G4Media.ro

Doi scriitori au dat în judecată compania care deține ChatGPT pentru încălcarea legii…

Sursa foto: Dreamstime

Doi scriitori au dat în judecată compania care deține ChatGPT pentru încălcarea legii drepturilor de autor/ Programul ar fi fost antrenat, fără drept, pe cărțile scrise de ei

Doi scriitori au intentat săptămâna trecută un proces împotriva OpenAI, susținând că cărțile lor protejate prin drepturi de autor au fost folosite pentru a antrena chatbotul de inteligență artificială al companiei, ChatGPT, fără consimțământul lor.

Paul Tremblay, autorul cărții „The Cabin at the End of the World”, și Mona Awad, autoarea cărților „Bunny” și „13 Ways of Looking at a Fat Girl”, susțin că ChatGPT generează „rezumate foarte precise” ale operelor lor, potrivit plângerii.

Aceștia susțin că rezumatele sunt „posibile” doar dacă ChatGPT a fost antrenat pe cărțile lor, ceea ce ar reprezenta o încălcare a legii drepturilor de autor, scrie CNBC.

OpenAI nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii a CNBC. Și nici avocații lui Tremblay și Awad nu au răspuns.

ChatGPT generează automat text pe baza unor indicații scrise într-un mod mult mai avansat și mai creativ decât  vechile chatboturi de inteligență artificială. Tehnologia a fost dezvoltată de OpenAI din San Francisco, o companie de cercetare condusă de Sam Altman și susținută de Microsoft.

Chatbotul este antrenat pe o cantitate enormă de date de text. OpenAI nu dezvăluie ce date precise au fost folosite pentru antrenarea ChatGPT, dar compania spune că, în general, acesta a răscolit internetul, inclusiv prin utilizarea de cărți arhivate și Wikipedia.

Plângerea, care a fost depusă la o instanță federală din San Francisco, susține că „o „mare parte” din materialul din datele de antrenament ale OpenAI se bazează pe materiale protejate de drepturi de autor, inclusiv cărțile lui Tremblay și Awad. Dar dovedirea exactă a modului și a locului în care ChatGPT a cules aceste informații, precum și a faptului dacă autorii au suferit daune financiare, ar putea fi o provocare, notează CNBC.

Plângerea face referire la unele rezumate generate de ChatGPT și constată că chatbotul greșește unele lucruri. Cu toate acestea, Awad și Tremblay susțin că restul rezumatelor sunt corecte, ceea ce înseamnă că „ChatGPT păstrează cunoștințele despre anumite lucrări din setul de date de antrenament”.

„În niciun moment ChatGPT nu a reprodus vreuna dintre informațiile de gestionare a drepturilor de autor pe care reclamanții le-au inclus cu lucrările lor publicate”, se arată în plângere.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează