Dolarul, monedă de refugiu, se apropie și mai mult de paritatea cu euro
Dolarul, monedă de refugiu, a crescut puternic luni, în special față de euro, care se apropia de paritatea cu dolarul, influențat de posibilitatea unei reduceri a livrărilor de gaze rusești către Europa, relatează agenția AFP, citată de boursorama.com.
Investitorii se îndepărtează de activele de risc și favorizează dolarul, care a crescut cu 0,92%, la 1,0093 dolari pentru un euro, în jurul orei 12:10 GMT, după ce cu câteva momente mai devreme câștigase peste 1%.
Revenirea euro de vineri, când moneda unică și-a recăpătat forța după ce a atins un minim al ultimelor două decenii, de 1,0072 dolari, nu a durat.
Gigantul rus Gazprom a început luni lucrările de întreținere la cele două conducte Nord Stream 1, care transportă o mare parte din gazul său încă livrat în Germania și în alte câteva țări din Europa de Vest.
Chiar dacă lucrările au fost planificate de mult timp, ele alimentează îngrijorările deja exprimate cu o zi înainte de ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, care a declarat că ar trebui să fim pregătiți pentru „o întrerupere totală a gazului rusesc (…) care este astăzi cea mai probabilă opțiune”.
Această ipoteză „ar întări stagflația deja ridicată din Europa”, se teme Stephen Innes, analist la SPI AM.
Creșterea prețurilor la energie stimulează, de fapt, inflația, în timp ce determină o stagnare sau chiar o scădere a economiei zonei euro.
„Acest scenariu va concentra probabil piața asupra riscurilor de fragmentare”, adică o creștere a diferențelor dintre ratele de împrumut ale diferitelor țări din zona euro, a adăugat Jane Foley, analist la Rabobank.
Creșterea slabă lasă puțin marjă de manevră Băncii Centrale Europene (BCE).
În plus, crearea de locuri de muncă peste așteptări în SUA în luna iunie, conform cifrelor publicate vineri, întărește ideea că Rezerva Federală a SUA (Fed) își poate permite să majoreze ratele pentru a limita inflația.
Raportul „tinde să confirme că Fed va majora dobânzile cu 0,75 puncte procentuale la următoarea ședință”, a declarat Richard Hunter, analist la Interactive Investor.
Cu toate acestea, analiștii de la UBS spun că forța dolarului față de unele valute este nesustenabilă, deoarece politica monetară va începe să influențeze creșterea economică a SUA.
„Îi sfătuim pe investitori să nu se poziționeze pentru o nouă creștere a dolarului, ci să favorizeze francul elvețian ca valoare de refugiu”, a declarat Mark Haefele, analist la UBS.
Vineri, francul elvețian a atins cel mai ridicat nivel față de euro din 2015 încoace, la 0,9866 franci elvețieni. Însă luni, moneda a scăzut cu 0,41%, la 0,9811 franci elvețieni față de dolar.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii