G4Media.ro

Doi parlamentari USR au depus o iniţiativă legislativă pentru ca limba română…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Doi parlamentari USR au depus o iniţiativă legislativă pentru ca limba română să poată fi studiată de copiii din diaspora

Parlamentarii USR Radu Mihail şi Iulian Lorincz au depus o iniţiativă legislativă prin care cursurile de limba română pentru copiii din diaspora ar putea să devină program permanent al Ministerului Educaţiei. ”Vrem ca acest curs să nu poată fi desfiinţat peste noapte din lipsă de fonduri sau lipsa de viziune a vreunui ministru al Educaţiei”, afirmă senatorul USR Radu Mihail, citat de News.ro.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, duminică, de USR, cursurile de limbă română ar putea să devină program permanent al Ministerului Educaţiei. Iniţiativa legislativă a fost depusă de parlamentarii USR de diaspora – senatorul Radu Mihail şi deputatul Iulian Lorincz – şi vizează includerea cursului de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească în legea învăţământului.

Peste jumătate de milion de copii români cresc departe de România şi pentru o mare parte dintre ei limba română a devenit, deja, o limbă străină, afirmă reprezentanţii formaţiunii.

”De 16 ani, mii de copii din şapte ţări europene beneficiază de cursul de limbă, cultură şi civilizaţie românească, oferit prin Institutul Limbii Române. Acest proiect trebuie extins la toate ţările în care există o comunitate semnificativă de români, să devină un program durabil de legătură cu România. Este esenţial ca el să continue şi să se dezvolte astfel încât sute de mii de copii români din diaspora să poată să ţină astfel legătura spirituală cu ţara. Vrem ca acest curs să nu poată fi desfiinţat peste noapte din lipsă de fonduri sau lipsa de viziune a vreunui ministru al Educaţiei”, afirmă senatorul USR Radu Mihail.

Conform iniţiativei legislative USR, Ministerul Educaţiei urmează să asigure resursele necesare, inclusiv resurse digitale, pentru buna desfăşurare a acestor cursuri, astfel încât părinţii, elevii sau profesorii să nu mai fie nevoiţi să cumpere din bani lor materiale didactice. Prin această măsură, copiii din diaspora românească ar putea să aibă acces la cât mai multe materiale puse la dispoziţie, gratuit.

De asemenea, iniţiativa oferă cadrul legal pentru ca profesorii care predau cursul Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească (LCCR) să poată încheia contracte de muncă astfel încât să poată fi plătiţi corespunzător şi să beneficieze de vechime în muncă, concediu medical şi de alte drepturi fundamentale.

”A trecut un an de când amendamentul USR la Legea învăţământului preuniversitar prin care solicitam clarificarea statutului personalului care predă cursurile LCCR a fost respins. Mai mult decât atât, pe 27 iulie 2023, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a semnat Ordinul 5.171 prin care a decis să continue să plătească aceşti profesori în regim de plată cu ora, refuzând să le încheie contracte de muncă. Este absolut inacceptabil modul în care statul român îşi tratează profesorii care predau în afara graniţelor ţării”, susţine deputatul USR Iulian Lorincz.

Acest proiect face parte din pachetul legislativ ”O educaţie fără graniţe” pe care USR l-a propus pentru copiii români din diaspora. Educaţia în limba română trebuie să devină o prioritate de stat, astfel încât copiii de peste graniţe să îşi păstreze legătura cu ţara şi să se poată întoarce în România oricând doresc, fără să aibă şi obstacolul de integrare legat de limbă, mai scrie în comunicat.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Inutili ,nimic din ce v-ați propus de când sunteți în opoziție su s-au realizat .gargara cu braga fara plăcintă

  2. Felicitari, un proiect de lege care merita sa fie votat si implementat!