noiembrie un credit din Rusia pentru plata cheltuielilor curente ale statului. Problema e că suma promisă de Moscova se micșorează constant, iar data de contractare se îndepărtează.

Astfel, potrivit publicației Agora, președintele Igor Dodon anunța la finalul lunii noiembrie 2019 că Republica Moldova ar urma să ia un credit de la ruși în valoare de 500 de milioane de dolari, bani care se vor investi în proiecte de infrastructură.

După doar o lună, Dodon micșora suma la 300 de milioane de dolari și menționa începutul lunii februarie ca termen – limită pentru ratificarea acordului de împrumut, termen nerespectat.

Sâmbătă, 15 februarie, premierul Ion Chicu a micșorat iarăși sumă și a vorbit despre 200 de milioane de dolari, noul termen fiind martie 2020, transmite Agora.

Sursa: Euronews/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Să vă duceți la frații voștri ruși că sigur va dau bani. La moldoveni nu numai femeile sunt curve ci și bărbații se pare ??

    • Se micsoreaza ca in bancurile cu Radio Erevan. In curand nu vor mai primi 200 mil dolari, ii vor da. Gasesc rusii un pretext. Sanctiuni pentru marfa moldoveneasca care nu respecta standardele. Care standarde? Nu stim inca, acum se definitiveaza.

  2. Dodoane ce spui: o Europa de la Lisabona la Vladivostoc! Mai uitata- te pe harta lumii sa vezi ca Vladivostoc e prin estul Asiei.

  3. „…de la Lisabona la Vladivostok”? N-ati putea sa evitati Romania? Stim ca Franta, Germania si alte state vestice ar vrea un mariaj cu Rusia, insa noi nu vrem. Romania este maritata deja si este foarte fidela. Plus ca, este bine sa ne evitati, nu de alta insa s-ar putea sa calcati in niste piese de Lego si sa va loviti. Se joaca baietii in parcul de la Deveselu cu niste rachete, radare, avioane, tancuri si sunt periculoase.

  4. Eu sunt pentru unirea cu Moldova. Dar doar Moldova, fără moldoveni. Aia sa plece la ei in Rusia.

  5. rusia nici nu e in europa, ce dracu sa facem cu comunistii astia in europa????
    ne-a ajuns de ei 50 de ani.

  6. Limba a lui Dodon in dosul lui Putin.
    Nimic mai mult.

  7. O Europa puternica va fi cand rusii vor fi izgoniti dupa Urali.

  8. Dodonetz nebunatic…vroiai sa te stergi la gura si nu avea Moldova atata hartie igienica. Ai dat o fuga in Hong Kong si le-ai ravasit stocurile.

    ….mare sclav mai esti. Probabil cel mai dezvoltat organ al tau e limba.

  9. Legaturile lui Dodin cu Rusia sunt suficiente .De ce ar mai fi nevoie si de o intreaga Europa.Dodon se baga in ceama ,crezand ,in mintea lui, ca el este principalul actor care va intari legaturile intre Putin si Bruxelles.Nu e zi de la Dumnezeu sa nu auzi de Dodon care ori ne injura pe noi ori il liguseste pe Putin.