Dominic Fritz: Mâinile jos de pe bugetele locale! / Dacă Guvernul are o problemă cu propriul buget, trebuie să găsească soluţii la bugetul lor, să ia decizii grele. Să nu se amestece în treaba noastră locală
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a afirmat, marți, referindu-se la măsurile luate în calcul de Guvern pentru reducerea cheltuielilor, că dacă Executivul are o problemă cu propriul buget, atunci acolo trebuie să găsească soluţii şi să nu se amestece în treaba autorităţilor locale. „Mâinile jos de pe bugetele locale”, a fost mesajul lui Dominic Fritz, citat de News.ro.
Dominic Fritz a fost întrebat marţi, la Prima News, dacă aceste reduceri bugetare preconizate de către Guvern ar afecta autorităţile locale.
„Este o idioţenie faptul că bugete locale sunt incluse în această discuţie pentru că bugetele locale se hrănesc strict din taxe şi impozite locale şi o cotă din taxa pe venit a celor care lucrează în oraşul respectiv. Bugetele locale nici nu cresc, nici nu scad deficitul la bugetul de stat, pentru că noi, oricum, trebuie să ne încadrăm în limita veniturilor noastre proprii şi nu ne putem împrumuta pentru funcţionare, aşa cum o poate face Guvernul. Deci asta înseamnă, dacă nouă ni se impune să reducem într-un anumit capitol bugetar cheltuielile, la venituri egale, înseamnă că ce am economisit în stânga o să punem în dreapta, o să redistribuim nişte sume la rectificări. Este absolut absurd şi nu înţeleg, dincolo de o politică de simbolism, că acum toţi trebuie să strângem cureaua, ce efect real ar avea asupra deficitului naţional. Are doar efectul, într-adevăr, că noi suntem forţaţi să mutăm nişte sume fără să putem decide noi dacă într-adevăr ni se scad veniturile noastre proprii cum prioritizăm cheltuielile noastre”, a declarat primarul Timişoarei.
El a precizat că proiectul Timişoara – Capitala Culturală Europeană ar putea avea de suferit deoarece este finanţat prin capitolul bugetar de bunuri şi servicii.
„Deci suntem forţaţi să le scădem de la bunuri şi servicii, ceea ce, în cazul Timişoarei, chiar ar avea un efect dramatic deoarece Capitala Culturală este finanţată prin acest capitol bugetar de bunuri şi servicii şi nu pot acum, în mijlocul anului, să spun tuturor vizitatorilor: «Îmi pare rău, Guvernul mă forţează să scad de acolo cheltuielile». Sunt veniturile noastre şi trebuie să fie autonomia noastră, să putem să ne cheltuim pentru ce capitole bugetare vrem, aceeaşi absurditate există la costuri. Oricum, costurile în administraţia locală sunt plafonate. Eu nu pot să angajez câţi oameni vreau eu. Dacă îmi pleacă, să zicem, un arhitect la urbanism, care eliberează autorizaţii de construcţii, de ce să nu am posibilitatea să îl înlocuiesc şi să angajez pe altul în locul lui? Cu ce este câştigat statul român dacă sunt forţat să ţin acest loc liber şi să pot elibera mai puţine autorizaţii de construcţii, cu ce au câştigat cetăţenii? Mâinile jos de pe bugetele locale! Dacă Guvernul are o problemă cu propriul buget, trebuie să găsească soluţii la bugetul lor, să ia decizii grele. Avem 200 de secretari de stat, sunt sigur că nu avem nevoie de toţi 200, dar să nu se amestece în treaba noastră locală”, a explicat primarul Timişoarei.
Proiectul de ordonanță de urgență pentru tăierea cheltuielilor bugetare prevede, între altele, că cheltuielile de personal și de funcționare îngheață în toate instituțiile de stat la nivelul din 2022, că instituțiilor publice, inclusiv firmelor de stat, li se interzice cumpărarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier și aparatură birotică, dar și că sunt interzise angajările la instituții publice centrale și locale și în firmele de stat. Citește mai multe pe Economedia.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii