G4Media.ro

Doi tineri belgieni sunt acuzați de pirateria vieții sălbatice în Kenya, după…

Sursa foto: Pixabay

Doi tineri belgieni sunt acuzați de pirateria vieții sălbatice în Kenya, după ce au fost găsiți cu 5.000 de furnici / „O schimbare în tendințele traficului – de la mamifere mari iconice la specii mai puțin cunoscute, dar critice din punct de vedere ecologic”

Doi adolescenți belgieni au fost acuzați de piraterie a vieții sălbatice după ce au fost găsiți cu mii de furnici ambalate în eprubete, în ceea ce autoritățile kenyene au declarat că face parte dintr-o tendință de trafic cu specii mai mici și mai puțin cunoscute, transmite Euronews.

Lornoy David și Seppe Lodewijckx, ambii în vârstă de 19 ani, arestați pe 5 aprilie cu 5.000 de furnici, au părut tulburați în timpul înfățișării lor în fața unui magistrat din Nairobi și au fost consolați în sala de judecată de rude.

Ei i-au spus magistratului că adunau furnicile pentru distracție și nu știau că este ilegal.

Într-un caz penal separat, kenyanul Dennis Ng’ang’a și vietnamezul Duh Hung Nguyen au fost de asemenea acuzați de trafic ilegal în aceeași sală de judecată, în urma arestării lor în timp ce se aflau în posesia a 400 de furnici.

Kenya Wildlife Service (KWS) a afirmat într-o declarație că cei patru bărbați erau implicați în traficul de furnici către piețe din Europa și Asia și că printre specii se număra Messor cephalotes, o furnică culegătoare distinctivă, mare și de culoare roșie, originară din Africa de Est.

Exportul ilegal de furnici „nu numai că subminează drepturile suverane ale Kenyei asupra biodiversității sale, dar și privează comunitățile locale și instituțiile de cercetare de potențiale beneficii ecologice și economice”, a declarat KWS.

Kenya a luptat în trecut împotriva traficului de părți ale corpului unor specii mai mari de animale sălbatice, cum ar fi elefanții, rinocerii și pangolinii, printre altele.

Dar cazurile împotriva celor patru bărbați reprezintă „o schimbare în tendințele traficului – de la mamifere mari iconice la specii mai puțin cunoscute, dar critice din punct de vedere ecologic”, a declarat KWS.

Cei doi belgieni au fost arestați în comitatul Nakuru din Kenya, care găzduiește mai multe parcuri naționale.

Cele 5.000 de furnici au fost găsite în casa de oaspeți în care erau cazați și erau ambalate în 2.244 de eprubete care fuseseră umplute cu vată pentru a permite furnicilor să supraviețuiască luni de zile.

Ceilalți doi bărbați au fost arestați în Nairobi, unde s-a descoperit că aveau 400 de furnici în apartamentele lor.

Autoritățile kenyene au evaluat furnicile la un milion de șilingi (6.819 euro). Prețurile pentru furnici pot varia foarte mult în funcție de specie și de piață.

Philip Muruthi, vicepreședinte pentru conservare la Africa Wildlife Foundation din Nairobi, a declarat că furnicile joacă un rol important în îmbogățirea solurilor, permițând germinarea și oferind hrană pentru specii precum păsările.

„Chestia este că, atunci când vezi o pădure sănătoasă, precum pădurea Ngong, nu te gândești la ceea ce o face sănătoasă. Este vorba de relații, de la bacterii la furnici și până la lucruri mai mari”, a spus el.

Muruthi a avertizat cu privire la riscul traficului de specii și al exportului de boli către industria agricolă a țărilor de destinație.

„Chiar dacă există comerț, acesta ar trebui să fie reglementat și nimeni nu ar trebui să ne ia resursele pur și simplu”, a spus el.

Procesul a fost amânat până la 23 aprilie, după care instanța va analiza rapoartele pre-sentențiale.

În același timp, toți cei patru contrabandiști rămân în arest.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.