
Dolarul american slăbeşte în faţa principalelor valute, în timp ce yuanul atinge un minim istoric, pe fondul tensiunilor comerciale declanşate de tarifele impuse de Trump
Dolarul american s-a depreciat marţi faţă de principalele valute internaţionale, inclusiv în raport cu yenul japonez şi euro, în timp ce yuanul Chinei a atins un minim istoric, în contextul disputelor comerciale tot mai intense generate de noile tarife impuse de preşedintele Donald Trump, care au zguduit pieţele timp de trei zile consecutive, relatează Reuters, citată de News.ro.
Yenul japonez şi francul elveţian au beneficiat de interesul crescut pentru activele de refugiu, investitorii temându-se de o posibilă recesiune globală. Pieţele se pregătesc pentru ”un război de uzură” între SUA şi China, după ce Beijingul a respins acuzaţiile de şantaj economic şi a promis că ”va lupta până la capăt”, în replică la ameninţarea lui Trump de a majora tarifele până la 104%, ca reacţie la tarifele de retorsiune impuse de China săptămâna trecută.
Yuanul a coborât la 7,3815 unităţi pentru un dolar, cel mai redus nivel din 2010, de când moneda a început să fie tranzacţionată internaţional.
Dolarul american a scăzut cu 0,53%, până la 147,06 yeni, şi cu 0,33%, până la 0,857 franci elveţieni. Euro a crescut cu 0,1%, ajungând la 1,091375 dolari, după ce anterior urcase cu peste 0,7%, recuperând din pierderile suferite în ultimele două sesiuni.
Marvin Loh, strateg senior la State Street Boston, a explicat că performanţa slabă a dolarului este determinată, în parte, de temerile legate de o recesiune cauzată de noile tarife.
Lira sterlină şi dolarul australian, valute care evoluează bine în perioade de optimism bursier, şi-au revenit şi ele, cu aprecieri de 0,37%, respectiv 0,58%, după scăderile din sesiunile anterioare.
Investitorii au primit marţi unele semnale pozitive din partea administraţiei Trump. Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat luni că speră ca negocierile să ducă la scăderea tarifelor. Trump a anunţat că Japonia va trimite o echipă pentru începerea discuţiilor, ceea ce a impulsionat bursele japoneze.
Pe Wall Street, toţi cei trei mari indici bursieri au revenit pe creştere marţi, după scăderile puternice din săptămâna trecută, generate de anunţurile tarifare ale lui Trump.
”Dacă analizăm ultimele zile, dolarul şi randamentele obligaţiunilor nu au reacţionat atât de agresiv cum ar fi fost de aşteptat, având în vedere volatilitatea de pe pieţele de acţiuni”, a adăugat Loh.
Indicele dolarului, care măsoară evoluţia acestuia faţă de un coş de valute majore (inclusiv yenul şi euro), a scăzut cu 0,11%, până la 103,32, fiind în declin cu aproximativ 0,7% de la anunţul tarifelor din 2 aprilie. Investitorii cântăresc impactul negativ asupra economiei SUA în raport cu rolul tradiţional de ”refugiu” al dolarului în perioade de incertitudine.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank