Doi membri CNSAS vor ca instituția să se delimiteze de comparația făcută de PSD între deținuții politici din perioada comunistă și infractorii condamnați pentru corupție în ultimii ani
Doi membri ai Colegiului CNSAS, Alexandra Toader și Germina Nagâț, i-au propus președintelui instituției, Constantin Buchet, emiterea unui comunicat de presă care să lămurească poziția CNSAS față de afirmațiile apărute marți pe pagina de socializare a PSD, care jignesc fără precedent memoria victimelor regimului comunist.
”Ținând cont de gravitatea subiectului, absența unei reacții din partea CNSAS, până la acest moment, este inadmisibilă”, precizează Alexandra Toader..
Textul comunicatului propus președintelui CNSAS:
”CNSAS dezaprobă ferm recentele declarații de pe pagina de socializare a unui partid parlamentar, care asociază represiunea din timpul regimului comunist cu situația din România anului 2019.
Comparația între abuzurile săvârșite înainte de 1989 și contextul actual este o încercare de banalizare a trecutului totalitar, ceea ce nu poate fi permis într-un stat european, care s-a confruntat cu ororile regimului comunist timp de aproape cinci decenii. Arhiva CNSAS stă mărturie pentru încălcările grave ale drepturilor civile și pentru crimele comise de reprezentanții unor instituții ale statului în timpul dictaturii comuniste.
De asemenea, referirile la Legea 221/2009, privind condamnările politice din perioada 1945-1989, sunt în egală măsură inadecvate în conținut și ofensatoare față de victimele represiunii. Astfel de trimiteri sunt o încercare de denaturare a adevărului istoric, o manipulare a acestuia în scopuri vădit politice, fapt care amintește îngrijorător de practicile anterioare anului 1989.
CNSAS își manifestă îngrijorarea că, la trei decenii de la prăbușirea regimului totalitar în România, încă mai există persoane care se prefac că nu înțeleg teroarea sistematică prin care liderii comuniști și-au suprimat oponenții”.
Potrivit unor surse din CNSAS, textul comunicatului propus de Alexandra Toader și germina Nagâț ar putea fi luat în discuție în ședința de joi a Colegiului CNSAS.
PSD a comparat marți condamnările politice de dinainte de 1989 cu situația infractorilor condamnați în ultimii ani pentru corupție, într-o postare pe Facebook care se dorește a fi un răspuns la avertismentul Comisiei Europene către Guvernul Dăncilă să nu permită punerea în discuție a hotărârilor judecătorești definitive.
”Apreciem faptul că reprezentanții Comisiei Europene s-au exprimat față de eventualitatea unei OUG privind completele ilegale de la Înalta Curte. Amintim însă că abuzurile împotriva drepturilor omului nu pot fi trecute cu vederea în niciun stat european. La fel cum condamnările politice de dinainte de 1989 nu au putut fi ignorate și au fost abolite de România democratică, tot așa nu putem rămâne indiferenți când trei decenii mai târziu vedem că drepturile omului au fost din nou încălcate”, se arată într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a PSD (detalii aici).
O reacție dură a venit din partea președintelui Asociației Foștilor Deținuți Politici, Octav Bjoza.
”Orice asemănare din zilele noastre cu cei de atunci este o dovadă ori a ignoranței, ori de rea credință. Atunci, noi am fost bătuți, torturați, înlănțuiți, înfometați și lipsiți de minime condiții de igienă și asistență medicală. A face o paralelă între viața de penitenciar de azi și cea de atunci, este o jignire grosolană adusă la adresa noastră”, a declarat Octav Bjoza pentru G4Media.ro.
”În vara lui 1959, de referință pentru temnițele comuniste, a fost anul cu cea mai mare densitate și mortalitate din istoria penitenciarului Gherla. Eram șapte deținuți la două patru metalice. Eram patru deținuți pe metrul pătrat, nu un deținut la patru metri pătrați. Această categorie socială a foștilor deținuți politici, greu de digerat de mai toți cei care s-au perindat la putere în ultimii 30 de ani, a fost și a rămas umilită prin așa-zisele reparații care ni s-au făcut”, a mai adăugat Bjoza.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank