G4Media.ro

Doi delfini albi, transferaţi din Ucraina în Spania, în cadrul unei operaţiuni…

sursa foto: captura video

Doi delfini albi, transferaţi din Ucraina în Spania, în cadrul unei operaţiuni „de mare risc”

Doi delfini albi (beluga) de la Delfinariul din Harkov, un oraş ucrainean bombardat de Rusia, au fost transferaţi la Acvariul din Valencia în cadrul unei „operaţiuni internaţionale de mare risc”, care s-a desfăşurat cu succes şi care a trecut şi prin Republica Moldova, a anunţat miercuri Centrul oceanografic din acest oraş din estul Spaniei, relatează AFP, conform Agerpres.

Cele două mamifere marine, un mascul de 15 ani, denumit Plombir, şi o femelă de 14 ani, numită Miranda, au sosit la Acvariul Oceanografic din Valencia marţi seară „în condiţii de sănătate delicate după o lungă călătorie din zona de conflict”, a explicat instituţia spaniolă într-un comunicat de presă.

Evacuarea lor de la Delfinariul Nemo din Harkov, periclitat de „frecventele bombardamente” ruseşti organizate în ultimele săptămâni asupra celui de-al doilea oraş ca mărime din Ucraina, situat în nord-estul ţării, a început „printr-o călătorie de 12 ore pe un traseu rutier” între Harkov şi Odesa, oraş port la Marea Neagră.

Acolo, experţi de la Acvariul Oceanografic din Valencia şi de la două instituţii americane care au colaborat la această operaţiune, Aquarium Georgia şi SeaWorld, au efectuat primele controale veterinare, înainte de a-i trimite pe cei doi delfini albi pe un traseu rutier până la graniţa cu Republica Moldova.

Potrivit aceluiaşi comunicat, cetaceele au fost transferate apoi pe aeroportul din capitala Republicii Moldova, Chişinău, înainte de a fi îmbarcate într-un avion „special amenajat” pentru a le transporta la Valencia, la bordul căruia s-au aflat „şase specialişti internaţionali în domeniul îngrijirilor medicale acordate animalelor”.

„Această misiune de salvare, realizată într-o situaţie de pericol extrem, reprezintă un eveniment istoric în materie de protecţia animalelor la nivel mondial”, a declarat preşedintele regiunii Valencia, Carlos Mazon, citat în acelaşi comunicat.

De la declanşarea războiului din Ucraina în februarie 2022, Delfinariul Nemo a trebuit să evacueze mai multe dintre animalele sale. Însă delfinariul ucrainean nu putuse încă să transfere cele două exemplare de beluga, ale căror „şanse de supravieţuire ar fi fost foarte slabe” dacă ar fi rămas acolo, a declarat Daniel Garcia Parraga, directorul departamentului de operaţiuni zoologice din cadrul Acvariului Oceanografic din Valencia.

Acvariul din Valencia, care se prezintă ca fiind cel mai mare din Europa, găzduieşte deja şi alte exemplare de beluga, cetacee de culoare albă, originare din Oceanul Arctic.

Adulţii au în general lungimi cuprinse între trei şi cinci metri, iar greutatea lor variază între o tonă şi o tonă şi jumătate. Aceste mamifere marine au o speranţă de viaţă cuprinsă între 40 şi 60 de ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează