G4Media.ro

Dominic Fritz anunță că este inevitabilă carantinarea Timișoarei, care se apropie de…

sursa foto: Facebook/ Primăria Timișoara

Dominic Fritz anunță că este inevitabilă carantinarea Timișoarei, care se apropie de 6 infectări la mie / Departamentul pentru Situații de Urgență a cerut carantinarea localităților care trec de acest prag

Primarul Dominic Fritz a anunțat, marți, într-o conferință de presă, că este inevitabilă carantinarea Timișoarei, care se apropie de 6 infectări de Covid la mia de locuitori. Edilul a precizat că o abordare mai strictă pe termen scurt aduce beneficii mai multe pe termen lung, iar alte țări iau măsuri dure când mai au neocupată 20-30% din capacitatea spitalelor, nu când acestea sunt pline, ca la noi.

Dominic Fritz a precizat că a organizat în primărie un centru de coordonare pentru reacția rapidă la criza Covid.

Primarul a precizat că rata de infecție în Timișoara se apropie de 6 la o mie de locuitori, ceea ce înseamnă că se intră într-un scenariu de creștere exponențială.

”Trebuie să spun din păcate că este puțin probabil că vom putea evita o carantinare a orașului și de fapt a întregii zone periurbane. Ieri, DSU a dat o comunicare ca localitățile care depășesc rata de 6 cazuri la mia de locuitori trebuie să trimită analiza privind impunerea măsurii de carantină sau justificare neimpunerii acestei măsuri”, a precizat Dominic Fritz.

El a spus că poate e mai bine să se ia această măsură cât mai repede decât mai târziu.

„Scopul principal trebuie să fie să putem sărbători un Crăciun cât de cât normal și să salvăm cât mai multe vieți posibil”, a subliniat Dominic Fritz.

Edilul a spus că în acest moment paturile Covid din Timișoara sunt ocupate, dar sunt în curs de aprobare încă 50 de paturi marți, dintre care 18 cu prize de oxigen.

Dominic Fritz a explicat că decizia de carantinare se ia la nivel central, dar propunerea trebuie să vină de la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

„Pentru mine e exclus să carantinăm doar orașul Timișoara. Pentru mine este clar că trebuie cu zona metropolitană. Această discuție trebuie dusă în CJSU. (…) Eu tind să cred că o abordare mai strictă pe termen scurt ne aduce beneficii pe termen lung mai multe. Nu mă lansez în speculații, trebuie analizate toate măsurile posibile. Nu are rost să luăm măsuri doar de dragul măsurilor, trebuie să luăm măsuri eficace și despre care știm că vor și produce efecte în două săptămâni. Nu aș vrea să exclud nimic, pentru că situația e serioasă. Spitalele sunt pline, iar în alte țări aceste măsuri dure se iau în alte țări când spitalele mai au liber 20-30% capacitate pentru că se știe că durează până măsurile au efecte”, a mai declarat Dominic Fritz.

Sursa foto: Facebook Primăria Timișoara

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Inainte de a repeta mizeria din lunile martie-aprilie 2020, cate aparate de ventilatie mecanica ati achizitionat in perioada mai 2020 – octombrie 2020?

    Apoi, prezentati succint si numeric distributia teritoriala a aparatelor de oxigen (O2) catre spitalele din fiecare colt al Romaniei.

    • Doamna, ventilatia e secundara, esential este tratamentul si suportul functiilor vitale in ATI. Acolo avem numar limitat de specialisti.
      Vom ajunge in carantina pentru ca lumea ju respecta regulile. Unii dau vina pe capacitatea de testare, dar situatia concreta e ca spitalele sunt pline. Nu vom prinde sfarsitul sezonului rece fara sa punem frana cumva. Avem nevoie de „mizeria” asta de carantina (maivsoft sau mai hard, se va vedea daca da rezultate). Avem in judet cazuri pe zi cat aveam pe toata tara in primavara!

    • Daca te consideri o vita este strict problema ta, dar nu te baga analfabetule, prizele de oxigen aunt esentiale cand organismului ii este afectat reflexul natural de respiratie, iar intubarea cu oxigen se face la ATI.

      Ca mai apoi, prezentati situatia spitalelor functionale, cu ATI functionale, tinand cont de ce ati achizitionat, inafara de milioanele de masti.

    • Bai redus-o, intai trebuie stabilizate functiile organismului, stapanita inflamatia, monitorizate semnalele chimice care preced cedarea de organe, prevenirea micsorarii functiei respiratorii. E un coctail personalizat de tratament care trebuie administrat in timp real, daca vrei ca sansele pacientului sa fie mai mari decat datul cu banul!Toate astea necesita SPECIALISTI care nu pot monitoriza un numar mare de pacienti, ca nu exista timp fizic, baga-si la cap?
      Degeaba ai un ventilator mecanic si pacientul intubat daca pacientul ajunge cu punctia plamanului la 10%! Ia cazul Ungariei care a a achizitionat mai bine de 10000 de ventilatoare care stau in depozit si nu mai stiu cum sa scape de ele! La ei, ca si la noi, lipsa personalului e limita, nu ventilatia. Spilul e sa tratezi pacientul incat sa NU ajunga la ventilatie.
      Tu de ce crezi ca mortalitatea covid in randul romanilor e printre cele mai mari din Europa? E lipsa specialistilor care sa trateze eficient pacientii, nu lipsa ventilatoarelor, la care nu am ajuns la limita!

  2. Eu nu inteleg de ce carantinarea si masurile mai drastice se iau la procent din mia de locuitori. Ar trebui sa se ia la procent din disponibilul paturilor de ATI. Adica in loc sa masuram ce capacitate mai avem sa salvam eventualii bolnavi , noi ne uitam la cati bolnavi sunt la miia de locuitori – iar cand cei ajunsi bolnavi se duc in spital se constata ca nu mai sunt locuri. Sa ma bati daca inteleg de unde vine idea de 3 la mie.

    • Liudovic stie….

    • Dintr-o ședință de guvern a specialiștilor noștri, care nu înțeleg pe ce lume trăiesc. Carantina nu a avut nici un efect când am avut câteva zeci de cazuri în toată țara. Sigur va avea acum, când e gata, covidul este endemic.

    • @Marius David, raspunsul este simplu: odata trecut un anumit prag de infectii la mia de locuitori cresterea devine exponentiala (transmiterea se accelereaza) si nu o poti mai poti controla si daca astazi sa zicem avem 20% capacitate ATI disponibila peste doua zile putem aveam -20% si tot asa. Masurarea ratei de infectare se face printre indivizi si nu prin capacitatea sistemului medical de a prelua cazurile critice, cu atat mai mult cu cat suntem la limita deja.

  3. Am stat degeaba in primavara in casa. Am stat cu gandul ca Guvernul Romaniei, dovedit incompetent, sa aiba timp sa se pregateasca astfel incat pocesul medical sa se desfasoare in siguranta atat pentru medici, cat si pentru pacienti. Am asteptat sa creasca atat capacitatea de tratare, cat si sa imbunatateasca atat de necesara comunicare cu publicul a autoritatilor, dar si-au batut joc de noi si trebuie sa-i tinem minte la alegeri. Nu trebuie sa uitam prostia si incompetenta guvernului Orban, asa cum n-am uitat mizeriile PSD-ului. #PSDsiPNLfixAceeasiMizerie #ueOrban#ueTURCAN #ueTataru

    • Stimata doamna puteți fi sigura că și PSD și PNL sunt aceeași specie de reptilieni FSNiști
      incompetenți cu instinctul dezvoltat în umplerea buzunarelor. Năpârca își schimbă pielea dar tot șarpe rămâne. Nu voi vota niciodată ciuma galbenă și nici cea roșie

  4. Depinde ce va presupune carantina. Daca va fi ca în primăvară, cu declarații aiurea pe proprie răspundere, cu politie peste tot care te întreabă unde mergi ce faci, cu obligativitatea să îți faci cumparaturile numai la magazinul de lângă bloc, nu este ok.
    Daca masurile sunt de genul școală online, restricții pe timp de noapte, restaurante și magazine neesențiale închise la interior, interzicerea petrecerilor, aniversarilor, adunarilor, e ok.

  5. Inainte de a repeta mizeria din lunile martie-aprilie 2020, cate aparate de ventilatie mecanica ati achizitionat in perioada mai 2020 – octombrie 2020?

    Apoi, prezentati succint si numeric distributia teritoriala a aparatelor de oxigen (O2) catre spitalele din fiecare colt al Romaniei.

    Ce abereaza nesimtitul mai sus de inflamatie, ba desteptul lui peste prajit, probabil stii si de anticoagualantele care se administreaza, ca tot pe aici ai citit.

  6. Circul trebuie desăvârșit

  7. Ai o singura idee in cap si ti sa convingi pe toata lumea ca e cea corecta. Omul are dreptate fara personal ati poti sa ai 17 mil de ventilatoare mecanice ca nu te ajuta. Pacientul trebuie intubat de personal calificat nu tine un pai in gura. Si dupa intubare sunt proceduri care necesita un asistent la cel mult doua paturi.

  8. Bine ați venit d.nul ..primar…