EXCLUSIV Doi condamnați au primit distincții de la ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei, pentru ajutorul dat la ridicarea unei biserici. Preotul care i-a recomandat, către reporterul G4Media: ”Vorbesc după ce vă închinați, să văd dacă sunteți bun creștin”
Acordarea recentă a mai multor distincții de către ÎPS Teofan, la sfințirea unei biserici din municipiul Iași, a fost prilej de defilare pe scenă a doi condamnați la pușcărie pentru fraudarea de fonduri europene, fugiți din țară și extrădați din Republica Dominicană pentru a-și ispăși pedepsele în penitenciar.
Au mai primit distincții primarul Mihai Chirica, trimis în judecată pentru abuz în serviciu, în același timp urmărit penal de DIICOT, ultima calitate având-o și un fost viceprimar al municipiului Iași care a urcat și el pe scenă.
Cu toții au fost onorați pentru sprijinul pe care l-au oferit la edificarea lăcașului de cult. Preotul paroh al bisericii, Neculai Dorneanu, care deține și o funcție în Arhiepiscopia Iașilor, a condiționat purtarea unei discuții pe marginea acestor distincții de prezența în biserică a reporterului G4Media, pentru ca acesta să se închine și să dovedească că este ”bun creștin”.
Duminică, 10 octombrie, a avut loc Sfințirea Bisericii ”Sfânta Mahramă a Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” din cartierul ieșean Cantemir.
Cu această ocazie, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teofan, a acordat mai multe distincții. Parohul Neculai Dorneanu a primit „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române. „Crucea Moldavă” – care este cea mai importantă distincție a Mitropoliei cu sediul la Iași -, a fost acordată familiei Doru și Valentina Teodor – ctitori principali.
Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a primit Diploma „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt”, iar Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei” a fost conferită lui Gabriel Harabagiu – fost viceprimar al Municipiului Iaşi, precum și familiei Victor și Larisa Panaghiu.
Numele lui Doru Teodor și Victor Panaghiu au apărut, de-a lungul timpului, în mai multe articole de presă din România și Republica Dominicană din cauza unei condamnări la închisoare cu executare.
În 2006, cei doi oameni de afaceri au fost trimiși în judecată de Direcția Națională Anticorupție sub acuzația de ”folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene, fapte cu consecinţe deosebit de grave.”
Astfel, între 2001 și 2004 (ani în care au devenit și ctitori ai edificiului de cult, pentru care sfințirea pietrei de temelie a avut loc în 2001, iar primele lucrări, în 2003), în calitate de administratori la două societăți comerciale, Teodor și Panaghiu ar fi fraudat un proiect european.
”Banii din proiectul european nu au avut legătură cu contribuția pentru biserică. Am contribuit cum am putut: cu forță de muncă, materiale și bani.”
Doru Teodor, în prezent directorul unei tipografii din Iași
Conform anchetatorilor, cu fondurile din proiect, Teodor ar fi cumpărat, la preț supraevaluat, patru utilaje tipografice second hand pe care le vânduse anterior, scriptic, către o firmă unde tot el, dar și Panaghiu, erau asociați.
În al doilea rând, în cadrul aceluiași proiect, o firmă unde era administrator Panaghiu a executat lucrări pentru o societate a lui Teodor și, deși valoarea lucrărilor de reparaţii efectiv realizate a fost de 188.731 lei, a încasat 1,6 milioane de lei, diferenţa fiind însuşită, în mod ilegal, de către cei doi inculpaţi. În total, cu penalități, prejudiciul a depășit 2 milioane de lei.
Notă: Familia Doru și Valentina Teodor, în fața ÎPS Teofan
La începutul lui 2012, Teodor a primit 5 ani de închisoare, iar Panaghiu 4 ani, ambele condamnări fiind definitive și în regim ”cu executare”.
Polițiștii nu i-au putut găsi, însă, pe cei doi pentru a fi duși la pușcărie și i-au dat în urmărire națională și internațională. În același an, autoritățile din Republica Dominicană au anunțat că i-au identificat pe teritoriul lor, i-au arestat și apoi, la începutul lui 2013, i-au extrădat în România.
Panaghiu a fost eliberat condiționat în mai 2015, iar Teodor, în septembrie 2016. ”N-am dat șpagă lui X. (un fost șef din Fiscul ieșean n.r.) care trebuia să ajungă într-un off-shore din Seychelles și, din cauza asta, mi s-a atras înscenarea. Înainte de condamnare am avut două sentințe că sunt nevinovat, iar cei care le-au dat au fost sancționați”, a declarat Doru Teodor pentru G4Media.
Alte persoane care au primit distincții duminică și care au probleme cu legea, dar beneficiază de prezumția de nevinovăție, sunt primarul Mihai Chirica (foto jos) și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu. Printre altele, Primăria condusă de edil a plătit 26.700 de lei unei firme din Suceava pentru serviciile de instalare a scenei pe care s-au oferit distincțiile.
La începutul acestui an, Chirica a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași sub acuzația de abuz în serviciu cu privire la achiziţia de către municipalitate a patru autoturisme Skoda în urmă cu opt ani.
Tot în 2021, el a fost inculpat pentru ”omisiunea sesizării” într-un dosar instrumentat de DIICOT pentru construirea ilegală a unui bloc pe un teren concesionat de Primărie unui patron de presă din Iași. În același dosar este este urmărit penal fostul viceprimar Gabriel Harabagiu (foto jos), acesta fiind acuzat de fals intelectual şi abuz în serviciu, drept pentru care a fost pus sub control judiciar în perioada aprilie-august 2021.
Preotul-patroh al bisericii, Neculai Dorneanu, a refuzat să ofere un punct de vedere asupra situației juridice a celor patru persoane de mai sus, în contextul primirii distincțiilor. ”Vorbesc numai după ce veniți aici, vă închinați în biserică și văd că sunteți bun creștin”, a spus Dorneanu.
Pe lângă calitatea din parohia nou-sfințită, preotul face parte din structurile de conducere ale Arhiepiscopiei Iașilor, fiind inspector eparhial în cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală, responsabil al Departamentului Relaţii Externe.
Referitor la aceste distincții, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, preotul Constantin Sturzu, a declarat că ”Persoanele la care vă referiți dumneavoastră au fost evidențiate pentru lucrarea lor în zidirea unui lăcaș de cult, iar nu pentru reale sau presupuse probleme cu legea.
E o datorie morală pentru o parohie să recunoască meritul unui ctitor și să-și arate recunoștința la momentul sfințirii unei biserici, care implică multă jertfă, fiind, cel mai adesea, o încununare a unor ample lucrări desfășurate pe mulți ani. (…)
La modul general vorbind, rolul Bisericii este acela de a-l apropia pe om de Dumnezeu, iar nu de a-l pedepsi pentru greșeli și păcate. Clericii nu sunt instanță de judecată și nici bisericile nu sunt închisori.
Pentru judecăți există instanțe lumești. Pentru pedepse privative, penitenciare. Rolul Bisericii este însă acela de a recupera oamenii, de a-i întări atunci când sunt căzuți la pământ, de a-i ajuta să iasă la lumină și să facă fapte vrednice de pocăință. (…).”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
48 comentarii