
Dolarul american a avut oscilații puternice toată săptămâna, pe fondul mesajelor incoerente ale lui Donald Trump privind acordurile comerciale
Dolarul a crescut, vineri, după ce înregistrase pierderi mici cu o zi mai devreme, în timp ce traderii se confruntau cu perspectivele economiei americane generate de mesajele incoerente ale președintelui Donald Trump privind acordurile comerciale și intervenția Rezervei Federale.
Moneda americană a oscilat frecvent în această săptămână, începând cu o cădere de 1% față de principalele valute, luni, după ce Trump a amenințat că îl va concedia pe președintele Fed, Jerome Powell, pentru că nu a redus ratele dobânzilor suficient de repede, pentru a crește cu 1,5% o zi mai târziu, când Trump a declarat că nu a avut niciodată intenția de a-l înlocui pe Powell și a evocat o dezescaladare a războiului său comercial cu China, scrie Reuters.
Cu toate acestea, lipsa unor progrese reale în ceea ce privește deschiderea discuțiilor cu Beijingul a făcut ca dolarul să scadă din nou mai târziu, în cursul săptămânii. Pe ansamblul săptămânii, indicele dolarului – care măsoară moneda în raport cu șase perechi majore – este pe cale să înregistreze o creștere de doar 0,27%, deși aceasta ar întrerupe o serie de patru săptămâni de pierderi.
Investitorii sunt în special în incertitudine cu privire la situația actuală cu China. Beijingul a afirmat joi că nu a purtat discuții comerciale cu Washingtonul, deși Trump a repetat mai târziu în cursul zilei că sunt în curs negocieri directe.
La începutul zilei de vineri, dolarul era în creștere cu 0,3% la 143,08 yeni și cu 0,4% mai puternic la 0,8303 franci elvețieni.
Euro a scăzut cu 0,3% la 1,1355 $. Lira sterlină a scăzut cu 0,2%, la 1,3314 dolari.
Washingtonul pare să facă unele progrese în primele discuții comerciale cu aliații asiatici Coreea de Sud și Japonia.
Delegația Seulului a declarat joi, după prima rundă de negocieri, că cele două părți urmăresc să elaboreze un pachet comercial înainte ca pauza privind tarifele reciproce să fie ridicată în iulie.
Ministrul japonez de finanțe a declarat în aceeași zi, după întâlnirea cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, că nu au existat discuții privind țintele valutare. Trump acuzase Tokyo la începutul acestei luni că își slăbește moneda pentru a le oferi exportatorilor săi un avantaj.
Negociatorul-șef al Japoniei, ministrul economiei Ryosei Akazawa, va avea o a doua rundă de discuții comerciale cu Bessent săptămâna viitoare.
„Dacă se răspândește percepția că o reducere a tarifelor este aproape, aceasta ar putea influența pozitiv negocierile tarifare cu alte țări, ducând la o retragere a sentimentului de risc și la o scădere a vânzărilor de active americane”, ceea ce ar putea susține dolarul înapoi la 145 yeni, au scris analiștii Mizuho într-o notă.
„Pe de altă parte, dacă negocierile par dificile chiar și cu Japonia, un aliat-cheie, ne putem imagina situația cu China”.
Guvernatorul Băncii Japoniei, Kazuo Ueda, a reiterat joi angajamentul băncii centrale de a crește ratele dobânzilor, dacă inflația subiacentă va evolua spre ținta de 2%, conform previziunilor, dar a repetat că factorii de decizie trebuie să analizeze consecințele tarifelor americane.
Prețurile de consum de bază în capitala Japoniei au crescut cu 3,4% în aprilie față de anul precedent, au arătat vineri datele, accelerând pentru a doua lună consecutiv.
Este de așteptat ca BOJ să lase setările de politică neschimbate la reuniunea sa de două zile care se încheie pe 1 mai.
Bitcoin a crescut ușor pentru a se tranzacționa la aproximativ $94,220, apropiindu-se de maximul de miercuri de $94,489.92, cel mai puternic nivel din 3 martie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.