G4Media.ro

Doi ani de război: Ucraina este în defensivă în fața asalturilor neîncetate…

Sursa foto: Anatolii STEPANOV / AFP

Doi ani de război: Ucraina este în defensivă în fața asalturilor neîncetate ale Rusiei

În zorii celui de-al treilea an de război, armata ucraineană, afectată de contraofensiva ratată de anul trecut, se află în defensivă, confruntată cu un front înghețat și cu militari ruși mai numeroși și mai bine înarmați, transmite agenția AFP.

În contextul în care la 24 februarie 2022 se împlinesc doi ani de la invazia rusă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, conștient că situația ar putea deveni critică, i-a încredințat unui nou comandant-șef, Oleksandr Sîrski, misiunea de a-și reconstrui legiunile pentru ca acestea să poată, în cele din urmă, să elibereze regiunile aflate sub controlul rusesc și, între timp, să nu mai piardă alte teritorii.

„Timpul reînnoirii este acum”, a afirmat Zelenski, cerându-i generalului său șef să elaboreze „un plan de acțiune realist și detaliat” pentru 2024, cu ambiția de a elibera cele 20% din teritoriile ucrainene aflate sub ocupație rusă, obiectivul declarat al președinției.

„2024 nu poate fi un succes pentru Ucraina decât dacă există schimbări”, a adăugat el.

Cu atât mai mult cu cât pe linia frontului, între ploaie și zăpadă, iarna – a doua pentru mulți soldați – a uzat moralul trupelor.

Oboseala

„Băieții sunt foarte obosiți. Moral și fizic, nu mai pot rezista. Pentru că, de doi ani, nu am văzut capătul tunelului”, a declarat în ianuarie pentru AFP un soldat aflat într-o poziție din apropiere de Kupiansk (nord-est), una dintre zonele în care rușii lansează de luni de zile atacuri fără încetare.

La sfârșitul anului 2022, moralul a fost ridicat de succesul ofensivei din Harkov (nord-est) și Herson (sud). În schimb, 2023 și începutul acestui an au fost o succesiune de dezamăgiri pe teren.

Orașul Bahmut a căzut în mai, după luni de lupte sângeroase, apoi contraofensiva de vară a Kievului a eșuat, permițând doar recucerirea câtorva sate, cu prețul unor pierderi foarte mari.

Unitățile ucrainene au fost zdrobite de apărarea solidă a Rusiei, iar acum forțele Moscovei sunt cele care desfășoară atacuri constante, în special în Avdiïvka.

Un oraș simbolic

Acest oraș muncitoresc de pe Frontul de Est a devenit noul simbol al rezistenței ucrainene. Începând din octombrie anul trecut, forțele rusești au atacat și bombardat masiv pentru a cuceri acest oraș, care este acum puternic distrus și în care mai locuiesc aproximativ 900 de civili, față de 30.000 înainte de război.

Lațul se strânge încet și o retragere nu mai este exclusă. În ultimele zile, primarul Vitali Barabaș a descris o situație „critică” în anumite cartiere și a recunoscut că au loc primele lupte de stradă.

Încă din noiembrie, armata rusă își trimitea oamenii în „valuri”, suferind pierderi masive, având în vedere „câmpurile pline de cadavre” descrise de soldații care apărau orașul, vizitat la acea vreme de AFP.

Singura veste bună din ultimele luni a fost Marea Neagră. Ucraina se poate lăuda că a învins puternica flotă rusă, folosind în special rachete și drone maritime, respingând armada Kremlinului și deschizând un coridor crucial pentru exportul de cereale ucrainene.

Oameni și arme

În doi ani, armata ucraineană a suferit de asemenea pierderi, a căror amploare este ținută secretă, dar pe care americanii le estimează la circa 70.000 de morți și până la 120.000 de răniți.

Astăzi, ea se luptă să găsească voluntari pentru front. Cu toate acestea, există o nevoie urgentă de a înlocui victimele. În plus, veteranii încep să ceară dreptul la demobilizare.

Rusia, o țară mai populată, mai bogată și mai autoritară, pare să își refacă rândurile printr-un amestec inteligent de propagandă patriotică, coerciție și stimulente financiare.

În Ucraina, dezbaterea privind mobilizarea face ravagii, iar guvernul a fost nevoit să își revizuiască proiectul de lege pe această temă.

„Unitățile noastre sunt în deficit de personal. Avem nevoie de oameni tineri, sub 40 de ani. Iar cel mai important lucru este să fie motivați”, a declarat pentru AFP, la sfârșitul lunii decembrie, un comandant de batalion de lângă Bahmut.

Armata dorea 500.000 de soldați suplimentari, dar președintele Zelenski nu a fost de acord.

În ceea ce privește armamentul, situația este incertă din cauza tergiversărilor SUA, pe fondul campaniei electorale, în ceea ce privește continuarea ajutorului acordat Ucrainei. De luni de zile, ajutorul de 60 de miliarde de dolari este blocat.

Cu oarecare dificultate, europenii au deblocat un nou pachet de 50 de miliarde de euro, dar sunt în mare întârziere în ceea ce privește livrările de obuze de artilerie.

Fără ajutor, cu o industrie militară afectată de bombardamente, Ucraina nu va putea egala potențialul unei Rusii a cărei întreagă economie este orientată spre efortul de război.

Cucerirea cerului

În acest an, Kievul va putea însă conta pe avioanele de luptă F-16, pe care le cere de luni de zile și pe care Occidentul a acceptat în sfârșit să le ofere.

Această nouă armă ar trebui să ajute la compensarea lipsei masive de artilerie, vitală pentru încetinirea asalturilor rusești și pentru desfășurarea ofensivelor.

Ucraina trebuie, de asemenea, să își crească producția de drone, o armă care a devenit indispensabilă.

În sfârșit, pentru a rezista, Kievul le cere aliaților săi și resurse de apărare aeriană. În noiembrie, Volodimir Zelenski a remarcat că, dacă rușii „controlează întregul cer, nu putem avansa”.

„În ianuarie, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a insistat asupra acestui aspect: „În 2024, prioritatea este să alungăm Rusia din ceruri, deoarece cine controlează cerul va determina când și cum se va termina războiul”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Din pacate pentru ei… Europa nu conteaza la masa negocierilor.. Nu avem lideri. Ursula Borell, Michel.. Aia numai lideri nu sunt. Degeaba ai un Stoltenberg daca restul nu conteaza. Din pacate pt Ucraina, totul se termina in curand. Trump are cele mai mari sansa sa redevina presedinte (Biden.. E prea batran), Trump o sa negocieze cu Putin si Xi asupra Ucrainei. Daca Trump convinge si UK… Restul Europei nu conteaza ce sa spune.