G4Media.ro

Donald Trump a semnat un ordin prin care își revendică puterea asupra…

Foto: Captură video

Donald Trump a semnat un ordin prin care își revendică puterea asupra agențiilor independente din SUA / Acestea aveau rolul de a contrabalansa politica guvernamentală

Președintele Donald Trump a semnat marți un ordin executiv radical prin care agențiile independente se află sub controlul Casei Albe – o acțiune care i-ar extinde considerabil puterea, dar care este probabil să atragă provocări juridice semnificative, scrie Politico.

Aceasta reprezintă cea mai recentă încercare a lui Trump de a consolida puterea dincolo de limitele pe care alți președinți le-au respectat și de a testa așa-numita teorie a executivului unitar, care afirmă că președintele are autoritate exclusivă asupra ramurii executive. De asemenea, reflectă influența lui Russ Vought, șeful de la buget al lui Trump, unul dintre mai mulți conservatori din orbita sa care au solicitat eliminarea unor ramuri independente ale puterii executive.

Teoria a fost mult timp considerată marginală, iar mulți specialiști în drept consideră în continuare că este ilegală, având în vedere că Congresul a înființat agențiile special pentru a acționa independent sau semi-independent de președinte. Printre acestea se numără Comisia Federală pentru Comunicații, Comisia Federală pentru Comerț și Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse de Valori, care toate adoptă reglementări și pot impune amenzi mari întreprinderilor care încalcă normele.

Alți președinți nu numai că au refuzat să conteste independența acestor agenții în instanță, dar în multe cazuri au încercat să evite chiar și aparența unei interferențe în acțiunile lor. Mulți lideri numiți în cadrul agențiilor au mandate care durează mai mult decât o singură președinție, într-un efort de a-i proteja de presiunile politice.

Ordinul ar lua această independență prin acordarea puterii de supervizare lui Vought, care îi raportează lui Trump.

Ordinul executiv îi cere lui Vought, în calitate de director al Biroului de Management și Buget, să „stabilească standarde de performanță și obiective de management” pentru directorii agențiilor independente și „să raporteze periodic președintelui cu privire la performanța și eficiența acestora în atingerea acestor standarde și obiective”. De asemenea, regulamentul îi cere lui Vought să revizuiască și să aducă modificări bugetelor agențiilor „după cum este necesar și adecvat, pentru a promova politicile și prioritățile președintelui”.

„Pentru ca guvernul federal să fie cu adevărat responsabil în fața poporului american, funcționarii care dețin o mare putere executivă trebuie să fie supravegheați și controlați de președintele ales de popor”, se arată în ordinul executiv.

Deși ordinul executiv are un caracter cuprinzător și reprezintă o remodelare fundamentală a guvernului federal, acesta codifică de fapt acțiunile pe care administrația Trump le-a întreprins deja, stabilind poziția juridică a administrației într-o așteptată luptă în instanță. De exemplu, Trump a concediat-o deja pe Gwynne Wilcox, fost președinte al National Labor Relations Board, pe consilierul general al NLRB, Jennifer Abruzzo, și pe directorul Biroului de etică guvernamentală, David Huitema. Wilcox a intentat un proces prin care contestă concedierea sa.

Iar Vought, aproape imediat după preluarea mandatului, a preluat titlul de director interimar al Biroului de protecție financiară a consumatorilor, o altă agenție independentă, oprind finanțarea ulterioară a agenției și concediind în masă angajații acesteia, amintește Politico.

Dar ordinul are implicații ample – și potențial imediate – pentru o serie de alte agenții independente care nu au fost încă penetrate de administrație. Și, deși nu se aplică gestionării politicii monetare de către Rezerva Federală, se aplică altor responsabilități ale Fed, inclusiv supravegherea băncilor și a altor instituții financiare.

Agențiile independente se află adesea în centrul atenției politice, fie pentru că iau măsuri care par să se alinieze sau să intre în conflict cu agenda unui președinte în exercițiu. Printre acestea se numără eforturile SEC din timpul erei Biden de a obliga companiile să dezvăluie riscurile pe care le prezintă schimbările climatice, precum și acțiunile mai recente ale FCC de a investiga companii precum CBS pentru presupusa părtinire împotriva lui Trump în timpul campaniei 2024.

Iar Vought, aproape imediat după preluarea mandatului, a preluat titlul de director interimar al Biroului de protecție financiară a consumatorilor, o altă agenție independentă, oprind finanțarea ulterioară a agenției și concediind în masă angajații acesteia.

Conform ordinului, agențiile independente trebuie să numească persoane de legătură la Casa Albă și „să se consulte în mod regulat și să coordoneze politicile și prioritățile” nu numai cu biroul lui Vought, ci și cu Consiliul de politică internă și Consiliul economic național al Casei Albe.

Aceasta neutralizează, de asemenea, avocații agențiilor, afirmând că „niciun angajat al ramurii executive care acționează în calitatea sa oficială nu poate avansa o interpretare a legii ca poziție a Statelor Unite care contravine opiniei președintelui sau a procurorului general cu privire la o chestiune de drept”.

Trump a făcut intruziuni mai puțin dramatice în puterea agențiilor independente în timpul primului său mandat, inclusiv prin presiuni asupra FTC și FCC pentru a pedepsi rețelele de social media acuzate de cenzurarea conservatorilor – inclusiv pe el însuși.

Într-un episod care a ținut prima pagină a ziarelor, Trump s-a întâlnit la Casa Albă cu președintele de atunci al FTC, Joseph Simons, și l-a presat să ia măsuri cu privire la acuzațiile de cenzură, după cum a relatat POLITICO în august 2020. Simons le spusese legislatorilor că el considera chestiunea în afara jurisdicției agenției.

Trump i-a uimit, de asemenea, pe legislatori în acel an prin retragerea renumirii lui Michael O’Rielly, membru republican al FCC, care își exprimase scepticismul cu privire la utilizarea puterilor agenției sale de a penaliza platformele online pentru presupuse prejudecăți ideologice.

„Mă cutremur să mă gândesc la o zi în care Doctrina echității ar putea fi reîncarnată pentru internet, în special la cererea ironică a așa-numiților „apărători” ai libertății de exprimare”, a declarat O’Rielly într-un discurs rostit cu câteva zile înainte ca Trump să îl retragă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Ăştia se îndreaptă spre dicatura pe faţă şi şi o fac cu zâmbetul pe faţă.
    Dacă le-am spune că noi ne ştim cu din astea că încă nici măcar nu am ieşit din ultima şi recunoaştem imediat metodele oricum nu o să ne asculte.

  2. Inca un pas spre dictatura. Stiu, pare imposibil in SUA. Insa se pare ca dupa vreo 250 de ani de istorie (as putea spune extraordinara) in Statele Unite s-au cumulat conditiile pentru instaurarea dictaturii: o olirgahie fara scrupule, eficienta, extrem de bogata si sinistra si un popor adormit cu sloganul „make America great again”.

  3. Nu pot exista agenții plătite din bani publici care sa fie independente de voința contribuabililor. Măsura asta rezolvă o anomalie a „democrației” moderne, unde unii iau decizii pentru restul fara sa poate fi trași la răspundere.

    • Ba tocmai asta este principiul separarii puterilor. Dupa parerea ta, justitia, daca e platita din bani publici, tre sa fie aservita presedintelui?

  4. Trump urmeaza calea sigura pentru un regim dictatorial.
    Daca americanii asta au ales, asta vor avea.

  5. Trump va ajunge cel mai detestat președinte american în max 1 an.
    Se adevereste ca trumperii sunt incredibili de proști. Și răi.

  6. plutocratia intra in legalitate …

  7. Ceausescu, sa ne ierti!

  8. Vrei să cunoști cele mai frumoase femei din România? Intră pe site-ul 𝗥𝐎𝐊𝗔.𝗟𝐎𝗟

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.