G4Media.ro

Dominic Fritz a eliminat supraimpozitarea proprietarilor care nu refac fațadele clădirilor din…

Sursa foto: Primăria Timișoara

Dominic Fritz a eliminat supraimpozitarea proprietarilor care nu refac fațadele clădirilor din Timișoara după ce primăria a pierdut zeci de procese

Noul primar al Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat că va elimina în acest an supraimpozitarea cu 400% a proprietarilor care nu restaurează fațadele clădirilor din oraș după ce primăria a pierdut toate procesele, anunță publicația Banatul Azi.

Fritz a anunțat că primăria a pierdut în 2018 40 de procese din 40, în 2019 a pierdut 37 de procese din 37, iar în acest an a pierdut deja 20.

Taxa pe paragină, introdusă de fostul primar Nicolae Robu, vizează, alături de terenuri, atât clădirile noi, fără valoare istorică, cât şi monumentele. Iar aici, proprietarii din Timişoara sunt vizaţi direct. Cu un patrimoniu de 14.000 de case monument sau amplasate în zone de protecţie istorică, cele mai multe neîngrijite, autorităţile locale nu au putut decât să îi amendeze pe proprietari, iar sancţiunile de câteva mii de lei nu i-au convins să înceapă lucrări de reabilitare.

Fritz a anunțat că va reface procedura de supraimpozitare, dar caută și soluții să acorde ajutor financiar proprietarilor de clădiri istorice, pentru a le reface, așa cum procedează de ani buni Oradea.

Timișoara se confruntă de trei decenii cu problema clădirilor de patrimoniu, mai cu seamă cele din centrul orașului, lăsate în paragină de proprietari. Problema a devenit una acută după ce municipiul de pe Bega a câștigat concursul pentru a deveni capitală europeană a culturii în 2023. (Foto: Primăria Timișoara / Facebook)

Citește tot articolul pe Banatul Azi 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. și PNL zeci de procente.
    Hai cu oamenii noi in politică, în Parlament

    • Timișorenii vor vota masiv cu Usr plus .
      Power

    • Incepe sa-mi placa personajul asta Dominic Fritz. Cine are bani si nu are probleme legale/grave de alta natura va renova imobilul mai devreme sau mai tarziu. In loc sa scuteasca pe ce care renoveaza fatada de impozit, in unele orase au bagat impozitul de 500%. La fel si cu curatenia terenurilor „abandonate”. Hai aa fim seriosi, datii omenilor o scrisoare de avertizare, sau un telefon sau o citatie la primarie etc. pentru gasirea unei solutii favorabile proprietarului si nu mafiei imobiliare!

  2. Pai scopul lui robu era de a le retroceda nu de a le reconditiona .

  3. Adevarul e ca e o performanta in sine sa ai o astfel de decizie de taxare la nivel de primarie si apoi sa pierzi 97 de procese din 97. Ce au scris oare juristii primariei in decizia aia?

    • Au avut în vedere legislatia care nu permite sa fie concediati dupa asa performanta.

  4. Dominic Frirz are dreptate. Problema supraimpozitarilor este ca daca proprietarii nu au bani sa reabiliteze cladirea, o vor face prost, cu materiale de proasta calitate doar ca sa scape de supraimpozitare si rezultatul va fi un oras mai urat. Daca nu au bani deloc, ori vor da in judecata primaria si castiga daca decizia a fost prost facuta, asa cum a facut-o Robu, ori vor vinde proprietatile ca sa scape de supraimpozitare. Robu, fostul primar PNL care era si cercetat de DNA, voia sa ajute mafia imobiliara din Timisoara sa mai puna mana pe niste imobile din centru. Decizia de supraimpozitare, fiind prost facauta din punct de vedere juridic, nu a reusit decat sa se faca de ras pierzand toate procesele si sa spoiasca cateva fatade.
    Solutia este cea pe care a propus-o Dominic Fritz, sustinerea financiara dar si consilierea pe partea de arhitectura si materiale a proprietarilor astfel incat reabilitarea cladirilor istorice sa se faca bine. Pana acum la Timisoara s-a folosit tigla produsa industrial la reabilitarea monumentelor istorice desi aceasta nu era compatibila.

  5. Timisoara trebuie sa fie capitala europana a culturii in 2021, nu in 2023.

  6. supraimpozitarea in contrapondere cu facilitati pentru renovare(program al primariei) exista de mult si este foarte eficienta in Oradea!
    De ce functioneaza bine merci acolo iar in TM nu? Probabil Primaria TM nu are si schema de sprijinire pt. Renovare? Intern.