G4Media.ro

Donald Trump a anunțat că retrage Statele Unite din Tratatul privind Forţele…

Donald Trump a anunțat că retrage Statele Unite din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat în 1987 cu Rusia / NATO sprijină pe deplin decizia americanilor / Reacția MAE

Statele Unite ale Americii au anunţat vineri că se retrag din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) semnat în 1987 cu Rusia, pe care o acuză că a încălcat acest acord, informează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

UPDATE: Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat, într-un mesaj pe Twitter, că susține poziția SUA și a NATO: „Suntem alături de SUA și poziția comună a NATO: încălcarea Tratatului INF de către Rusia ridică riscuri semnificative pentru securitatea euro-atlantică. Autoritățile ruse ar trebui să ia măsuri pentru a reveni la respectarea completă și verificabilă a tratatului în următoarele 6 luni“.

„De mâine SUA îşi vor suspenda obligaţiile din cadrul tratatului INF şi vor începe procesul de retragere”, care „se va încheia în şase luni, cu excepţia cazului în care Rusia îşi respectă obligaţiile, distrugându-şi toate rachetele, lansatoarele şi echipamentele care încalcă acest document”, a subliniat preşedintele american Donald Trump într-un comunicat.

În paralel, şeful diplomaţiei SUA, Mike Pompeo, a dat asigurări într-o conferinţă de presă că Washingtonul este în continuare gata să discute cu Moscova „subiectul dezarmării”, dar a explicat la rândul său că Rusia trebuie să se supună în termen de şase luni prevederilor INF. „În caz contrar acesta va lua sfârşit”, a spus Pompeo la Washington.

„SUA speră în continuare să poată reaşeza relaţiile cu Rusia pe un făgaş bun, dar ţine de Rusia să renunţe la activităţile destabilizatoare nu doar în această problemă, ci şi în multe altele”, a adăugat secretarul american de stat.

Donald Trump a asigurat că SUA vor lucra împreună cu membrii NATO şi cu alţi aliaţi pentru a împiedica Rusia să obţină avantaje militare în urma încălcării tratatului INF.

„Vom merge mai departe cu dezvoltarea propriilor noastre opţiuni de răspuns militar şi vom coopera cu NATO şi alţi aliaţi şi parteneri pentru a împiedica Rusia să obţină vreun avantaj militar de pe urma acestui comportament ilicit”, se arată în declaraţia Casei Albe.

„Aliaţii noştri din NATO ne susţin pe deplin pentru că înţeleg pericolul reprezentat de încălcarea (INF) de către Rusia şi riscurile pe care le creează ignorarea încălcării tratatului în ce priveşte controlul armelor”, menţionează textul.

„Altfel, tratatul va lua sfârşit”, a explicat într-o conferinţă de presă la Departamentul de Stat şeful diplomaţiei SUA, Mike Pompeo, care a menţionat că Washingtonul este „gata” să continue discuţiile cu Moscova privind controlul armamentului.

NATO şi-a exprimat sprijinul pentru retragerea Statelor Unite din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), cerând Moscovei să revină în termen de şase luni la „respectarea deplină şi verificabilă” a obligaţiilor sale în materie de dezarmare, relatează AFP.

„Aliaţii sprijină pe deplin acest demers”, a declarat NATO într-un comunicat, publicat imediat după anunţul SUA referitor la retragerea sa din acest tratat crucial.

Dacă Rusia „nu-şi onorează obligaţiile în baza Tratatului INF (…) de a reveni la respectarea deplină şi verificabilă înainte ca retragerea SUA să aibă efect, în şase luni, Moscova va purta întreaga responsabilitate pentru dispariţia tratatului”, a apreciat Alianţa Nord-Atlantică.

„Continuăm să ne dorim o relaţie constructivă cu Rusia, atunci când acţiunile acesteia din urmă o vor permite”, a spus organizaţia în comunicatul său.

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat pe 8 decembrie 1987, la Washington, de către fostul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, şi fostul preşedinte american, Ronald Reagan, interzice Rusiei şi SUA utilizarea de rachete cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de km şi a pus capăt crizei rachetelor declanşate în 1980 prin desfăşurarea de rachete sovietice SS-20 cu focoase nucleare ce erau îndreptate către capitale occidentale.

Luna trecută, Washingtonul a dat Moscovei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma tratatului, cerând distrugerea unei noi rachete ruseşti şi avertizând că în caz contrar la 2 februarie va declanşa procedura de retragere din acord. Washingtonul şi NATO consideră că racheta rusească Novator 9M729, capabilă să transporte focoase nucleare, încalcă prevederile INF.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Oboomer ar fi trimis 2 paleți de Cash și pupături de mâini lui Vladimir…

    3,2,1 hai și latraii comuniști

  2. Macron isi face armata pentru a contracara SUA si NATO iar Satan 2 rade Franta de pe harta.