G4Media.ro

Doi jurnaliști moldoveni, reținuți ilegal în regiunea transnistreană, au fost eliberați.”Condamnăm cu…

Sursa Foto: Faceboo/ Ministerul austriac de interne

Doi jurnaliști moldoveni, reținuți ilegal în regiunea transnistreană, au fost eliberați.”Condamnăm cu vehemență acțiunile abuzive și ilegale ale forțelor separatiste de la Tiraspol”

Doi jurnaliști moldoveni au fost reținuți ilegal, vineri, de autoritățile proclamate de la Tiraspol. După intervenția autorităților de la Chișinău, dar și a apelurilor ONG-urilor de media, Octavian Lupăcescu şi Ion Moroz, angajați ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni din sud-estul R.Moldova, au fost eliberați, transmite RFI. Jurnaliștii au fost amendați cu 200 de ruble, fiindu-le verificată tehnica, inclusiv telefoanele. Organizațiile media condamnă cu vehemență acțiunile abuzive și ilegale ale forțelor separatiste de la Tiraspol, îndreptate împotriva jurnaliștilor, și semnalează inadmisibilitatea tolerării unor astfel de încălcări grave., potrivit Rador Radio România.

În dimineaţa zilei de vineri, echipa Studio-L Căușeni avea planificată realizarea unei emisiuni în satul Fârlădeni. De fapt, este vorba despre un program dedicat localităţilor din zona de securitate.”Urmând indicațiile navigatorului, aceștia au ales ruta prin localitatea Gâsca. La postul de control, automobilul lor, în care aveau și echipamentul video, a fost oprit de persoane care s-au prezentat ca angajaţi ai pretinsului serviciu de securitate din regiunea transnistreană. Ulterior, tehnicianul Octavian Lupăcescu şi cameramanul Ion Moroz au fost escortaţi la Bender, unde li s-a aplicat o amendă de 200 de ruble (în jur de 10 euro)”, afimă redacția de la Căușeni.

După intervenția autorităților de la Chișinău, organizațiilor internaționale, cei doi jurnaliști au fost eliberați, după două ore, și se află înafara oricărui pericol

Redacţia noastră este foarte recunoscătoare pentru intervenţie şi implicare imediată Asocaţiei Promo-LEX, Inspectoratului de Poliţie Căuşeni, Inspectoratul de Poliție Bender în persoana domnului comisar, Serviciului de Informaţii şi Securitate, Biroului politici de reintegrare, API, CJI, tuturor colegilor jurnalişti care nu au rămas indiferenţi şi au manifestat solidaritate. Acum ne bucurăm că băieţii noştri sunt în regulă, dar subiectul rămâne încă să-l discutăm. Vom reveni cu detalii, susțin reprezentanții redacției Studio-L de la Căușeni.

Problema restricționării și persecutării activităților jurnalistice în perimetrul temporar necontrolat de autoritățile constituționale va figura pe agenda discuțiilor la următoarea întrevedere a reprezentanților politici în procesul de negocieri privind problema transnistreană, anunță Biroul politici de reintegrare.

În rezultatelor măsurilor prompt întreprinse s-a reușit eliberarea tehnicianului Octavian Lupăcescu și a cameramanului Ion Moroz. Cu regret, Tiraspolul continuă practicile abuzive de persecutare neîntemeiată și ilegală a jurnaliștilor și a formatorilor de opinie publică, aflați în exercițiul de informare a societății despre realitățile de pe teren, susține Biroul politici de reintegrare.

Și ONG-urile de media condamnă perpetuarea practicilor abuzive și ilegale din partea forțelor separatiste de la Tiraspol în raport cu jurnaliștii.

Atenționăm autoritățile legitime ale Republicii Moldova asupra gravității ingerințelor aduse drepturilor și libertăților omului, garantate la nivel național și internațional, atât prin încălcarea libertăților individuale și siguranței persoanelor, cât și prin ingerințele aduse drepturilor speciale garantate jurnaliștilor. Reamintim că art. 25 al Constituției Republicii Moldova garantează inviolabilitatea libertății individuale și a siguranței persoanei, iar în virtutea art. 4 alin. (1) al Legii privind libertatea de exprimare, statul este obligat să garanteze libertatea de exprimare a mass-mediei. Astfel, nimeni nu poate interzice sau împiedica mass-media să răspândească informații de interes public decât în condițiile legii. Mai mult, alin. (5) al aceluiași articol prevede că împiedicarea ilegală intenționată a activității mass-mediei atrage răspundere penală.

Potrivit Asociației Promo-Lex, acest incident reprezintă nu doar o încălcare flagrantă a drepturilor fundamentale ale cetățenilor Republicii Moldova, dar și un atac direct asupra libertății presei și a dreptului la informare. Reținerea și transportarea lor fără un temei legal constituie o violare gravă a legislației naționale și a tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte, susține asociația care promovează drepturile omului în stânga Nistrului.

Acest incident nu reprezintă un caz izolat și evidențiază riscurile semnificative la care sunt supuși jurnaliștii și profesioniștii mass-media în zona de securitate. Neluarea în considerare sau minimalizarea acestor acte poate crea un precedent juridic periculos, cu potențialul de a afecta negativ libertatea presei și drepturile fundamentale ale omului, conformate prin instrumente internaționale precum Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Este imperativ să se inițieze acțiuni imediate pentru a preveni escaladarea acestor încălcări și pentru a proteja valorile democratice esențiale și principiile statului de drept, susține Promo-Lex.

Asociația Promo-LEX face apel la Procuratura Republicii Moldova să deschidă o anchetă oficială privind dispariția și posibila reținere ilegală a celor doi cetățeni moldoveni, colaborând cu organizațiile internaționale și structurile de drept pentru a asigura respectarea legii.
Sursa: RFI / Rador Radio România

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.