Doi ziariști turci exilați și un fost ministru al lui Erdogan într-un restaurant din București
Undeva în spatele celor doi ziariști turci exilați și-a făcut apariția un fost ministru al lui Erdogan. În timp ce luam cina, miercuri seară, într-un restaurant turcesc din Capitală, unul dintre ziariști, Levent Kenez, ne lămurește de ce se abține cu greu să meargă la masa fostului ministru pentru a-i pune câteva întrebări.
Este chiar Erdogan Bayraktar, cel care în scandalul de corupție din 2013 a sunat la un post de televiziune pentru a face următoarea declarație care a șocat Turcia: ”Toate proiectele anchetate în dosare de corupție sunt realizate pe baza ordinului lui Erdogan. Daca demisionez eu, trebuie sa demisioneze şi premierul Erdoğan”. (Detalii aici)
Trei miniștri au demisionat atunci din guvernul condus de cel care între timp avea să devină președinte și să trimită la închisoare mii de militari, funcționari sau jurnaliști. Pe toți i-a acuzat că fac parte din rețeaua gullenistă care ar fi organizat puciul eșuat din 2016.
Recep Tayyp Erdogan a început de atunci lupta cu ”statul paralel”. Polițiștii implicați în anchetarea cazului de corupție au fost arestați. Toți cei trei miniștri au scăpat de acuzații, inclusiv Erdogan Bayraktar care, miercuri seara, servea cina relaxat în capitala României.
Cei doi ziariști exilați, Levent Kenez și Necdet Çelik, ar vrea să meargă la fostul ministru, aflat la câțiva metri distanță, și să-l întrebe privindu-l în ochi: Cum se simte azi, când polițiștii care l-au anchetat au fost condamnați pe 18 martie 2019 la închisoare pe viață, soțiile lor au primit 6 ani și trei luni ani iar ei, foști ziariști respectabili în Turcia, s-au văzut nevoiți să plece în exil pentru a evita represaliile regimului Erdogan?
N-au făcut-o, pentru a evita o scenă de prost gust în restaurantul turcesc.
Dar prezența fostului ministru aici ne amintește tuturor ce s-a întâmplat în Turcia și cât de mult seamănă situația de acolo cu evoluțiile de la noi. Erdogan s-a luptat și el cu ”statul paralel”, a schimbat legi, a epurat justiția, a dat afară procurori, judecători iar 15 polițiști implicați în investigația dosarului de corupție au fost condamnați pe viață.
Un bun specialist în istoria recentă a Turciei ne atrage atenția că Dragnea n-a ajuns încă dictator ca Erdogan, dar că este pe la jumătatea drumului. Parcursul politic al celor două țări seamănă izbitor. Creșterea economică îl ajută și pe liderul PSD, la fel cum l-a făcut mare pe Erdogan.
Amândoi au recurs la mituirea populației pentru a închide ochii la distrugerea democrației. Cu un public anesteziat, indiferent la valori democratice de bază sau manipulat cu o presă controlată total, Turcia a ajuns pe nesimtite o dictatură.
Și Erdogan a venit cu răzbunarea în dinți după o condamare la închisoare. Pe când ocupa funcția de primar al Istanbulului, de unde s-a ridicat și pe care azi nu acceptă că l-ar putea pierde, a fost acuzat că aduce atingere secularismului.
Azi, pe 9 mai, de Ziua Europei, ar trebui să realizăm mai clar ce șansă istorică a fost pentru România aderarea la UE acum 12 ani. Dacă atunci ratam intrarea în clubul țărilor civilizate, în spațiul guvernat de reguli și tratate, astăzi arătam infinit mai rău decât Turcia lui Erdogan.
România nu are voie să iasă din spațiul european în care statul de drept și justiția sunt valori fundamentale, pentru a se transforma într-o mică satrapie de tip oriental.
Levent Kenez și cazul fostului minisrtu al lui Erdogan ne amintesc cum se poate schimba o țară, pe nesimțite și rapid, dintr-o democrație într-o dictatură neagră în care corupții scapă basma curată iar criticii lor iau calea exilului sau fac închisoare.
Levent Kenez a fost redactorul șef al ziarului Meydan, confiscat de guvernul turc și apoi închis. Kenez este unul dintre zecile de ziariști exilaţi, pentru a nu fi arestat in Turcia, dupa puciul esuat din 2016. În prezent este secretarul general al Centrului pentru libertate din Stockholm și, în același timp, scrie pentru portalul TR724, din Bruxelles.
Kenez va participa vineri la o dezbatere organizată de Zaman România cu tema ”Cât mai valorează astăzi libertatea presei”, eveniment la care vor participa jurnaliști turci, victime ale regimului Erdogan, reprezentanți ai Stockholm Center for Freedom, jurnaliști români și reprezentanți ai ONG-urilor de presă din România.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii