G4Media.ro

Doi arhitecți din Cluj au conceput o vizieră ușor de fabricat și…

Foto: arhiva personală Bogdan și Ioana Goția

Doi arhitecți din Cluj au conceput o vizieră ușor de fabricat și au oferit modelul la liber. De la o imprimantă 3D, la aproape 1.000 de bucăți pe zi donate spitalelor

Doi arhitecți din Cluj-Napoca, soț și soție, au creat o vizieră specială pentru toți cei care se află în prima linie a luptei cu noul coronavirus, ușor de produs, din materiale disponibile, și au postat modelul pe site-ul lor pentru a putea fi preluat de oricine dorește să le producă și să ajute mai departe.

Împreună cu prietenii și colaboratorii lor au ajuns să producă chiar ei aproape 1.000 de viziere pe zi, pe care le-au donat în cea mai mare parte spitalelor din România.

Totul a început de la încercarea de a printa un asemenea obiect, în atelierul lor, cu ajutorul unei imprimante 3D.

Însă totul mergea prea încet, așa că cei doi au fost nevoiți să inoveze și să se asocieze cu alți oameni care doreau să facă bine.

Cum au început. Bogdan Goția este un tânăr arhitect din Alba Iulia, stabilit la Cluj după terminarea Facultății de Arhitectură și Urbanism. Împreună cu soția sa, Ioana Goția-Ciurea, a creat Prototip Studio, un loc destinat ”regândirii spațiului și obiectelor”.

Odată cu izbucnirea crizei sanitare în România și a lipsei de echipamente în aproape toate spitalele, aceștia s-au gândit că e momentul să se implice și ei, cum pot.

Așa au început să își folosească atelierul pentru producția de viziere. Mai precis, imprimanta 3D pe care o au a început să fabrice cadrele pentru viziere, completate cu partea transparentă, din PETG, de cei de la FabLab.

În scurt timp însă, au început să curgă solicitările și și-au dat seama că nevoile sunt extrem de mari în raport cu posibilitățile unei imprimante 3D, în condițiile în care fabricarea unei viziere putea dura și două ore.

Așa că Ioana și Bogdan au creat un nou model, bazat pe materiale care se găseau din belșug în comerț, pe care au început să îl producă împreună cu un alt tânăr, Paul Pitea de la Young, carea avea capacitatea de producție la atelierul său.

L-au postat pe site-ul lor, prototipstudio.com, pentru ca oricine să îl poată prelua și fabrica.

”Plusvaloarea e dată de aceste asocieri. Am căutat să realizăm o vizieră ușor de produs, din materiale disponibile, care s-au adaptat la posibilitățile noastre și care se găseau pe piață fără probleme. Nimic nu este de unică folosință, totul poate fi sterilizat și reutilizat”, a spus Bogdan.

Au ajuns astfel la o producție de aproape 1.000 de bucăți pe zi, distribuite cu ajutorul celor de la viziere.ro și Vedem Just.

Tot ce au produs au donat spitalelor din România, fiind, la rândul lor, ajutați cu donații pentru a putea cumpăra materiale. Pentru că au multe solicitări și din mediul privat, aceștia se gândesc acum să și vândă o parte din producție, pentru a-și acoperi costurile de producție.

Cine sunt cei doi.”Prototip Studio” este Ioana Goția-Ciurea absolventă a Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București (a lucrat pentru What Architecture în Londra) și Bogdan Goția, arhitect, absolvent al Universității Tehnice din Cluj Napoca, secția Arhitectură (a lucrat în trecut și pentru Sotamaa, în Helsinki).

În ultimii ani au creat obiecte unicat: căști din lemn, creionul de lemn după ureche, ochelari de soare din lemn, “share a chair” (un scaun rabatabil pentru două persoane). Multe dintre produsele lor pot fi găsite în librării sau în magazine online specializate și chiar într-un magazin de produse unicat din Londra.

NOTĂ: Articol publicat în cadrul proiectului ”România ajută!”, realizat de G4Media.ro în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer.

Foto sus: arhiva personală Bogdan și Ioana Goția

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...